O nouă opțiune terapeutică pentru pacienții cu diabet de tip 2 din România

21 iunie 2018 | 0 comentarii |

Prima combinaţie injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice este disponibilă pe piața autohtonă, fiind deja inclusă recent în lista de medicamente compensate integral.

 

Anul trecut, Sanatateabuzoiana.ro relata despre apariția pe piața europeană a unui nou medicament antidiabetic, pentru care Comisia Europeană și-a dat acceptul pe punere pe piață la începutul lunii februarie 2017. La mai puțin de un an și jumătate, noul medicament a devenit disponibil și pentru pacienții cu diabet din România, produsul fiind inclus de curând pe lista de medicamente compensate integral.

Este vorba de Suliqua, prima combinaţie injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice, destinată adulților cu diabet de tip 2, un produs al companiei farmaceutice Sanofi.

Noul medicament este compensat integral, fiind inclus în Programul Naţional de Diabet, destinat pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, existând deja în farmacii. „Ceea ce se aşteaptă acum sunt ultimele etape procedurale care sunt reprezentate de actualizarea listei Casei, astfel încât, fiind o medicaţie acordată gratuit pacientului, ea trebuie să se regăsească în sistemele informatice ale Casei, pentru a putea fi prescrisă şi, bineînţeles, confirmarea prin protocoale terapeutice tot de Casa Naţională. Protocoalele sunt acum publicate pe site-ul ministerului, în transparenţă decizională, iar estimarea noastră este că în câteva zile – o săptămână aceste lucruri vor fi rezolvate, astfel încât medicaţia va putea ajunge la pacient”, a declarat dr. Eduard Prisăcariu, directorul medical al Sanofi România, într-o conferință de presă.

 

Prof dr Romulus Timar

Conform reprezentanților companiei, cu o singură administrare zilnică, medicamentul controlează eficient atât glicemia bazală, cât şi cea postprandială, în cazul pacienţilor care nu reuşesc să atingă ţinta de control glicemic cu tratamentul lor actual care constă în antidiabetice orale sau insulină bazală.

Obiectivul principal al echipei medicale în gestionarea diabetului este să aducă nivelurile de glucoză din sânge la ținta de control (HbA1c<7%), în vederea reducerii incidenței complicațiilor asociate. Deși în prezent dispunem de o gamă largă de opțiuni terapeutice, există încă multe cazuri în care controlul glicemic nu este atins. Noul medicament ajută un număr mare de pacienți să își îmbunătățească ținta de control glicemic. În matematică, întotdeauna 1 plus 1 fac 2. În cazul Suliqua, 1 plus 1 fac mai mult decât 2, dacă ne referim la beneficiile terapeutice: complianță și aderență la tratament, control glicemic și atingerea țintei terapeutice a hemoglobinei HbA1c”, a explicat Prof. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Acesta a precizat că pacienții care sunt eligibili pentru acest nou tratament vor fi stabiliți de medicul specialist, menționând că 10% din populația adultă a României suferă de diabet.

 

Prof dr Nicolae Hancu

Preşedintele de Onoare a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Membru de Onoare al Academiei Române, prof. dr. Nicolae Hâncu a afirmat că noul medicament se administrează o dată pe zi, dimineaţa, injecția fiind precedată de efectuarea testului glicemic. „Metoda care se lansează astăzi, în România, e revoluţionară. De ce? Pentru că ne asigură un foarte bun control glicemic cu o injecţie pe zi. Imaginaţi-vă ce înseamnă pentru o persoană care se trata cu tablete sau se trata cu patru injecţii de două tipuri de insulină pe zi pentru a atinge obiectivele glicemice, dintr-o dată se tratează cu o singură injecţie”, a declarat acesta.

Profesorul Hâncu a explicat că medicina personalizată este „alegerea inteligentă” pe care medicii au la dispoziție și ar trebui s-o aplice, pentru a obține rezultate cât mai bune în tratamentul diabetului.  „Avem, în momentul de față, multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, iar acest lucru trebuie să ne determine pe noi, medicii diabetologi, să facem o alegere inteligentă, având în vedere că ne îndreptăm spre ceea ce se numește «medicină personalizată» sau «medicină precisă» și anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat și la momentul adecvat. Trebuie să luam în considerare și faptul că, în anumite cazuri, activități simple pentru persoanele sănătoase pot deveni provocări pentru persoanele cu diabet, solicitând eforturi suplimentare. De aceea, este important să avem acces nu numai la tratamente eficiente, ci și la tratamente ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet, printr-o bună tolerabilitate și creșterea aderenței la tratament – prin ușurința în administrarea terapiei. Suliqua are premise foarte bune, aducând împreună două tratamente injectabile într-unul singur, care poate fi titrat cu precizie, cu ajustări ale dozei bazate doar pe valorile glicemiei pe nemâncate”, a mai spus renumitul medic.

 

Noul produs farmaceutic disponibil în România se prezintă sub forma unui stilou injector, iar injecţia subcutanată este uşor de efectuat, pacienții putând să și-o administreze singuri.

„Siguranţa şi eficacitatea Suliqua în obţinerea controlului glicemic au fost evaluate în două studii clinice randomizate de fază 3, care au inclus în total aproximativ 1.900 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2. Noul medicament a demonstrat îmbunătăţiri clinice semnificative statistic ale valorilor hemoglobinei comparativ cu fiecare dintre componentele sale individuale. Obţinerea controlului glicemic nu a dus la creşterea frecvenţei hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, faţă de insulina glargin administrată în monoterapie, efectul pe greutatea corporală fiind neutru. Nu în ultimul rând, frecvenţa evenimentelor adverse gastro-intestinale a fost mai redusă faţă de lixisenatidă” a mai declarat directorul medical al companiei producătoare.

 

Dr. Iulia Ionescu, general manager al Diviziei de Diabet și Boli Cardiovasculare Sanofi România și Moldova, spune că diabetul este unul dintre segmentele terapeutice cheie pentru companie. „Echipa de cercetători Sanofi dezvoltă tratamente insulinice de aproape un secol, cu eforturi financiare anuale semnificative. Nevoile pacienților, într-o lume care se schimbă rapid, sunt analizate în profunzime, iar dincolo de tratamentul medicamentos propriu-zis, abordarea este una integrată, pentru a se obține îmbunătățirea calității vieții și creșterea duratei de viață  – aceste două deziderate reprezentând până la urmă misiunea oricărei companii farmaceutice de cercetare-dezvoltare”. Aceasta menționează că în  România, s-a reușit, în ultimii ani, punerea la dispoziția medicilor și pacienților cu diabet produse inovatoare, ale căror beneficii au fost dovedite în studii clinice, dar fără costuri suplimentare.

În noiembrie 2016, Suliqua a fost aprobat de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA), în aceeași lună primind avizul pozitiv din partea Comitetului pentru Produse Medicamentoase pentru Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA). În februarie 2017, medicamentul a primit autorizația de punere pe piață în Europa, valabilă în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

 


Categorii: Actual, Farmacii, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*