Tratamentul cu cel mai nou tip de insulina, decontat integral de luna viitoare

25 septembrie 2015 | 2 comentarii |

Romania va face astfel parte din primul val de tari europene care va introduce tratamentul cu insulina Toujeo, aprobata in UE in luna mai a acestui an.

 

insulina diabetZielele acestea a fost lansat si in Romania cel mai nou tip de insulina indicata pentru tratamentul adultilor cu diabet zaharat de tip 1 si 2, medicament cu o durata de actiune de peste 24 de ore. Acesta permite un control glicemic stabil, cu o variabilitate redusa a glicemiei. Este vorba de insulina Toujeo, cel mai nou produs de acest tip de pe piata medicala, care in luna februarie a acestui an a primit aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului, iar din luna mai a inceput sa fie introsus in terapie, in Uniunea Europeana.

Romania va face parte din primul val de tari europene care va introduce acest tratament. Vestea buna pentru diabetici este aceea ca tratamentul cu insulinaToujeo va fi compensat suta la suta, incepand de luna viitoare. Totodata, va ramane disponibil pe piata si tratamentul cu insulina glargin folosit in prezent, insa specialistii in diabet, nutritie si boli metabolice sustin superioritatea noului tip de insulina bazala, prin faptul ca asigura un control glicemic mai stabil si de o mai lunga durata.

 

Prof. dr. Nicolae Hancu

Prof. dr. Nicolae Hancu

Medicul Iulia Ionescu, reprezentantul companiei Sanofi, producatorul noului medicament, spune ca acesta si-a demonstrat capacitatea de a controla eficient glicemia, avand, totodata, un profil de siguranta favorabil. In studiile derulate la pacienti cu diabet zaharat de tip 2, noua insulina a demonstrat un risc semnificativ mai mic de episoade hipoglicemice diurne si nocturne, comparativ cu insulina glargin.

Si presdintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dr. Nicolae Hancu, este de parere ca insulina bazala analog este deja un standard pentru tratamentul adultilor cu diabet de tip 1 si 2 si considera binevenita o formula noua de insulina care sa fie mai eficienta. „In acest context, insulina glargin s-a impus prin eficacitate si siguranta dovedite, fiind insulina bazala analog cea mai utilizata in practica medicala curenta din intreaga lume. Cu toate acestea, atat medicul, cat si pacientul se confrunta cu necesitatea realizarii echilibrului dintre controlul diabetului si riscul de hipoglicemie, ceea ce poate limita capacitatea de a optimiza tratamentul cu insulina bazala. Aceasta duce la diminuarea increderii pacientilor in capacitatea de autocontrol. De aceea, este binevenita o noua formulare de insulina, care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibila, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore va imbunatati atat controlul diabetului, cat si calitatea vietii persoanelor cu diabet”, a declarat acesta.

 

Dr. Cristian Seraficeanu

Dr. Cristian Seraficeanu

La randul sau, medicul Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice spune ca un mai bun control al glicemiei, care sa permita mentinerea valorilor acestora la un nivel optim pe o perioada mai lunga de timp este benefic pentru pacient, reducand riscul aparitiei unor complicatii grave, specifice acestei boli.

„Diabetul este asociat cu fluctuatii rapide ale nivelului de glucoza din sange iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la aparitia mai precoce a complicatiilor microvasculare cum ar fi afectarea oculara, renala, a nervilor periferici si macrovasculare de tipul evenimentelor cardiovasculare. Un control deficitar al glicemiei, aparitia complicatiilor, aderenta redusa la tratament si optimizarea stilului de viata contribuie la reducerea calitatii vietii persoanei cu diabet si cresterea cheltuielilor de sanatate”, este de parere Cristian Seraficeanu.

Noul produs este disponibil prin intermediul unui stilou injector preumplut, care contine 450 de unitati de insulina si care permite o doza maxima de 80 de unitati pentru o singura injectie, iar de la 1 octombrie, tratamentul va fi decontat suta la suta de CNAS, pacientii putand opta, la indicatia medicului specialist, fie pentru acest nou tip de insulina, fie pentru tratamentul pe care l-au urmat pana acum.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. pinzaru liliana spune:

    da si mie mi s-a propus nu a fost buna de loc nu si-a facut efectul eram cu valori mari glicemice ba chiar mi-a accentuat problemele neurologice care le am, deci am fost folosita ca si cobai rusine celor care ne mint si ne folosesc pentru imbogatirea lor… cinic si revoltator mai ales ca-si arata si poza… arata la fel dupa felul care si procedeaza… va intreb pt voi nu exista decit banii dar constiinta, Dumnezeu?ceva uman?

  2. Nelica Varodi spune:

    Mi s-a prescris si mie toujeo… dar nu s-a reglat glicemia… fac 76 unitati, plus humalig la amiaza 1o 7unit… plus 1/2 glucofage dimineata, la amiaza si seara iau 1 intreg. Insulina o fac diminiata… de ce nu se regleaza glicemia, valorile mele sint intre 17o si 23o dim dupa masa si seara… Ce sa mai fac??

Adaugati un comentariu


 

*