Prof.dr. Romulus Timar este noul președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Unul din principalele sale obiective este realizarea unei mai bune colaborări între medici și pacienți, precum și între diabetologi și medicii din celelalte specialități medicale implicate în managementul diabetului.

 

Dr. Romulus Timar

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) anunță, printr-un comunicat remis astăzi, că profesorul doctor Romulus Timar, actualul decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Timișoara, este noul președinte al organizației profesionale. Acesta are o expeiență de 34 de ani în specializarea de medic diabetolog, având totodată acumulată o activitate didactică universitară care se întinde pe durata a 25 de ani.

În comunicatul organizației se arată că noul președinte își dorește ca activitatea SRDNBM să reflecte o mai strânsă colaborare între între medicii diabetologi, precum și între medici și pacienți dar și între diabetologi și celelalte specialități meidcale implicate în managementul diabetului. „Această colaborare trebuie să asigure o activitate eficientă în problematica diabetului, în privința educației, a prevenţiei, în stabilirea diagnosticului precoce şi într-un tratament eficient, conform ghidurilor aplicabile la nivel internaţional. Toate acestea trebuie să conducă la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelor cu diabet”, a declarat noul profesorul Timar.

 

Noul președinte al SRDNBM și-a fixat deja și câteva proiecte prioritare, la implementarea cărora, noua conducere a societății va trece imediat după preluarea mandatului. Facilitarea accesului la tratamentul cu infuzie continuă de insulină prin intermediul pompelor de insulină, precum și la monitorizare continuă a glicemiei în vederea îmbunătățirea îngrijirii și calității vieții persoanelor cu diabet este un prim proiect aflat pe lista de priorități a noii conduceri, care își mai propune și elaborarea de ghiduri pentru gestionarea diabetului, dislipidemiilor și a altor boli metabolice adaptate situației din România și în acord cu recomandările internaționale.

În ceea ce privește cercetarea, profesorul Romulus Timar intenționează lansarea unei serii de concursuri pentru programe științifice adresate tinerilor medici, având ca partener științific Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, o prioritare științifică fiind și dezvoltarea publicației „Jurnalul Român de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice”.

 

Nu în ultimul rând, pe lista viitoarelor proiecte figurează și implicarea societății în educarea medicală continuă a membrilor săi, a reprezentanților specialităților conexe, dar și sprijinirea dezvoltării pe arii tematice a tinerilor diabetologi prin organizarea de cursuri tematice.

În contextul în care Federația Internațională de Diabet a lansat tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului ca fiind „Familia și Diabetul”, prof. dr. Romulus Timar a precizat că  „tema abordată pentru 2018-2019 arată că diabetul privește nu doar persoana cu diabet sau medicul, ci privește fiecare familie din cauza incidenței și problematicii acestei afecțiuni. Eu traduc această temă și printr-o abordare 360˚ pe care trebuie să o avem în diabet”.

În comunicatul organizației se mai arată că sprijinul familiei în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele cu această afecțiune, așadar este important ca educația și sprijinul pentru diabet să fie accesibile tuturor persoanelor afectate și familiilor acestora, pentru a reduce impactul emoțional al bolii, ce poate conduce la o calitate slabă a vieții. Conform statisticilor actuale, mai puțin de unu din patru membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*