Reîncepe școala. Respectarea măsurilor sanitare, testarea și vaccinarea sunt esențiale în prevenirea infecțiilor sezoniere

5 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Atât gripa cât și COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase cauzate de virusuri diferite care se răspandesc concomitent în sezonul rece, iar în acest context, vaccinarea antigripală a copiilor, a părinților și a personalului didactic, cât și ce anti-COVID a celor eligibili, este mai importantă ca niciodată.

 

De luni, copiii revin în școli și grădinițe, iar după două săptămâni de vacanță, revenirea în colectivități vine „la pachet” și cu un risc mai mare de transmkitere a virusurilor gripale și SARS-CoV-2. În contextul în care pandemia COVID face încă ravagii printre români, autoritățile au decis ca reluarea cursurilor în format fizic să fie condiționată de gradul de imunizare anti-COVID a personalului didactic, tehnic și auxiliar din unitățile de învățământ.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat asta joi seară, iar vineri, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății vor stabili detaliile privind accesul fizic în școli. „Începând de luni, acolo unde condițiile sanitare o permit, elevii se vor întoarce fizic la școală. Va fi introdusă o nouă condiție: gradul de vaccinare a personalului școlii. Mâine (vineri, 5 noiembrie- n.r.) se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care va detalia aceste măsuri. Vaccinarea este singura șansă de a depăși această pandemie”, a afirmat Iohannis

 

Pentru situația fiecărei unități de învățământ din țară, site-ul fiecarei școli sau grădinițe sau site-ul inspectoratului școlar județean ar trebui să ofere informații, astfel încât părinții și copiii să știe dacă pot reveni în bănci sau vor face cursuri online. Ministrul Educației a cerut actualizarea datelor pe aceste site-uri, pe care să fie afișată „ponderea personalului propriu vaccinat pe site-urile inspectoratelor școlare județene și pe site-ul fiecărei unități/instituții de învățământ și al fiecărei unități conexe”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că, în urma discuțiilor avute până acum cu ministrul Sănătății s-a conturat ideea unui „prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezență fizică. Decizia finala se va anunța mâine, la ora 10.00, la sediul Ministerului Educației”. Din păcate, guvernul a fost din nou prins cu temele nefăcute, pentru că primele 9 milioane de teste rapide pe bază de salivă vor ajunge în școli abia între 21-25 noiembrie și după aceea, elevii și angajații unităților de învățământ vor putea fi testați, de 2 ori pe săptămână.

 

Medicii atrag atenția, însă, că în această perioadă nu trebuie ignorate nici răcelile de sezon și gripa, pentru că mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura, iar revenirea în colectivitate favorizează răspândirea virusurilor, de aceea reamintesc părinților că portul măștii și igiena sunt esențiale, iar la primele semne de boală trebuie anunțat medicul de familie.

Atât gripa cât și COVID-19 sunt boli respiratorii contagioase, cauzate de virusuri diferite care se răspandesc concomitent în sezonul rece. Gripa este cauzată de infecția cu virusuri gripale, iar infecția COVID-19 este cauzată de noul coronavirus (numit SARS-CoV-2). Faptul că au multe caracteristici comune şi o simptomatologie asemănătoare, poate îngreuna diagnosticarea.

Sensibilitatea la virusurile gripale este însă mai mare, de aceea este recomandată vaccinarea, care este cea mai eficientă metodă de prevenție. „Imunizarea antigripală rămâne, chiar și în această perioadă, extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având în vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, spune medicul de familie Dina Mergeani, președintele Societății Națioale de Medicina Familiei.

 

Simptomatologia fiind atât de nespecifică, absența sau prezența unui simptom respirator nu infirmă sau confirmă cu certitudine boala, atrag atenția medicii. În cazul copiilor, simptomele sunt similare cu cele ale adulților, dar frecvența acestora diferă, în funcție de vârsta celor mici, spun medicii pediatri.

