Prețurile măștilor chirurgicale au „explodat”, pe fondul epidemiei de coronavirus

25 februarie 2020 | 0 comentarii |

Mai mult de atât, acestea sunt tot mai greu de găsit, stocurile existente în țară fiind epuizate.

 

Un produs banal, căruia nu i se acorda foarte multă atenție de către populație în urmă cu câteva luni, a devenit între timp extrem de căutat în farmacii și foarte greu de găsit, pe fondul isteriei create de răspândirea Covid 19 – noul coronavirus apărut în China. Este vorba de măștile chirurgicale de protecție, care au fost cel mai bine vândut produs din farmacii în ultima perioadă, și ale căror prețuri au crescut spectaculos pe fondul acestei cereri sporite.

Chiar dacă prețurile au crescut cu mai mult de 100%, stocurile farmaciilor și ale distribuitorilor s-au epuizat, și se pare că ne aflăm chiar în pragul unei crize de măști, același lucru fiind valabil și în cazul costumelor de protecție, folosite de personalul medical atunci când intervine în cazul unor persoane susceptibile de a fi purtătoare ale coronavirusului.

Adrian Ionel, managerul companiei naționale Unifarm, a precizat că, pe piața internă, asistăm la o adevărată explozie a prețurilor măștilor chirurgicale. Majoritatea farmaciilor și-au epuizat stocurile, iar distribuitorii care mai au încă măști le oferă la un preț de 4 lei bucata, în timp ce înainte de izbucnirea epidemiei, prețul acestora era mai mic de un leu.

 

Adrian Ionel

O alternativă o constituie magazinele on-line, care încă mai au pe stoc măști chirurgicale, al căror preț ajuns la 2,5 lei, față de 0,70 – 0,75 de lei, cât costau în farmacie înainte de izbucnirea epidemiei. Adrian Ionel a precizat chiar că există un magazin on-line care vinde măștile cu 9 lei bucata, prețul unei cutii cu 50 de măști ajungând astfel la 450 de lei.

Acest lucru nu se întâmplă doar în România, creșteri similare fiind înregistrate și pe piețele externe. Problema constă însă în faptul că astfel de măști sunt din ce în ce mai greu de procurat chiar și de către autorități, după cum a mai precizat managerul Unifarm. „Ministerul Sănătății derulează prin Ministerul de Interne o comandă pentru stocuri de urgență. Noi urmărim stocurile din străinătate, dar ele dispar de la oră la oră și prețurile cresc. Mai sunt măști disponibile doar în câteva țări, printre care și Turcia. Dacă primim de la Ministerul Sănătății bani, noi o să cumpărăm, toate astea se cumpără cu banii în avans, iar din fondul de rezervă de la dispoziția Guvernului se poate face acest lucru”, a declarat acesta.

 

Și managerul Institutului Matei Balș, dr. Adrian Streinu Cercel a tras un semnal de alamă în acest sens, anunțând că nu mai există măști și costume de protecție în țară și că trebuie demarată urgent achiziția din import. „Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă, intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a declarat acesta.

O criză similară se resimte și în Italia și Germania, unde farmaciile au epuizat stocurile și nu mai primesc livrări noi. În Italia, prețurile la dezinfectanți și măști au ajuns să se vândă online la prețuri exorbitante, s-a ajuns chiar la 70 de euro pentru un pachet de trei măști din hârtie, în contextul în care acestea costau un euro. Parchetul din Milano a demarat o anchetă, deocamdată împotriva unor persoane bănuite de „speculă”.

Distribuitorii spun că această criză este datorată și faptului că o mare parte a stocurilor de măști chirurgicale erau produse în China, iar ceilalți producători nu au capacitatea să facă față unei cereri atât de mari la nivel mondial.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*