Terapia fara interferon se extinde la pacientii cu F3 si F2

28 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Pe parcursul anilor 2017 si 2018, autoritatile din Sanatate promit ca-i vor include si pe acestia, etapizat, in tratament.

 

tratament hepatita CApelurile disperate ale pacientilor cu ciroza hepatica si Hepatita cu virus C, de a fi inclusi in programul de tratament cu interferon free, ca si argumentele specialistilor privind eficienta acesei terapii se pare ca au gasit ecou in randulautoritatilor din Sanatate din Romania.

Dr. Radu Tibichi,  presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a precizat in cadrul unei dezbateri ca, institutia pe care o reprezinta incearca sa deschida noi negocieri pentru medicamentele necesare pacientilor cu Hepatita C, cu afectiuni oncologice si diabet, astfel incat sa se poata continua, in bune conditii, tratarea acestor bolnavi.

Chiar in aceasta luna vom incerca sa deschidem noi negocieri pentru medicamente, pentru a trata bolnavii de hepatita, precum si alte afectiuni oncologice, diabet. Pana la sfarsitul anului speram sa incheiem aceste negocieri si sa avem incheiate contracte cost-volum, iar pacientii sa aiba posiblitatea sa se trateze cu cele mai noi medicamente”, a declarat Radu Tibichi, mentionand ca in ultimii doi ani, peste 70 de DCI-uri (denumiri comune internationale) au intrat pe lista de medicamente compensate .

 

hepatita-cReferitor la tratamentul fara interferon, presedintele CNAS a aratat ca pana acum, in evidentele institutiei pe care o conduce „au fost 7.000 de cereri pentru prima faza a derularii acestui program. Au fost 5.700 de pacienti care au beneficiat de tratament, dintre care doar 21 de pacienti nu au inregistrat rezultate, ceea ce inseamna un rezultat de 99%, un tratament foarte eficient. Avem si circa 75 de cazuri in care s-a renuntat la tratament. 14 pacienti decedati sunt in atentia comisiilor de specialitate. Pentru fiecare caz in parte vom verifica daca aceste tratamente au fost intrerupte voit sau au fost motive. Pentru acest an am avut in vedere o cheltuiala de 1,2 miliarde de lei pentru contractele cost-volum, cost-volum rezultat, bani care sunt distincti fata de bugetul de medicamente”.

Specialistii arata ca tratamentul fara interferon vindeca, practic, Hepatita C, virusul nemaifiind detectabil la analizele efectuate dupa cele 12 saptamani de tratament. Carcinomul este doar stopat/ inghetat in evolutie, de aceea pacientii care au fost tratati sunt sfatuiti sa mentina legatura cu medicul lor, pentru ca boala sa nu se decompenseze.

 

Radu Tibichi

Radu Tibichi

Radu Tibichi a mentionat ca pana acum au beneficiat de trtamant fara interferon 5.700 de pacineti. Avand in vedere ca rata de vindecare a pacientilor cu Hepatita C tratati a fost de 99%, pentru urmatorii doi ani se are in vedere atat continuarea tratarii pacientilor cu fibroza de gradul patru, cat si includerea pacientilor cu fibroza in stadiul doi si trei, etapizat, in acest program.

 „Din evidentele comisiilor de specialitate de la Minister exista insa aproximativ 25.000 de pacienti care ar mai trebui sa beneficieze de acest tratament. Evident ca nu ii vom putea rezolva pe toti, efortul bugetar este undeva in jur de 5,3 miliarde de lei, care inseamna 80% din bugetul de medicamente. Vom proceda la o etapizare a acestui tratament, in anul 2017 si anul 2018”, a explicat presedintele CNAS.

Tratarea pacientilor cu fibroze moderate, F2 si F3, cu interferon free, fac posibila vindecarea bolnavilor mai devreme, ceea ce inseamna atat un beneficiu al pacientilor cat si o economie in bugetul Sanatatii, evitandu-se, astfel, complicatiile care pot aparea in caz contrar.

 


Adaugati un comentariu


 

*