Proiect legislativ în domeniul prevenției diabetului, promovat în Parlament
Este vorba de un program național de prevenție promovat în premieră de Forumul Român de Diabet.
În urmă cu mai puțin de un an, lua ființă Forumul Român pentru Diabet, care se dorește a fi o platformă de colaborare ce îi reuneşte pe toţi cei interesaţi de prevenţia, diagnosticarea şi managementul integrat al diabetului zaharat. inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, alături de Federaţia Română de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, organizații care au anunțat zilele trecute un prim succes notabil în demersurile lor.
Este vorba de un proiect de lege a prevenției diabetului, care a fost depus la Parlament pentru a fi pus în dezbaterea celor două camere, în vederea adoptării. Proiectul propune înființarea în premieră a unui program național de prevenție a diabetului, fiind susținut de 92 de parlamentari de la toate partidele politice.
Documentul are la bază recomandări făcute de comunitatea medicală şi necesitatea sa este explicată de faptul că unul din zece români suferă de diabet, în timp ce unul din trei are de prediabet.

Dr. Romulus Timar
În acest sens, dr. Romulus Timar, președinte al Societății Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice spune că „spre deosebire de alte boli cronice grave, diabetul presupune un sistem mult mai amplu de măsuri care să conducă la scăderea incidenţei”.
Începând cu jumătatea anului trecut, au fost demarate o serie de consultări în vederea realizării acestui proiect legislativ, ocazie cu care comunitatea medicală a identificat o serie de măsuri prioritare privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului şi încurajarea unui stil de viaţă sănătos. Acestea au fost înaintate membrilor comisiilor de Sănătate din Parlament, pentru adoptarea unei politici publice privind prevenţia diabetului.
Programul național de prevenție a diabetului conține o serie de măsuri în domeniul educaţiei pentru un stil de viaţă sănătos, precum și măsuri pentru depistarea precoce a diabetului.
Totodată, sunt incluse și o serie de prevederi care susţin implicarea autorităţilor locale astfel încât comunităţile să poată beneficia de infrastructura adecvată pentru un stil de viaţă sănătos la acest capitol fiind incluse alimentaţia corectă, activităţi sportive, accesul la informaţii și multe altele.
Nu în ultimul rând inițiatorii, susțin și organizarea datelor de sănătate pentru urmărirea evoluţiei stării de sănătate a persoanelor aflate la risc şi pentru un management eficient al celor deja diagnosticate.
„Dată fiind gravitatea acestei condiţii medicale, precum şi impactul pe care îl are asupra celor diagnosticaţi cu diabet, dar şi a familiilor lor, o politică unitară şi transparentă la nivel naţional pentru prevenţie în diabet este esenţială în vederea scăderii incidenţei bolii în rândul populaţiei”, se arată într-un comunicat al Forumului Român pentru Diabet.