Semnal de alarma in privinta bolilor netransmisibile

29 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca aceste afectiuni au devenit cea mai importanta cauza de mortalitate la nivel global.

 

Intr-un raport de evaluare dat publicitatii zilele trecute, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca dezideratul reducerii cu o treime a mortalitatii premature din cauza bolilor netransmisibile, la nivel global, in perioada 2015-2030, este inca departe de a fi realizat.

Conform documentului, bolile netransmisibile ucid in fiecare an, la nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni, dintre care 15 milioane cu varste intre 30 si 70 de ani. Peste 80% dintre aceste decese premature se produc in tarile sarace sau in curs de dezvoltare, OMS  tragand totodata un semnal de alarma si cu privire la faptul ca acest fapt se datoreaza  saraciei,  comertului cu produse daunatoare sanatatii, urbanizarii rapide si crestereii populatiei.

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de cel mai mare numar de decese dintre toate bolile necontagioase ucigand 17,7 milioane de oameni pe an, urmate de afectiunile oncologice, cu 8,8 milioane de victime, bolile respiratorii, cu 3,9 milioane de morti si de diabet, cu 1,6 milioane de decese.

 

Pentru a evalua eficacitatea luptei impotriva maladiilor netransmisibile in fiecare tara, OMS a fixat 19 obiective, printre care cresterea pretului la produsele din tutun, adoptarea de politici nationale vizand reducerea consumului de sare, precum si promovarea alaptarii la san pentru nou-nascuti.

Conform OMS, deocamdata Costa Rica si Iranul sunt tarile cele mai performante in ceea ce priveste indeplinirea acestor tinte, bifand nu mai putin de 15 din 19 obiective. Sunt urmate de Brazilia, Bulgaria, Turcia, Marea Britanie, cu cate 13 obiective indeplinite, Finlanda, Norvegia, Arabia Saudita si Thailanda, cu cate 12 obiective.

La coada clasamentului se afla sase state care nu au indeplinit niciunul dintre obiective, respectiv Angola, Guineea Ecuatoriala, Guineea-Bissau, Sudanul de Sud, Sao Tome si Micronezia.

Romania a indeplinit 8 dintre cele 19 obiective, in timp ce alte 8 sunt partial indeplinite, iar restul de trei sunt neindeplinite. In tara noastra, conform raportului, 93% din mortalitatea prematura este provocata de bolile netransmisibile.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*