Încep testările la SARS-CoV-2 în cabinetele medicilor de familie

12 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Vor fi testate doar persoanele suspectate de infectare, care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică.

 

În plin val 5 al pandemiei și la doi ani de la debut, autoritățile au decis, în sfârșit, testarea gratuită a persoanelor suspectate de infectarea cu SARS-CoV-2, în contextul în care numărul cazurilor confirmate crește rapid. Până acum, mulți dintre cei care au avut nevoie sau au dorit să știe dacă sunt infectați s-au testat, la prețuri piperate, în laboratoare și clinici private, sau la prețuri mai rezonabile, la domiciliu, caz în care nimeni nu a știut cum au ieșit rezultatele sau dacă persoanele infectate s-au izolat sau au plimbat virusul pe unde și cum au vrut…

Medicii de familie vor începe, cel mai probabil de săptămâna viitoare, testarea rapidă antigen, în vederea depistării și raportării infecției, evaluării pacienților, izolarii și tratării acestora, după caz, în primele zile de la debutul simptomelor, astfel încât să se limiteze, pe cât posibil, agravarea bolii și transmiterea comunitară a coronavirusului.

Conform unei decizii aprobate de Guvern în decembrie, anul trecut, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua, în cabinetele medicale și în centrele de permanență, activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2. Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind modul de efectuare, raportare și decontare a testării rapide antigen în cabinetele medicilor de familie a fost publicat însă abia acum în Monitorul Oficial.

 

Este important de știut că nu toți pacienții care doresc să se testeze vor beneficia, gratuit, de această măsură, ci doar cei eligibili pentru testare, adică cei suspectați de infectare cu virusul SARS-CoV-2, care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.

Potrivit ultimei actualizări, orice persoană care prezintă tuse, febră, scurtarea respirației sau debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei este suspectă de infecția cu SARS-CoV-2. „Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2”, precizează INSP. Cazurile sunt clasificate în posibile (orice persoană care întrunește criteriile clinice), probabil (orice persoană care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau care întrunește criteriile de diagnostic imagistic) și confirmat (orice persoană care întrunește criteriile de laborator), iar testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Până acum, testarea gratuită era posibilă doar pentru cei care au intrat în contact cu o persoană confirmată și se stabilea acest lucru în urma anchetelor epidemiologice desfășurate de DSP, sau pentru cei care acuzau simptomatologie specifică și solicitau Ambulanța la domiciliu, iar din această iarnă, tot gratuit se pot testa elevii și cadrele didactice, dar acțiunea se derulează cu sincope și cu multe semne de întrebare.

 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie de pacienți, cât și „oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive”, transmite Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), printr-un comunicat remis presei.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a subliniat încă o dată importanța medicilor de familie în controlul pandemiei și le-a transmis că dezvoltarea capacității de testare pentru pacienții potențial infectați cu SARS-CoV-2 a fost o prioritate pentru mine. Testarea la medicul de familie este soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid și ulterior la evaluare și monitorizare. Pacienții cu comorbidități și cei cu formă medie de boală vor fi îndrumați către centrele de evaluare COVID-19. În plus, prin creșterea capacității de testare și identificarea rapidă a persoanelor infectate putem încetini sau opri transmiterea virusului, mulțumindu-le medicilor pentru implicarea și efortul depus.

 

Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms. „În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic”, mai transmite CNAS, care subliniază că „validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare”.

Medicii vor cumpăra testele dintre cele aflate în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi 50 de lei pentru fiecare persoană testată și raportată în Corona Forms, sumă în care intră contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.

 

Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare.

Decontarea se face de la data încheierii unui contract între medicul de familie și casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a unui act adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare împotriva Covid-19.

Președinta CNAS, Adela Cojan, și-a exprimat convingerea că „medicii de familie se vor implica și în activitatea de testare, un alt element important în strategia de limitare a infectărilor. Confirmarea promptă a cazurilor suspecte poate asigura în mod rapid și eficient atât instituirea tratamentului necesar, cât și supravegherea epidemiologică a contacților”.

 

Cristina Ungureanu

În județul Buzău, autoritățile de sănătate publică speră să ca majoritatea medicilor de familie să accepte să intre în programul de testare rapidă a SARS-CoV-2. „Acum, că a fost publicată și metodologia de testare, raportare și decontare, sperăm ca în acest program să intre cât mai mulți medici de familie. Ideal ar fi ca toți să accepte să efectueze aceste testări. Chiar am discutat cu președinta CJAS, iar zilele acestea vom avea discuții cu medicii de familie aflați în contract cu casa de sănătate, pentru a ști exact cine dorește să intre în acest program, iar medicii care vaccinează anti-Covid să încheie un act adițional și ceilalți, un contract distinct pentru testare, astfel încât să li se poată deconta serviciile”, a precizat directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Având în vedere că, în această perioadă, CJAS încheie contractele pe anul în curs cu furnizorii de servicii, în același timp vor fi încheiate și actele adiționale sau, după caz, contractele distincte pentru testare.

Tot în această perioadă organizăm și cetrele de evaluare, care vor funcționa pe lângă Spitalul Județean de Urgență Buzău, Spitalul Municipal Rm. Sărat, Spitalul Orășenesc Nehoiu și Spitalul de Boli Cronice Smeeni, astfel încât în cazul pacienților confirmați, medicii specialiști să stabilească, în funcție de caz, tratamentul ambulatoriu sau în spital”, a mai spus directorul DSP.

 

Buzoienii care nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite de INSP, dar care au nevoie de testare pentru a-și descărca certificatul verde sau doresc să știe dacă s-au infectat cu SARS-CoV-2, pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus, se pot testa în două farmacii din Buzău și două din Râmnicu Sărat.

Cele patru farmacii – trei farmacii Medimmfarm (2 din Buzău și 1 din Rm. Sărat) și Help Net Farma din Rm. Sărat au fost avizate de DSP, care a instruit și personalul, să efectueze teste rapide antigen în incinta proprie, persoanelor care solicită acest lucru, contra cost. Persoanele din categoriile la risc (elevi, bătrâni, persoane cu afecțiuni cronice) vor suporta doar costul manoperei și materialelor sanitare, testele fiind decontate de Ministerul Sănătății.

Și într-un caz și în altul, costurile sunt mult mai mici decât în anumite laboratoare care efectuează astfel de teste.

Rezultatele testelor rapide efectuate în farmaciile menționate sunt raportate în Corona Forms, platforma care centralizează evidența testelor, a persoanelor confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite din cauza COVID-19.

 


Adaugati un comentariu


 

*