ANMDM calmeaza isteria anti-vaccin in cazul copiilor cu SHU

1 martie 2016 | 0 comentarii |

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale precizeaza ca niciunul dintre copiii diagnsticati cu sindrom hemolitic uremic nu a fost vaccinat cu Hexaxim si, de altfel, vaccinul hexavalent nu prezinta niciun risc pentru sanatate.

 

vaccinuri1Fiind o publicatie care se preocupa de problemele reale ale sistemului de Sanatate din Romania si ale pacientilor, Sanatateabuzoian.ro nu a acordat niciodata atentie zvonurilor si informatiilor alarmiste vehiculate de surse ale caror credibilitate si buna credinta sunt indoielnice, ignorand de fiecare data campaniile demarate in special in mediul on-line, fara a avea un temei plauzibil.

Astfel de informatii au aparut si cu ocazia epidemiei provocate de bacteria E-coli care a imbolnavit zeci de copii, si le-am fi tratat cu aceeasi indiferenta, daca nu ar fi aparut anumite reactii din partea unor organizatii reprezentative din mediul medical, care combat astfel de teorii in scopul de a nu amplifica panica si starea de incertirudine creata in randul populatiei. Fiind vorba despre un context special, generat de o stare de fapt care nu a mai existat pana acum in Romania, o astfel de fabulatie lansata in eter ar putea face mult rau in aceasta perioada, in care parintii sunt destul de speriati si debusolati din cauza faptului ca, timp de o luna, autoritatile nu au putut identifica sursa unei infectii acare a ucis trei copii. In consecinta, vom lua in discutie cea mai recenta stire alarmista promovata in ultimele zile in unele medii de informare, insa doar pentru a prezenta argumentele logice aduse de un for autorizat, care demonstreaza ca este vorba despre o noua aberatie lansata pe piata, fara o minima informare preliminara.

 

vaccin copiiConcret, este vorba despre informatia conform careia pe copiii din Romania s-ar testa un vaccin hexavalent neautorizat in Uniunea Europeana, adus tocmai din Kazahstan. Imediat ce aceasta informatie a fost lansata in mediul virtual, a fost preluata de zeci de site-uri care se pretind a fi surse de informare serioase(?). Distribuita de sute de ori pe retelele de socializare, informatia a dat nastere si la speculatia conform careia unii dintre copiii cu sindrom hemolitic uremic internati la Marie Curie ar fi fost vaccinati cu acest ser, iar aceasta ar fi cauza reala a imbolnavirii. Vaccinul incriminat este Hexaxim, iar multi parinti cu copii de varste similare celor internati la Marie Curie au inceput sa-si faca griji, mai ales ca unii si-au imunizat, deja, copiii cu acest vaccin. Ingrijorarea lor era fireasca, avand in vedere informatiile false aparute in mediul on-line, facandu-i pe oameni sa creada ca au acceptat de buna voie ca odraslele lor sa fie cobai pentru testarea unui vaccin neomologat pe piata  europeana.

 

productie vaccinuriValul de ingrijorare s-a resimtit si la nivelul factorilor responsabili din sistemul de sanatate, pe adresa CNAS fiind facute mai multe solicitari pentru clarificarea situatiei referitoare la acest vaccin. In urma acestor solicitari, CNAS a raspuns printr-un comunicat in care precizeaza ca institutia nu are in atributie derularea programelor de vaccinare, iar gestionarea acestora se realizeaza de Ministerul Sanatatii, prin Directiile de Sanatate Publica. Totodata, oficialii CNAS au mai transmis ca autorizatiile de punere pe piata a vaccinurilor sunt eliberate de Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

La randul lor, reprezentantii ANMDM a remis astazi un comunicat, venind cu lamuririle necesare, detalii care ar trebui sa ii linisteasca pe parintii ingrijorati in privinta vaccinului incriminat. Conform documentului, trebuie retinut in primul rand ca niciunul dintre copiii diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic nu a fost vaccinat cu Hexaxim, astfel ca ipoteza conform careia acestia s-ar fi imbolnavit din aceasta cauza este una nejustificata si aberanta.

 

vaccinIn al doilea rand, in legatura cu speculatiile conform carora vaccinul adus din Kazahstan ar fi testat pe copiii din Romania, ANMDM precizeaza ca, din nou, vorbim despre o informatie falsa, fara niciun temei real. Vacinul Hexaxim este aprobat in Uniunea Europeana inca din 2012, fiind produs de Sanofi Pasteur, care detine si autorizatia de punere pe piata. Aceeasi companie farmaceutica produce si vaccinul  Hexacima, care este distribuit pe piata din Romania, fiind vorba despre vaccinul hexavalent care a fost inclus in schema de vaccinare a copiilor, incepand cu luna aprilie a anului trecut. Este cunoscut faptul ca in urma cu cateva saptamani vaccinul a disparut de pe piata din Romania ca si de pe cea din Polonia sau Belgia, din cauza unor discontinuitati in fluxul de aprovizionare. Pentru a suplini lipsa vacinului Hexacima, producatorul a obtinut autorizatia, din partea autoritatilor europene, de a pune in circulatie in aceste tari vaccinul Hexaxim, fiind de fapt vorba despre acelasi produs, dar cu o alta denumire, destinat pietelor din afara UE. Agentia Europeana a Medicamentului garanteaza asupra echivalentei standardelor de evaluare a documentatiei de autorizare, iar ANMDM afirma ca, in mod similar tuturor vaccinurilor, Hexaxim este pus pe piata numai dupa testarea in regim serie de serie, inainte de comercializare, conform procedurii administrative UE de eliberare oficiala a seriilor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*