România participă la reuniunea la nivel înalt a OMS, pe tema bolilor netransmisibile

Cu această ocazie membrii delegației țării noastre au reînnoit angajamentul în ceea ce privește reducerea incidenței acestor boli.

 

În Turkmenistan are loc zilele acestea o reuniune la nivel înalt a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), având ca temă principală de dezbatere controlul bolilor netransmisibile, aceasta fiind o problemă aflată de mai multă vreme în atenția experților organizației. România este reprezentată la reuniune de o delegație formată din secretarul de stat în Ministerul Sănătății Tiberius Brădăţan și dr. Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sănătății și membru în Comitetul Executiv al OMS, împreună cu reprezentanți ai misiunii diplomatice a României în Turkmenistan.

Participarea României la acest eveniment are loc în contextul în care incidența bolilor netransmisibile este cu mult peste media la nivelul Uniunii Europene, iar un raport prezentat de OMS la finele anului 2017 releva faptul că 93% din mortalitatea prematură avea drept cauză boli din această categorie. Unul din obiectivele principale ale OMS este reducerea cu o treime, până în 2030, a mortalității premature cauzate de bolile netransmisibile, obiectiv care, la acest moment, pare foarte dificil de realizat, în condițiile în care aceste afecțiuni ucid în fiecare an, la nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni, dintre care 15 milioane cu vârste cuprinse între 30 și 70 de ani.

România și-a luat angajamentul să se ralieze acestui demers al organizației mondiale, obiectivul fixat fiind ca, până în 2030, incidența acestor afecțiuni la nivel național să fie redusă până la nivelul mediei europene sau chiar sub această medie.

 

În cursul intervenției pe care a avut-o astăzi în cadrul reuniunii la nivel înalt, secretarul de stat Tiberius Brădăţan a reînnoit acest angajament, precizând că „scopul nostru este de a reduce povara bolilor netransmisibile până în 2030, la nivelul mediei UE sau chiar mai mult. România este, de asemenea, implicată în iniţiativa OMS de îmbunătăţire a calităţii serviciilor pentru persoanele cu dizabilităţi psiho-sociale şi intelectuale. Creşterea cu 1,8 miliarde de Euro a bugetului Sănătăţii în 2019, comparativ cu 2018, a fost gândită pentru a reduce inegalităţile şi de a îmbunătăţi starea de sănătate a cetăţenilor români”.

Acesta a mai declarat că măsurile pe care toate statele membre ale OMS le pot lua pentru reducerea consumului de tutun şi de alcool, evitarea în alimentaţie a excesului de sare şi grăsimi saturate, reducerea consumului de băuturi şi alimente cu un conţinut ridicat de zahăr, încurajarea activităţii fizice sunt cele mai eficiente metode pentru scăderea impactului bolilor netransmisibile şi evitarea deceselor premature.

 

Tiberiu Bradatan

Principalele cinci categorii de boli netransmisibile sunt diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice şi tulburările psihice, afecțiuni care provoacă 86% din decesele înregistrate în regiunea europeană a OMS și sunt responsabile pentru 77% din cazurile de îmbolnăviri.

Membrii delegației României la reuniunea din Turkmenistan mai arată într-un comunicat remis pe această temă că „realizarea acoperirii universale cu servicii de sănătate este strâns legată de planurile de acţiune pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile, care trebuie rezolvate prin măsuri vizând ameliorarea accesului la medicamente şi investigaţii accesibile, sigure şi eficiente, împreună cu măsuri de prevenire şi detecţie precoce a îmbolnăvirilor. Promovarea accesului la diagnostic, screening, tratament şi îngrijiri de bună calitate sunt priorităţi ale guvernului României, iar Ministerul Sănătăţii a luat măsuri concrete pentru a rezolva aceste probleme. În anii 2018 şi 2019 au fost alocate resurse pentru a permite dezvoltarea programelor de screening pentru cancer, accesul la medicamente inovative şi la investigaţiile necesare”.


Adaugati un comentariu


 

*