Apel în favoarea vaccinării din partea reprezentanților OMS care au vizitat România

4 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia au avut două întâlniri importante cu reprezentanții Comisiilor pentru Sănătate din Camera Deputaților și Senat și cu președintele colegiului Medicilor din România.

 

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care se află de două săptămâni în România, ca urmare a situației epidemiologice grave care stârnește îngrijorări la nivel european, au participat ieri și astăzi, la două întâlniri importante, cu reprezentanții Comisiilor pentru Sănătate din Camera Deputaților și Senat și cu președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Daniel Coriu.

Astfel, în cursul zilei de ieri, reprezentanții OMS au discutat cu cei ai comisiilor de Sănătate din Parlament, printre cei prezenți la întâlnire numărându-se și medicii politicieni Nelu Tătaru, Adrian Streinu Cercel și Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României la OMS.

La finalul întâlnirii, profesorul Rafila a declarat că „avem nevoie de solidaritate, și nu numai de solidaritatea politică este vorba, ci și de a oamenilor, a societății. Numărul acesta enorm de decese care se înregistrează în aceste zile trebuie rapid scăzut. Nu știu neapărat dacă o e nevoie iar să discutăm de legi. Important este să transmitem un mesaj care să mobilizeze lumea să ne ajute să trecem peste această perioada dificilă”.

 

La rândul său, dr. Nelu Tătaru a precizat că această pandemie este o „lecție care va schimba pentru totdeauna percepția asupra a tot ce înseamnă sănătate publică, iar dincolo de dezbateri și afinități politice, specialiștii în domeniul medical trebuie să se concentreze pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru a ieși din această criză sanitară și tocmai din acest motiv trebuie să avem grijă să nu ne mai întoarcem în fazele de început, cele în care cautam „soluții” cu „lumina stinsă”, pentru că acum „avem soluția”, iar aceasta se numește „vaccin și prevenție”.

Am văzut în timp real și în prima linie, ca medic, efectele devastatoare ale acestei pandemii asupra pacienților, fie că vorbim despre cei infectați cu SARS-CoV-2, dar mai ales despre cei ce suferă de alte afecțiuni și care au nevoie acută de diagnostic și tratament. Nevoia imediată a oamenilor este să se acționeze cu rapiditate și centrat pe suferința fiecăruia. Dincolo de orice dezbateri, este foarte important să adaptăm zona medicală la particularitățile societății românești. Ceea ce era valabil anul trecut nu mai este valabil acum. Cum ieșim din această situație limită, astfel încât să nu mai existe atâta suferință și pierderi de vieți omenești? Asta e ceea ce trebuie să ne preocupe acum și să ne facă să identificăm soluții urgente, cu aplicare imediată”, a declarat acesta la finalul întrevederii.

 

Cu aceeași ocazie, managerul de criză Heather Papowitz, care face parte din  delegația OMS aflată în România, a recomandat autorităților să întocmească un plan de acțiune cu obiective și elemente clare, punând accent deosebit și pe campania de vaccinare. „Cred că toată lumea este interesată să găsească soluţii, începând de la nivel comunitar până la instituţii guvernamentale, şi doreşte într-un fel sau altul să fie parte a soluţiei. Cel mai important este să aducem la masa discuţiilor toţi actorii, astfel încât să existe un plan şi o voce pentru controlul pandemiei. Trebuie să existe un plan de acţiune foarte clar, cu obiective foarte clare, cu elemente care ţin de responsabilităţile fiecăruia şi care să fie aplicat la nivel de decizie. Prima dată trebuie să oprim acest val şi să reducem nivelul înalt al mortalităţii. Important este să nu ajungem în situaţia în care viaţa pacienţilor este în pericol. Cel mai important, în momentul de faţă, este sistemul de acordare a asistenţei medicale primare, care trebuie să fie implicat în detectarea cât mai precoce a bolii, să asigure testarea şi să facă consiliere în ceea ce priveşte vaccinarea. Deci, rolul medicinei de familie, medicinei ambulatorii, este foarte important pentru că, dacă pacientul apelează repede, şi trebuie educat în sensul acesta, la medicul de familie, trebuie să găsească o soluţie de diagnostic şi o soluţie terapeutică la medicul de familie. Este important să-i protejăm în primul rând pe cei vulnerabili, şi pentru aceasta există aceste măsuri de sănătate publică – distanţarea, purtarea măştii”, a declarat aceasta.

 

Astăzi, delegația OMS a avut o nouă întâlnire, de această dată cu președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, alături de vicepreședinții Valeria Herdea, Gheorghe Borcean și Gindrovel Dumitra.

La finalul discuțiilor, directorul pentru Situaţii de Urgenţă al OMS Europa, Dorit Nitzan, a declarat că încheierea pandemiei depinde de fiecare dintre noi și de modul în care oamenii și autoritățile înțeleg cum trebuie să acționeze. Aceasta a transmis că „este timpul să lucrăm împreună, să credem în evidență, să credem în medicină și în sănătate” și a subliniat că „vaccinurile administrate în România sunt aprobate, validate, cu studiile clinice încheiate”. Având în vedere că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă soluție de a opri pandemia, a reamintit că „suntem în război” cu un virus care nu cunoaște granițe, limite, nu este o creatură sofisticată „dar știe cum să supraviețuiască și următoarele variante, următoarele mutații ar putea afecta copiii, deci să fim atenți, să acționăm rapid. (…) Vă rog, vă implor să vă vaccinați! (…) Vaccinul este un scut, dacă vom fi uniți, virusul nu va putea pătrunde!”, a punctat Nitzan.

Afirmațiile sale au fost întărite de profesorul Daniel Coriu, președintele CMR, care a declarat că „singura armă pe care o avem pentru a convinge populația de beneficiile vaccinări este prezentarea dovezilor ştiinţifice. Să nu obosim să explicăm, să aducem în faţa comunităţii dovezile ştiinţifice!” Subliniind că fatele ultimei raportări arată că peste 92% din persoane erau nevaccinate, președintele CMR a insistat asupra faptului că fiecare trebuie să înțeleagă că „vaccinul protejează și, chiar dacă nu ne împiedică să facem boala, vom face o formă uşoară de boală, vom trece foarte uşor şi sistemul medical nu va fi sub presiune. Asta este cel mai important. Pacienții nu mai ajung în secția de Terapie Intensivă cum se întâmplă acum”.

 

Sursă foto: Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*