Ministrul Sanatatii sustine ca a rezolvat criza vaccinului hexavalent

14 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Vlad Voiculescu a anuntat semnarea unui nou contract prin care Unifarm va distribui vaccinurile, fiind achizitionate 255.000 de doze care vor sosi de la producator in zilele urmatoare.

 

vaccin copilMinistrul Vlad Voiculescu a anuntat, ieri, ca in mai putin de doua saptamani va putea fi reluata campania de imunizare cu vaccinul hexavalent. Asta, dupa ce mai multe directii de sanatate publica din tara au anuntat ca au epuizat stocurile, care nu au mai putut fi refacute din cauza unor probleme ale fostului distribuitor. Polisano a anuntat in cursul verii ca nu isi mai poate onora contractul cu Ministerul Sanatatii, privind distribuirea vaccinului hexavalent. Anuntul a fost facut dupa ce compania intarziase de mai multe ori livrarea la termen a dozelor de vaccin, ingreunand astfel desfasurarea campaniei de imunizare.

In aceste conditii, in cursul lunii august, Ministerul Sanatatii a reziliat contractul cu Polisano privind distributia vaccinului si tot atunci a achizitionat direct de la producator, 120.000 de doze, pentru a face fata crizei de moment.

Intre timp, s-au pus la punct prodedurile pentru desemnarea unui nou distribuitor, iar procesul s-a finalizat in cursul zilei de ieri, cand Compania nationale Unifarm a fost desemnata, prin procedura de urgenta, sa distribuie noul lot de vaccin.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Totodata, Ministerul Sanatatii a achizitionat direct de la producator255.000 de doze vacin hexavalent Hexaxim, despre care ministrul Voiculescu a precizat ca vor ajunte in tara in mai putin de doua saptamani, dupa care vor fi distribuite in teritoriu, de Unifarm, pentru a fi continuata campania de imunizare. Dozele au fost achizitionate in regim de urgenta, pentru nevoi speciale, in caietul de sarcini al noului distribuitor fiind prevazut ca acestea trebuie sa ajunga la pacienti in cel mult 20 de zile.

Cu aceeasi ocazie, ministrul a mai declarat ca astfel de situatii nu vor mai aparea dupa ce va fi aprobata Legea Vaccinarii, care prevede asigurarea de stocuri de rezerva. Au fost probleme cu furnizorul care avea la randul sau probleme financiare, dar vom promova legea vaccinului si asa vom asigura stocuri de rezerva. Lipsa de incredere si dezamagirile au dus la nevoia de a face reguli si mai stricte, insa  regulile nu pot inlocui  bunavointa si competenta”, a precizat in acest sens Vlad Voiculescu.

 

medicamenteAcesta a mai anuntat ca in zilele urmatoare va fi promulgat un ordin care sa rezolve o alta criza existenta in sistemul public de Sanatate, criza de medicamente. In primul rand, ordinul va reglementa preturile medicamentelor, acesta fiind principalul motiv care i-a determinat pe multi producatori sa isi retraga medicamentele de pe piata romaneasca, pe motiv ca acestea au devenit nerentabile in conditiile legislatiei actuale privind preturile. „In ultimi ani au disparut de pe piata mai mult de 1.000 de medicamente. In acest moment, Catalogul National al Medicamentelor contine vreo 4.500 de pozitii, ceea ce este putin. Inseamna ca unele companii au decis pur si simplu sa nu mai vina in Romania sau sa-si retraga produsele din Romania. Asta are de-a face, pe de o parte, cu mecanismul de preturi, pe de alta parte cu lipsa de predictibilitate a actiunilor statului. Incercam sa imbunatatim mecansimul de preturi. In urmatoarele zile vom avea un ordin de ministru care reglementeaza mecanismul de preturi, cat si cateva alte aspecte care sa asigure accesul pacientilor la medicamente — un sistem de raportare a lipsei medicamentelor, un sistem de monitorizare a stocurilor disponibile si masuri coercitive. Pentru a asigura din nou increderea, unde nu exista bunavointa va trebui sa fie luate masuri, fie ca este vorba de lucruri in curtea statului, fie ca este vorba de partenerii privati”, a declarat ministrul a in acest sens.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*