Organizatia Mondiala a Sanatatii cere taxarea bauturilor cu zahar, pentru a reduce obezitatea

14 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii OMS sustin ca o crestere cu 20 la suta a preturilor acestor bauturi ar duce la o reducere cu tot atatea procente a consumului, iar o crestere cu 50 la suta ar reduce consumul la jumatate, in contidiile in care aceste bauturi, consumate frecvent, au un aport important la aparitia obezitatii.

 

raft bauturiOrganizatia Mondiala a Sanatatii a cerut, in aceasta saptamana, guvernelor lumii, sa impuna taxe pe bauturile care contin zahar, pentru a combate obezitatea in lume. Cerinta a fost formulata in conditiile in care un adult din trei este supraponderal si se considera ca in acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse, care contribuie substantial la acumularea kilogramelor in plus.

Reprezentantii OMS sustin ca exista dovezi tot mai puternice ca impunerea de taxe pe bauturile care contin zahar ar duce la o reducere proportionala a consumului si, implicit, a riscurilor de obezitate.

La nivel global, numarul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980. In 2014, peste 1,9 miliarde de adulti erau supraponderali, iar dintre acestia, mai mult de 600 de milioane erau obezi. De asemenea, in 2015, 42 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.

In acelasi timp, numarul adultilor cu diabet zaharat a explodat la nivel mondial in ultimii 35 de ani, de la 108 milioane in 1980, la 422 milioane in 2014, potrivit primului raport global al OMS, publicat in aprilie.

 

bauturi acidulate obezitateIn 2012, diabetul zaharat a ucis 1,5 milioane de oameni in intreaga lume, la care se adauga 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, adica un total de 3,7 milioane de decese.

Noul raport este rezultatul unei reuniuni desfasurate anul trecut cu experti fiscali, carora OMS le-a cerut sa studieze modul in care politicile fiscale ar putea face sa scada ratele de diabet zaharat.

Organizatia considera de mult timp ca zaharurile ar trebui sa constituie mai putin de 10 la suta din consumul zilnic de energie al unei persoane, dar acum solicita tarilor sa reduca la jumatate aceasta rata, respectiv la 5 la suta. Aceasta ar reprezenta 25 de grame sau echivalentul a sase linguri de zahar pe zi, in timp ce o cutie de suc contine 10 linguri de zahar.

De asemenea, raportul arata ca subventiile acordate pentru fructe si legume, astfel incat sa se reduca preturile intre 10 si 30 la suta, ar fi la fel de eficiente pentru imbunatatirea obiceiurilor alimentare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*