Bilantul unui an de chinuri cu cardul de santate

14 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Intr-un comunicat remis de Casa de Asigurari de Sanatate se arata ca trei sferturi din fondurile utilizate pentru implementarera acestui sistem care a dat mari batai de cap medicilor si pacientilor au fost rambursate din fonduri oferite de UE.

 

card sanatateReprezentantii CNAS se lauda din nou cu implementarea sistemului cardului de sanatate, prezentand-o ca pe o mare realizare. Omite insa momentele in care intregul sistem se bloca (si inca se mai blocheaza) ore in sir sau chiar zile intregi, aducandu-i in pragul exasperarii pe medicii si pe pacientii care stateau in tot acest timp la usa cabinetelor, pentru a beneficia de o consultatie sau pentru a li se elibera o reteta. Sistemului informatic s-a dovedit insuficient de bine dezvoltat pentru a putea face fata unui numar mare de accesari, insa reprezentantii Casei au evitat de fiecare data sa recunoasca acest lucru, punand aceste disfunctionalitati in seama medicilor, pe care i-au acuzat ca nu stiu sa foloseasca aplicatia sau ca sunt rau intentionati, semnaland probleme acolo unde acestea nu existau.

Intre timp, lucrurile au mai intrat pe fagasul normal, insa problemele cu accesarea cardurilor nu au disparut in totalitate.

 

card-medicCNAS transmite insa ca a obtinut rambursarea din fonduri europene a 75 la suta din cheltuielile facute cu implementarea acestui sistem. Costurile totale se ridica la 89,87 de milioane de lei, fara TVA, din care, in conturile CNAS au intrat pana acum 67,40 de milioane de lei, bani proveniti din Fondul European de Dezvoltare Regionala, reprezentand trei sferturi din totalul cheltuielilor.

Acesta ar fi cel de-al treilea proiect informatic pentru care CNAS obtine finantare europeana, dupa cel al retetei electronice si cel pentru implementarea dosarului electronic de sanatate care, in treacat fie spus, inca nu functioneaza.

In acelasi comunicat se mai precizeaza ca pana la acest moment au fost emise 15,75 de milioane de carduri, aici fiind incluse si duplicatele, iar trei sferturi dintre aceste instrumente au fost activate. Pana la finele acestui an, se estimeaza ca vor mai fi emise inca 650.000 de carduri pentru asigurati.

 

Radu Tibichi

Radu Tibichi

In ceea ce priveste servicile validate in primul an de cand utilizarea cardului a devenit obligatorie, s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicina clinica de specialitate in ambulatoriu, aproape 41 de milioane de servicii paraclinice in ambulatoriu, peste 48 de milioane de retete compensate si peste 3,7 milioane de servicii spitalicesti.

In acelasi context, Radu Tibichi, presedintele CNAS, precizeaza ca are in plan continuarea informatizarii serviciilor de sanatate, considerand ca aceasta este cea mai buna metoda pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici alocati acestui domeniu.  „Informatizarea duce la eficienta, control, este o piesa de baza in ceea ce urmeaza sa construim. Dorim sa introducem aplicatii noi, privind biletele de trimitere electronice, concediile medicale electronice, registre de medicamente. Aceasta notiune va fi introdusa in legislatia medicamentului, in perioada imediat urmatoare”, a anuntat presedintele CNAS.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Adaugati un comentariu


 

*