Romania cumpara vaccin antitetanos de la bulgari

25 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

O prima achizitie de 500.000 de doze a fost facuta deja prin Unifarm si se estimeaza ca vaccinurile vor fi suficiente pana la jumatatea acestuia an, in toata tara.

 

productie vaccinuriSe pare ca Ministerul Sanatatii a gasit o solutie viabila pentru a evita aparitia unei noi crize de vaccinuri, care se prefigura dupa ce a fost pusa in aplicare prevederea referitoare la noile preturi ale medicamentelor. Aceasta ii obliga pe producatori sa isi alinieze preturile la nivelul preturilor minime practicate in tarile din UE, iar decizia a starnit nemultumire in randul furnizorilor de medicamente, care au solicitat la randul lor sa li se asigure si conditii similare cu cele din tarile respective, pentru a putea practica preturile minimale ce li se impun. S-a ajuns astfel in situatia in care unii producatori au refuzat sa mai livreze medicamente si vaccinuri pe piata romaneasca, iar efectul acestei decizii nu a intarziat sa se faca simtit.

Multe medicamente se gasesc din ce in ce mai greu, iar la finele lunii noiembrie a aparut si prima criza de vaccin datorata refuzului furnizorilor de a mai livra dozele necesare.

Institutul Matei Bals a ramas fara vaccin antirabic, iar mai multe unitati medicale din tara au anuntat ca sunt la limita in ceea ce priveste atat stocurile de vaccin antirabic cat si cele de vaccin antitetanos.

 

depozit de medicamente unifarmIn ceea ce priveste criza de la Matei Bals, aceasta s-a rezolvat la jumatatea lunii decembrie, cand producatorul Sanofi Pasteur a acceptat conditiile impuse de autoritatile romane si a reluat aprovizionarea institutului cu vaccinul antirabic.

In paralel, pentru ca exista riscul ca si vaccinurile antitetanos sa se epuizeze, autoritatile au cautat alti producatori de vaccnuri care sa accepte conditiile impuse in ceea ce priveste preturile si se pare ca au reusit acest lucru. Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat zilele trecute ca s-a cazut la intelegere cu un producator din Bulgaria care va asigura necesarul de vaccin antitetanos pentru toate unitatile medicale din tara. Vaccinurile vor fi distribuite prin compania nationala Unifarm, care va prelua comenzile de la spitale, le va transmite mai departe producatorului, care la randul sau ii va livra dozele de vaccin pe care Unifarm le va distribui apoi in tara.

 

vaccin-gripaO confirmare oficiala a venit din partea presedintelui Consiliului de Administratie al Unifarm, Adrian Ionel, care a declarat ca a fost facuta deja o comanda de 500.000 de doze de vaccin catre producatorul bulgar, acestea urmand sa intre pe stoc pe la jumatatea saptamanii viitoare.

Unifarm le va distribui apoi catre toate unitatile sanitare care vor avea nevoie, presedintele companiei nationale de distributie a medicamentelor estimand ca aceste doze vor acoperi necesarul la nivel national pentru prima jumatate a acestui an.

Adrian Ionel a mai precizat ca acordul la care s-a ajuns cu producatorul bulgar este unul foarte avantajos pentru partea romana, intrucat s-a obtinut un pret de 22 de lei pe doza, in timp ce preturile altor producatori variaza intre 45 si 90 de lei/doza. S-a facut astfel o economie de 2,2 milioane de lei, insa ramane de vazut daca vaccinul bulgaresc se va dovedi bun si din punct de vedere calitativ, nu doar al pretului.

In alta ordine de idei, dozele de vaccin hexavalent care disparusera si ele de pe piata in ultimele saptamani au inceput sa ajunga, incepand de astazi, la medicii de familie, prin directiile de sanatate publica, astfel ca maine se va relua imunizarea cu acest vaccin, inclus in schema obligatorie de vaccinare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*