190 de milioane de euro pentru tratamentele romanilor in strainatate

7 mai 2014 | 0 comentarii |

Anul trecut, 25.000 de pacienti din Romania s-au tratat in strainatate. Iar o treime dintre bolnavii tratati din fondul de sanatate sunt neasigurati.

 

Radu Tibichi - Presedinte CNAS

Radu Tibichi – Presedinte CNAS

Starea jalnica in care se afla sistemul sanitar romanesc pe de o parte, dar si moda pe care cei mai multi oameni cu bani au adoptat-o de a se trata in strainatate, au consumat, doar anul trecut, 93 de milioane de euro din bugetul asigurarilor de sanatate, a anuntat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Radu Tibichi.

La aceasta suma se adauga restantele pe care statul roman le mai are de achitat clinicilor din strainatate pentru servicii medicale de care au beneficiat romanii in anii trecuti, asa ca la ora actuala, soldul pe care CNAS il are inregistrat pentru platile externe ale serviciilor medicale de care au beneficiat cetatenii romani se ridica la 190 de milioane euro, a declarat marti, Tibichi.

Anul trecut in jur de 25.000 de pacienti s-au tratat in strainatate. Numarul documentelor de plata este mai exact de 50.000, insa numarul de pacienti efectiv care s-au tratat este de 25.000. Suma totala pe anul trecut care a fost facturata Romaniei a fost de 60 de milioane de euro, iar platile efectuate au fost de 33 milioane euro. In aceste moment, soldul pe care il avem inregistrat pentru platile externe este de 190 de milioane euro. Este un proces continuu care necesita foarte multe resurse pentru a prelucra toate aceste date din toate tarile”, a spus presedintele CNAS.

 

Spitalul AKH - Viena, preferat de romani

Spitalul AKH – Viena, preferat de romani

Presedintele Casei de Asigurari a mai precizat ca intrucat mai multe tari europene au anuntat ca vor refuza sa mai trateze romanii daca nu li se achita datoriile pentru serivciile medicale acordate in anii trecuti, institutia pe care o reprezinta negociaza cu statele la care Romania are datorii, pentru a gasi solutii de reesalonare la plata a datoriilor acumulate, cele mai mari sume fiind inregistrate de clinici din Germania, Franta, Austria si Ungaria.

 „Negociem cu statele la care avem datorii, astfel incat sa gasim solutii pentru esalonare la plata. Am facut acest lucru de curand cu Germania si Austria, am semnat protocoale de reesalonare, astfel incat pacientii care se adreseaza pentru servicii medicale in tarile UE sa nu aiba de suferit, sa nu fie pusi in situatia sa fie refuzati. Tendinta din ultimii ani este in crestere cu 50 la suta anual. Sper ca in urmatorii ani, balanta sa se reechilibreze si pacientii romani sa se adreseze mai mult furnizorilor din tara, pentru ca avem furnizori pregatiti, care au facut investitii si calitatea serviciilor medicale a crescut si in tara noastra”, a detaliat presedintele CNAS.

Radu Tibichi a atras atentia si asupra faptului ca Fondul Asigurarilor de Sanatate este sustinut de numai doua treimi dintre asigurati, astfel ca in contextul in care Romania are 18 milioane de asigurati CNAS, aproximativ sase milioane dintre ei sunt scutiti prin lege de plata primelor, fie pentru ca sunt copii, fie ca beneficiaza de legi speciale.

Bugetul in sanatate e intotdeauna e insuficient, dar cresterea de la un an la altul e semnificativa, daca ne referim la ultimii opt ani. De la 1,7 miliarde de euro, in urma cu opt ani, bugetul a ajuns acum la 5 miliarde de euro, datorita introducerii acestui sistem de asigurari de sanatate”, a explicat Tibichi. El a adaugat ca alte doua milioane de romani nu sunt asigurati, asa ca mai exista loc pentru cresterea bugetului actual.


Categorii: Actual, C.A.S., Economic, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*