Copiii de toate vârstele pot fi infectați cu noul coronavirus, însă par a fi mai puțin afectați decât adulții, conform majorității studiilor existente, procentul variind între 1 şi 6% dintre cazurile confirmate.

Poate exista infecție cu coronavirus doar cu simptome gastrointestinale (greață, vărsături, diaree), dar pot apărea şi erupții cutanate de tip macule, papule, vezicule sau noduli la nivelul pulpei degetelor, frecvent denumite degete covid”, majoritatea acestor leziuni apărând la copii şi tineri.

În cazul copiilor mai mici de 12 luni, simptomele descrise în studiile existente (destul de limitate, de altfel) pot fi similare, dar se pot adauga alimentarea cu dificultate şi febra de cauză necunoscută. Întrucât unele dintre simptomele gripei şi COVID-19 sunt similare, este dificil să se stabilească dacă este vorba despre una sau cealaltă sau dacă nu cumva se manifestă ambele, cele două afecțiuni fiind greu de diferențiat doar pe baza simptomelor. De aceea, pentru confirmarea diagnosticului se impune prezentarea la medic de la apariția primelor semne de boală și testarea, după care se va institui conduita terapeutică adecvată, pentru a se putea preveni numeroase complicații.

 

Pentru a veni în sprijinul părinților dar și al populației generale, Societatea de Medicina Familiei (SNMF), împreună cu Ministerul Sănătății, oferă informații cu privire la importanța prevenției și imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, complicațiile bolii asupra organismului, precum și opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România, în cadrul campaniei Atlas Gripal – „Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală, care pot fi accesate pe platforma www.atlasgripal.ro. Informațiile sunt disponibile sub forma unor materiale audio de tip podcast, articole de specialitate și infografice realizate pe înțelesul tuturor.

Scopul campaniei, demarată anul trecut și continuată anul acesta, este acela de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților. Sezonul gripal 2021 – 2022 face parte dintr-un context sanitar dificil, care generează o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate românesc. Faptul că platforma educațională Atlas Gripal și campania educațională asociată își continuă obiectivul de a informa corect și transparent populația, prin intermediul profesioniștilor din domeniul sănătății, cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă sau opțiunile de vaccinare antigripală este foarte important”, a declarat Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

 

În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri.

Oricine poate contracta virusul gripal, chiar și oamenii perfect sănătoși. Problemele grave cauzate de gripă pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse riscului de a dezvolta complicații grave din cauza gripei, dacă se îmbolnăvesc. În această categorie sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, persoane de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale cronice (precum astm, diabet sau bolile de inimă), femeile însărcinate și copiii mai mici de 5 ani. Gripa este o infecție severă care poate conduce chiar și la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, față de persoanele care nu au astfel de boli cronice”, declară prof. univ. dr. Victoria Aramă, medic la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Medicul subliniază că prevenirea și reducerea severității bolii gripale și reducerea vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă prin vaccinarea antigripală ar putea, de asemenea, atenua presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care conform datelor, se numără printre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.

 

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, explică de ce este necesară creșterea încrederii populației în vaccinul gripal, prin conștientizarea riscurilor nevaccinării. „Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces. Rolul nostru în explicarea necesității vaccinării antigripale este esențial. Zilnic, sosesc în cabinete, persoane cu niveluri diferite de educație, atât persoane care înțeleg foarte bine avantajele și siguranța vaccinării, cât și persoane care nu au informații suficiente. Misiunea noastră este să venim în întâmpinarea fiecărei persoane cu un dozaj specific de sfaturi și recomandări în funcție de nivelul cunoștințelor sale, spune medicul.

Un studiu IMAS realizat anul trecut arată că 28,9% dintre respondenții din mediul urban și 33,7% dintre respondenții din mediul rural susțin că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor și au decis să nu își vaccineze copiii.

În ceea ce privește percepția cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecție, 72% dintre părinți consideră că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi afirmă că vaccinarea protejează întrega familie și întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%).

 

 


Adaugati un comentariu


 

*