Meningita virala a produs panica in doua scoli din Buzau

14 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Un baiat de 16 ani, si sora lui, de 14 ani, au fost internati la Sectia de Boli Contagioase a Spitalului Judetean, unde li se administreaza tratament specific.

 

copil spitalElevii unei clase a Liceului Pedagogic Spiru Haret si cei ai unei clase din Scoala generala nr. 6 din municipiul Buzau sunt in alerta dupa ce, cate un coleg al lor a fost diagnosticat cu meningita virala si se afla sub tratament si supraveghere in Sectia de Boli Contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta.

Potrivit medicului Carmen Scantei, epidemiologul sef al DSP Buzau, este vorba despre doi frati, o fata de 14 ani si fratele ei de 16 ani, care au fost diagnosticati cu meningita de etiologie virala, in forma usoara. Ambii elevi au fost internati, miercuri, in spital, li se administreaza tratament specific si sunt deja mai bine, dar vor mai ramane cateva zile sub supravegherea medicilor.

Dr. Scantei spune insa ca parintii si colegii celor doi tineri nu trebuie sa intre in panica, pentru ca desi afectiunea este contagioasa, este suficient sa se respecte igiena stricta si sa fie bine aerisite clasele de curs. „Nu se pot lua masuri speciale de impiedicare a cailor de transmitere, dar este necesara supravegherea permanenta a colegilor cu care cei doi frati au intrat in contact, in pauze este bine sa se faca aerisirea claselor, iar elevii sa iasa afara, la aer, pentru ca desi aceste virusuri se transmit aerogen, in imediata vecinatate, ele nu rezista la aer mai mult de cateva ore. De asemenea, este foarte importanta spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si folosirea batistelor de unica folosinta in cazul in care copiii tusesc sau stranuta”, atrage atentia medicul epidemiolog, mentionad ca s-a recomandat triajul zilnic al elevilor din scolile respective si trimiterea lor la medic, imediat ce se observa simptome precum febra, varsaturi, dureri de cap.

 

meningitaParintii elevilor din cele doua scoli sunt insa nelinistiti, dupa ce au flat din presa ca la Constanta se manifesta o adevarata epiemie de meningita virala. DSP Constanta a comunicat, de la inceputul lunii octombrie pana in prezent, 31 suspiciuni de meningita acuta virala, dintre care 24 au fost deja confirmate, alte sapte fiind in curs de evaluare.

O echipa mixta din cadrul DSP Constanta (Serviciul Control in Sanatate Publica si Serviciul Supraveghere in Sanatate Publica — Igiena Scolara) desfasoara actiuni de evaluare a conditiilor igienico-sanitare in unitatile de invatamant unde au fost confirmate cazuri de meningita acuta virala si intreprinde actiuni de dezinfectie in cadrul unitatilor de invatamant unde se inregistreaza cazuri noi de meningita acuta virala”, informeaza institutia constanteana, printr-un couunicat.

Si in Constanta, ca si in Buzau, pe fondul existentei cazurilor de meningita virala inregistrate in randul populatiei scolare, cadrele medicale din unitatile de invatamant efectueaza triajul epidemiologic zilnic al elevilor si fac educatie sanitara atat elevilor cat si cadrelor didactice si personalului auxiliar.

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, Serviciului Public de Asistenta Sociala si primariile din judet au fost informate in legatura cu necesitatea efectuarii curateniei si dezinfectiei riguroase in incinta spatiilor de invatamant si la grupurile sanitare.

 

meningita-viralaMeningita virala este cea mai frecventa forma de manifestare a meningitei si, de obicei, nu prezinta simptome grave.  Anual, afecteaza 80-92% dintre copiii mici si sugari si poate fi transmisa prin mancare, apa si obiecte contaminate.

Meningita este cauzata de virusuri sau bacterii precum Neisseria meningitidis (cunoscuta si meningococ) si Streptococcus pneumoniae (pneumococul), dar si de alte microorganisme sau de alte conditii. In cazuri rare, fungii, parazitii, tuberculoza si organismele ce provoaca sifilis si boala Lyme pot provoca meningita. Infectia se poate dezvolta si ca o complicatie a altor afectiuni, a unei rani sau a unei interventii chirurgicale pe creier.

Meningita prezinta, initial, simptome asociate gripei. Pacientul are febra cu sau fara frisoane, indispozitie, stare de rau. Din cauza edemului cerebral apare sindromul de hipertensiune intracraniana, manifestat prin cefalee, varsaturi in jet si fotofobie.

In functie de cauza care a determinat aparitia bolii, exista mai multe forme de meningita: virala, bacteriana, meningococica, pneumococica, stafilococica, streptococica, cu bacili gram negativi, tuberculoasa, coriomeningita limfocitara benignameningita urliana, cu HIV sau fungica.

 

copil spitalIn general, persoanele care fac meningita virala sunt infectate cu virusuri care traiesc in mod normal in intestin. Aceste enterovirusuri (cum ar fi virusul Coxsackie si echovirusul) fac parte din flora intestinala, fara sa produca vreo boala. Totusi, ele pot provoca meningita atunci cand sunt transmise de la o persoana la alta, prin intermediul alimentelor, apei sau obiectelor contaminate. Meningita provocata de enterovirusuri apare cel mai frecvent la copii mici si la sugari. Virusurile herpetice pot fi de asemenea o cauza de meningita cu encefalita.

La cei mai multi oameni care fac meningita bacteriana, aceasta este provocata de unul din cele doua tipuri de bacterii: Streptococcus pneumoniae sau Neisseria meningitidis. Aceste bacterii traiesc adesea in organismul uman, cel mai frecvent la nivelul nasului si a gatului, fara sa provoace afectiuni.

Totusi, bacteriile acestea pot provoca meningita daca patrund in circulatia sanguina, de unde ajung la lichidul cefalorahidian sau la tesuturile (meninge) care inconjoara creierul si maduva spinarii. De asemenea, aceste bacterii pot fi transmise de la o persoana la alta, de obicei prin intermediul salivei sau a secretiilor nazale infectate.

 

branulaTratamentul meningitei depinde de microorganismul care a cauzat infectia, de varsta, de extinderea infectiei si de prezenta altor afectiuni medicale sau a complicatiilor meningitei.

In cazul meningitei virale, pacientii incep de obicei sa se simta mai bine dupa 3 zile de boala si se fac bine in aproximativ 2 saptamani. In cazurile usoare poate fi nevoie doar de un tratament la domiciliu, ce contine consumarea de lichide, cu scopul prevenirii deshidratarii si medicamente ce controleaza durerea si febra.

Meningita bacteriana trebuie tratata in spital, cu antibiotice, deoarece provoaca mai des complicatii decat cea virala. Daca meningita bacteriana nu este tratata prompt si adecvat, poate provoca complicatii grave, chiar decesul.

Majoritatea adultilor sanatosi care s-au vindecat de meningita nu necesita ingrijiri ulterioare.Totusi, adultii care au afectiuni medicale care ii fac mai predispusi decat altii sa dezvolte complicatii pe termen lung sau sa faca din nou meningita trebuie sa revina la control dupa ce s-au vindecat.

Sugarii si copii tratati pentru meningita trebuie sa fie intotdeauna monitorizati dupa ce s-au vindecat si trebuie verificati pentru prevenirea complicatiilor pe termen lung, precum pierderea auzului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*