Un test mai eficient pentru masurarea glicemiei

14 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Metoda este pusa la punct de cercetatorii americani si elimina cu peste 50 la suta erorile ce pot aparea in cazul testului clasic.

 

Test DiabetPornind de la premisa ca ceea ce este denumit in prezent „standardul de referinta pentru estimarea nivelului mediu de glucoza din sange” nu este nici pe departe la fel de exact cum ar trebui sa fie, un grup de cercetatori americani au dezvoltat o tehnica mult mai precisa de estimare a nivelului mediu al glicemiei. Metoda, poate diminua cu peste 50 la suta erorile, in comparatie cu testul folosit in mod curent la scara larga.

Echipa de cercetaori a descoperit ca inexactitatile testului clasic provin de la variatiile individuale ale duratei de viata a celulelor rosii ale unei persoane. „Precum un burete inmuiat in apa care sta pe chiuveta din bucatarie timp de cateva zile, celulele rosii mai vechi tind sa absoarba mai multa glucoza, iar celulele rosii noi au mai putina si de aici apar erorile”, a explicat John Higgins, cercetator-sef si profesor asociat la Harvard Medical School.

 

screening diabetPentru a elimina variatiile, oamenii de stiinta au dezvoltat o formula care ia in calcul durata de viata a celulelor rosii, estimarile glicemiei ajustate la aceasta varsta, datele obtinute prin testul standard si nivelul glucozei citit prin monitorizarea continua. Prin aceasta metoda, ei sustin ca au redus rata de eroare la doar unul din 10 cazuri.

Conform noului model, pacientii trebuie sa poarte, timp de cateva saptamani, un aparat de monitorizare a nivelului de glucoza, iar medicii vor folosi datele inregistrate, alaturi de cele legate de varsta medie a celulelor rosii ce vor fi obtinute inainte ca aparatul sa fie indepartat.

Diabetul afecteaza peste 422 de milioane de persoane la nivel mondial, iar o mai buna cunoastere a nivelului glicemiei poate ajuta la o mai buna gestionare a acestei afectiuni, mai sustin inventatorii noului test.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*