Începe vaccinarea anti-Covid a copiilor, în a doua jumătate a lunii ianuarie

10 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Prima tranșă de vaccin anti-Covid-19 pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ajunge în România în perioada 15-25 ianuarie, a anunțat, astăzi Ministerul Sănătății.

 

Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, imediat după sosirea dozelor de vaccin, au anunțat reprezentanții CNCAV, săptămâna trecută, pe pagina de Facebook RoVaccinare. „Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe în România după recepționarea dozelor necesare. Estimăm să primim aceste doze în a doua jumătate a acestei luni”, au precizat reprezentanții CNCAV.

Astăzi, Ministerul Sănătății (MS) a confirmat că, în perioada 15-25 ianuarie 2022 va fi livrată, de către producător, prima tranșă de vaccin pediatric anti COVID-19 destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5-11 ani. Este vorba despre 114 000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată”, se menționează în comunicatul amintit.

Potrivit CNCAV, vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani se va face cu vaccin Comirnaty (de la Pfizer), iar doza este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg). Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează intramuscular și se administrează în două doze, la interval de 21 de zile una de cealalată.

Vaccinarea copiilor se poate efectua atât în centrele de vaccinare existente în fiecare județ, cât și în cabinetele medicilor de familie. Prezentarea la vaccinare se va putea face direct în centru, fără programare, sau cu programare pe platforma ROVACCINARE sau prin Call Center la numărul 021 414 44 25.

Platforma de programare a fost actualizată de către STS și se vor putea face programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, după ce vaccinul va fi disponibil în România.

Potrivit CNCAV, riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani: „Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0,2 – 1.9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile”.

 

Aflat vineri, 7 ianuarie,  la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, pentru a discuta cu echipa de conducere şi şefii de secţie despre pregătirea unităţii sanitare în noul context epidemiologic, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă, că rata de reproducere pentru tulpina Omicron este de aproximativ 15, adică de 5 ori mai mare decât la tulpina iniţială. Dacă rata de reproducere teoretică pentru tulpina iniţială era 3, pentru Delta era 7-8 şi pentru Omicron este în jur de 15 sau până în 15. Asta arată că tulpina Omicron, faţă de tulpina iniţială, se transmite de cinci ori mai repede”, a spus ministrul. Acesta a subliniat că boala se va manifesta diferit „dacă sunt vaccinaţi, dacă sunt nevaccinaţi, care categorie de populaţie. Una este să fie persoane adultă cu un bun sistem imun, alta să fie un copil și alta să fie vârstnici cu comorbidităţi care au altă susceptibilitate să se îmbolnăvească”, dar clar este că „în competiţia dintre Delta şi Omicron – Omicron câştigă teren foarte, foarte rapid”, a explicat Rafila.

 

În opinia ministrului, foarte important este ca oamenii să-și recapete încrederea în autorități și chiar în cadrele medicale. Ceea ce a lipsit în ultimii doi ani a fost încrederea oamenilor în autorități, încrederea oamenilor, uneori, în cadrele medicale și încrederea profesioniștilor că autoritățile le susțin și le respectă activitatea. Cred că este timpul să punem capăt controverselor, să arătăm solidaritate și să avem încredere unii în alții, ca să depășim acest val al pandemiei”, a spus Rafila.

Managerul spitalului Grigore Alexandrescu, dr. Alexandru Ulici, a precizat că unitatea medicală este pregătită să facă față valului 5 al pandemiei. „La nivelul spitalului avem o structură Covid constantă, de 15 paturi, între care 9 sunt de Terapie Intensivă, care poate fi oricând mărită, având în plus 40 de paturi pentru pacienţi Covid pozitivi şi 9 paturi pentru pacienţi tampon, pentru cei care sunt suspecţi, dar nu sunt confirmaţi încă”.

Dr. Ulici a mai spus că în acest spital sunt internați „în jur de 30.000 de copii pe an. Se fac cam 800 de consultaţii în fiecare zi, la nivelul întregului spital. 60% dintre bolnavii care ni se adresează sunt din provincie”.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*