Concluzii la finalul ediției a doua a Forumului Român de Diabet

Subiectul principal al discuțiilor a fost noua lege de prevenție a diabetului, care așteptă elaborarea normelor de aplicare.

 

Săptămâna aceasta a avut loc a doua ediție a Forumului Român de Diabet – platformă de colaborare lansată în 2019, ce reuneşte asociaţii de pacienţi, autorităţi din mai multe domenii, societăţi medicale şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente. Evenimentul a fost integrat în cea de-a 47-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și este rezultatul unui parteneriat între Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, mai multe asociaţii de pacienţi şi Grupul de Lucru Diabet al ARPIM.

Prima ediție a forumului a avut loc în 2019, pentru ca anul trecut, evenimentul să ia o pauză datorară pandemiei. Cu toate acestea, la începutul anului trecut Forumul Român de Diabet a avut o inițiativă legislativă care s-a materializat în toamnă prin adoptarea de către Parlament a Legii prevenției diabetului. De altfel, această nouă lege a reprezentat tema principală de discuții la cea de-a doua ediție a forumului, care a avut loc în această săptămână. Cu această ocazie, organizatorii au comunicat că incidența diabetului în România este la un nivel îngrijorător de 10%, însă pentru fiecare pacient diagnosticat se preconizează că există cel puțin o persoană care nu știe că are boala și ajunge la medic atunci când apar deja complicațiile. S-a considerat de acea că este necesară o lege a prevenției, România numărându-se printre puținele țări în care este în vigoare un astfel de act legislativ. „Adoptarea legii prevenţiei în diabet este o reuşită remarcabilă, dar, pentru ca aceasta să-şi facă simţite efectele, este nevoie de un parcurs clar şi riguros în ceea ce priveşte implementarea ei” a declarat dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în deschiderea lucrărilor evenimentului.

 

Dr. Chantal Mathieu

Printre participanții la dezbateri s-a numărat și dr. Chantal Mathieu, preşedintele Forumului European de Diabet. Acesta a apreciat în mod deosebit faptul că respectiva lege stipulează înființarea Registrului Naţional de Prediabet şi Diabet, în contextul în care „lipsa de date este în Europa unul dintre cele mai grave obstacole în calea progresului; fără date actuale şi exacte, legate de această patologie, va fi imposibil să se documenteze progresul şi să se elaboreze politici adecvate de sănătate”. Acesta a mai precizat că registrul poate contribui atât la un management corect al pacientului, cât şi la fundamentarea politicilor publice.

Același subiect a fost abordat și de președintele CNAS, Adrian Gheorghe, care a prezentat modul în care datele din registru vor fi utilizate și valorificate. „Calitatea acestui demers analitic depinde de specificarea foarte clară a obiectivelor. Cred că Forumul Roman de Diabet este într-o poziţie foarte bună pentru a purta această discuţie, iar CNAS va fi partener în acest demers”, a punctat acesta.

Conf. dr. Diana Păun, Consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică a declarat la rândul său că „ceea ce trebuie să facem în continuare este să punem în practică legea prevenției, să elaborăm metodologia care să ne permită să dezvoltăm soluții pentru îngrijirea diabetului zaharat”.

 

Nelu Tataru, Diana Paun, Adrian Gheorghe

Fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, în prezent președinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, a vorbit despre necesitatea găsirii unor soluții de operaţionalizare a acestei legi prin constituirea grupurilor de lucru instituţionale care să se ocupe de elaborarea normelor de aplicare. „Ministerul Sănătăţii poate şi trebuie să aducă în prim-plan aceste norme. Suntem dispuşi, atât eu cât şi colegii mei din Comisia de sănătate, la colaborare cu asociaţiile profesionale şi cu asociaţiile de pacienţi pentru ca normele să ajungă cât mai repede să fie puse în practică”, a precizat acesta.

Dr. Gabriela Roman, președintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a confirmat sprijinul organizației pe care o conduce în elaborarea și punerea în practică a normelor de aplicare a legii prevenției. „În momentul de faţă, priorităţile noastre sunt telemedicina şi digitalizarea intervenţiilor, registrul naţional de diabet zaharat şi normele de aplicare a legii. Suntem decişi să lucrăm împreună şi să realizăm aceste norme care să poată fi aplicate cât mai repede. Este nevoie de prevenţie, este nevoie de a scoate populaţia de sub riscul patologiei metabolice”, a declarat dr. Gabriela Roman.

 

Dr Cristian Busoi

La rândul său, eurodeputatul Cristian Bușoi, raportor al programului  EU4Health a arătat că incidența cazurilor de diabet este la fel de ridicată și în Uniunea Europeană, unde se estimează că numărul persoanelor cu această afecțiune va ajunge la 38 de milioane în 2030, dacă nu vor fi luate măsuri urgente de prevenire.

Prin demersurile pe care le-am făcut, am reușit să impun ca acţiunile de prevenţie a diabetului zaharat să fie printre principalele misiuni ce vor fi finanţate din Programul EU4Health, în contextul îngrijorării specialiștilor care ne avertizează că, fără măsuri susţinute şi urgente, numărul bolnavilor de diabet în Uniunea Europeană va creşte la 38 de milioane, până în 2030”, a declarat europarlamentarul.

Și reprezentanții asociațiilor de pacienți prezenți la dezbatere au precizat că principalele probleme care ar trebui să existe pe agenda autorităţilor sunt prevenţia diabetului şi educaţia pentru sănătate a populaţiei.

În perioada 19-25 mai 2021 se desfășoară online, al 47-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și cea de-a 2-a ediție a Forumului Român de Diabet. Prin proiectele și acțiunile pe care le desfășoară, SRDNBM are ca scop dezvoltarea specialităţii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice cu efect în calitatea vieții persoanelor cu diabet, printr-o COLABORARE mult mai strânsă între medicii diabetologi, între diabetolog şi pacient, între medicii diabetologi şi celelalte specialităţi medicale implicate în managementul diabetului zaharat, precum și între medicii diabetologi și autorități.

 


Adaugati un comentariu


 

*