INSP confirmă transmiterea comunitară a Omicron. Aproape 300 de cazuri confirmate

11 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

În același timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenția că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID-19 existente oferă o protecţie adecvată împotriva variantei extrem de contagioase Omicron, chiar dacă producătorii de vaccinuri dezvoltă o nouă generaţie de seruri.

 

După şase săptămâni de la identificarea sa în Africa de Sud, datele din mai multe ţări arată că varianta Omicron – care intră în categoria variantelor considerate îngrijorătoare de OMS – se transmite mult mai rapid decât varianta anterioară dominantă, Delta, dar pare să provoace, în general, forme mai puţin severe ale bolii.

Institutul Național de Săvătate Publică (INSP) confirmă a confirmat că și în România se înregistrează transmitere comunitară a Omicron după ce, marți, au fost confirmate 7.808 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care Alpha – 1.722, Beta – 11, Gamma – 23, Delta – 5.757 şi Omicron (varianta SARS-CoV-2 aparţinând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutaţii ale genei S în comparaţie cu virusul original, detectată la începutul lunii noiembrie 2021) – 295.

Până la data de 9 ianuarie 2022 au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 8.414 secvenţieri, din care 328 în săptămâna 3 – 9 ianuarie. Cele 328 de secvenţieri au fost raportate de Institutul „Cantacuzino” (143) şi Institutul „Matei Balş” (185). Rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 93%, iar până în săptămâna 35 inclusiv au fost înregistrate şi comunicate 75 decese în urma infectării cu VOC, din care din cauza Alpha – 27 şi Delta – 45.

 

În săptămîna 01 au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron, iar până la data de 9 ianuarie 2022 au fost confirmate 295 cazuri cu varianta Omicron: 28,1% (83 de cazuri) au avut istoric de călătorie în Marea Britanie (32), Italia (11), Africa de Sud (8), Tanzania (6), Nigeria (5), Spania (4), SUA (3), Austria (2), Bulgaria (2), EAU (2), Franţa (2), Belgia (1), Cipru (1), Mexic (1), Olanda (1), Portugalia (1), RD Congo (1). De asemenea, 9,2% (27 de cazuri) se află în 18 focare, toate familiale, însumând 58 de cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în municipiul Bucureşti (10) şi judeţele Cluj (2), Iaşi (2), Argeş (1), Braşov (1), Călăraşi (1), Prahova (1). Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menţionat istoric de călătorie/ contact cu persoană sosită din Franţa (1), Spania (1), SUA (1), respectiv Marea Britanie (8).

INSP precizează că 13 cazuri au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19; 135 de cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, iar 37 de cazuri – nu au putut fi contactate.

Dintre cele 295 de cazuri confirmate cu varianta Omicron, 192 (65%) de persoane fuseseră vaccinate, din care 191 (99%) cu schemă completă. Din fericire nu s-a înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că vaccinarea cu doze de rapel ale vaccinurilor actuale nu este o strategie viabilă pentru combaterea pandemiei de COVID-19. „O strategie de vaccinare bazată pe doze de rapel repetate” ale primelor vaccinuri „este puţin probabil să fie adecvată sau viabilă”, susțin grupul de experţi responsabil cu monitorizarea vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Totodată, OMS transmite că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID-19 existente oferă o protecţie adecvată împotriva variantei extrem de contagioase Omicron, chiar dacă producătorii de vaccinuri dezvoltă o nouă generaţie de seruri.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine abilitatea variantei Omicron de a evita protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19 şi de imunitatea indusă de infecţie, dar şi răspunsurile specifice ale Omicron la vaccinuri”, se afirmă în nota OMS, referindu-se la faptul că unii producători de vaccinuri dezvoltă deja o nouă generaţie de seruri care vizează varianta extrem de contagioasă detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi Hong Kong.

 

Luni, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin anti-COVID-19 modificat care vizează în mod specific varianta Omicron ar fi probabil necesar, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie, menționând însă că grupul Pfizer lucrează la o nouă versiune a vaccinului său anti-Covid de la sfârșitul lunii noiembrie și a început producția, dar nu știe „dacă vom avea nevoie de el şi nici cum va fi utilizat”, exprimându-și speranța ca noul produs „să protejeze mult mai bine împotriva infectărilor”. A admis însă că sunt necesare studii suplimentare pentru a şti dacă a patra doză de vaccin este necesară.

La rândul său, compania Moderna a anunţat că lucrează la un vaccin candidat adaptat variantei Omicron, însă este puţin probabil ca acesta să fie disponibil în următoarele două luni. „Discutăm în prezent cu reprezentanţii sectorului sanitar din lumea întreagă pentru a decide în legătură cu ceea ce noi credem că este cea mai bună strategie privind rapelul potenţial din toamna anului 2022”, a declarat Stephane Bancel, CEO Moderna, care consideră că „noua versiune a vaccinului va conţine substanţa activă pentru a combate Omicron, dar ar putea conţine şi alte elemente”.

 

România a depășit, marți, pragul de 8 milioane de persoane vaccinate anti-Covid cu cel puțin o doză, a anunțat CNCAV, care subliniază că vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. „Astfel, prin vaccinare se reduce riscul de infectare, se reduce riscul de transmitere a virusului, se reduce considerabil riscul de spitalizare și se reduce considerabil riscul de deces”, spun reprezentanții CNCAV.

Aproape 26.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate marți de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Dintre acestea, 6.854 au primit prima doză de vaccin, 3.653 rapelul și 15.398 doza booster.

Din 27 decembrie 2020, au fost folosite 16.101.080 de doze de vaccin. 8.000.810 de români s-au vaccinat cu prima doză, 7.895.172 au schema completă, iar 2.163.948 au făcut doza booster.

În ultimele 24 de ore au fost 5 reacţii adverse la vaccinare, iar în total 19.78176. 232 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*