Vaccinarea, purtarea măștilor FFP2, testarea elevilor și șomajul tehnic – măsuri pregătite de Guvern pentru valul 5 al Covid-19

3 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu miniștrii Sănătății, Finanţelor, Justiţiei, Educaţiei și Muncii şi şeful DSU au analizat evoluţia cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 şi au stabili principalele măsuri de protejare a sănătății populaţiei şi de funcţionare a şcolilor şi sectoarelor economice.

 

Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat luni, într-o ședință de analiză a evoluției cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în România și în țările Uniunii Europene, precum și de pregătire a țării noastre în vederea valului 5 al Covid-19, pe miniștrii Sănătății –Alexandru Rafila, Finanțelor –Adrian Câciu, Justiției – Cătălin Predoiu, Educației –Sorin Cîmpeanu și Muncii și Solidarității Sociale –Marius Budăi, precum și pe șeful DSU, Raed Arafat și pe şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică –Adriana Pistol, recent numită secretar de stat în Ministerul Sănătății. În urma discuțiilor s-a stabilit că vaccinarea și purtarea corectă a măștii chirurgicale sau cu standard de protecție FFP2 asigură o mai bună protejare a sănătății populației, iar testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt măsuri care trebuie avute în vedere, pentru a se evita o nouă bocare a sistemului medical și creșterea numărului de decese. „Continuarea vaccinării a fost subliniată ca fiind cea mai sigură soluţie de protejare a vieţii şi sănătăţii românilor faţă de formele grave de îmbolnăvire generate de SARS-CoV-2. Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii ţări, rămâne portul corect al măştii chirurgicale sau al altor tipuri de măşti care să respecte standardele FFP2”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

 

În privința situației din școli, pentru protejarea sănătății copiilor și a personalului didactic, s-a analizat eficiența programelor de testare a elevilor și posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă și oferirea de măști gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în școală.

„Pentru continuarea în bune condiţii atât a funcţionării serviciilor publice, cât şi a activităţilor economice care să menţină locurile de muncă au fost prezentate ca soluţii alternanţa programului de lucru, respectiv şomaj tehnic. În acest sens, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor se vor asigura că sunt pregătite resursele financiare necesare. În vederea asigurării unui nivel cât mai ridicat de informare corectă a populaţiei, vor fi derulate activităţi de comunicare şi informare, alături de demersuri de combatere a dezinformării”, se arată în comunicatul remis de Guvern.

În vederea asigurării unui nivel cât mai ridicat de informare corectă a populației, vor fi derulate activități de comunicare si informare, alături de „demersuri de combatere a dezinformării”, subliniază Executivul.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt recomandate pentru a fi purtate înaintea și în timpul valului 5 al pandemiei, în locul celor textile, întrucât noua variantă Omicron este mult mai contagioasă, iar „masca de protecție, alături de vaccinare, devine principalul mijloc de protecție”. În unele țări, măștile FFP2 – care au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi – au devenit obligatorii în locurile publice încă de anul trecut, în timp ce alte țări au recomandat populației să poarte două-trei măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție.

Având în vedere faptul că Omicron are o contagiozitate rificată, iar cea mai mare parte a populației din România este nevaccinată, experții în sănătate publică estimează că, în valul al cincilea, care s-ar putea manifesta „în forță” începâd cu mijlocul lunii ianuarie, țara noastră ar putea avea mult mai multe îmbolnăviri decât în valul patru, când au fost circa 400.000 de persoane infectate.

INSP a elaborat trei scenarii pentru valul 5 al pandemiei, estimând un vârf de 25.000 de cazuri pe zi, iar Ministerul Sănătății a pregătit un plan de intervenție în acest scop, pe care ministrul Rafila, împreună cu șefa INSP, Adrian Pistol, l-au prezentat la sfârșitul lunii trecute, într-o conferință de presă.

 

Ministrul Rafila declara, la sfârșitul anului trecut, când a prezentat planul de măsuri pregătit de Ministerul Sănătății, că nu vom putea opri valul 5 al pandemiei, dar „ este importantă viteza de creștere”, iar România „trebuie să fie pregătită pentru ce este mai rău”, subliniind că, dacă există un număr mare de cazuri de COVID într-un interval de timp scurt, există riscul de a se bloca din nou sistemul de sănătate. „Nu o să putem opri creşterea, importantă este viteza de creştere pentru că în momentul în care ai 25.000 de cazuri într-o zi şi ai 10% dintre persoane care au nevoie de internare în spital, asta înseamnă 2500 de persoane care se internează zilnic. (…) În condiţiile în care evoluţia e mai uşoară, durata spitalizării scade, avem o medicaţie antivirală eficientă şi poţi să externezi mai repede, atunci lucrurile încep să funcţioneze, dar deocamdată sunt foarte multe necunoscute şi e bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău şi lucrurile să se întâmple mai bine şi să putem să facem faţă acestui val potenţial”, a spus, între altele, ministrul Sănătății, care a estimat că valul 5 ar putea dura aproximativ două luni.

Deși premierul Nicolae Ciucă estima că valul 5 va veni peste 2-3 săptămâni, specialiștii spun că acesta a venit deja, dovadă fiind ritmul accelerat de infectări din ultima săptămână și numărul tot mai crescut de confirmări cu noua tulpină Omicron.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*