Medicamentele oncologice Tamoxifen si Methotrexat sunt din nou in farmacii

Stocurile erau epuizate dupa ce producatorii au decis retragerea lor de pe piata romaneasca, aprovizionarea farmaciilor fiind asigurata in prezent de compania nationala de distributie Unifarm.

 

depozit de medicamente unifarmIn timp ce autoritatile dau in ultime vreme tot mai multe asigurari ca vor rezolva in cel mai scurt timp criza medicamentelor, pacientii cu boli grave reclama in continuare faptul ca le este dificil sa isi mai procure din farmacii medicamentele de care au nevoie. In special pacientii cu afectiuni oncologice se plang de acest fapt, semnaland in nenumarate randuri disparitia de pe piata a doua medicamente oncologice frecvent utilizate. Este vorba de Tamoxifen si Methotrexat, produse care au disparut de pe piata dupa ce producatorii au decis sa nu le mai distribuie in farmaciile din Romania, considerand afacerea nerentabil,a in conditiile politicii de preturi la medicamente preacticate in prezent. Fiind vorba de medicamente accesibile ca pret si utilizate in tratamentul multor pacienti oncologici, disparitia lor de pe rafturi a fost semnalata in numeroase randuri in ultima perioada, organizatiile de pacienti tragand mai multe semnale de alarma in acest sens.

 

04_medicamentePentru ca demersurile pentru modificarea metodologiei de calcul al pretului medicamentelor nu pot fi facute de pe o zi pe alta, desi autoritatile si-au declarat aceasta intentie, producatorii nu au reluat inca distributia medicamentelor la parametri optimi, asa ca o solutie la care s-a apelat a fost distribuirea acestora de catre Compania Nationala Unifarm.

Managerul companiei, Adrian Ionel, a anuntat zilele acestea ca problema crizei de  Tamoxifen si Methotrexat este rezolvata, Unifarm reusind sa procure stocurile necesare care sunt distribuite zilele acestea in farmacii, dar si la unitatile medicale in care sunt tratati pacienti oncologici, preturile fiind chiar mai mici decat cele practicate anul trecut.

Acest fapt a fost confirmat zilele trecute si de ministrul Patriciu Achimas Cadariu, cu ocazia anuntului facut despre publicarea noului Catalog National al Preturilor la Medicamente. Ministrul a precizat luni ca medicamentul Tamoxifen se afla deja la Unifarm, iar saptamana aceasta se incepe distributia acestuia, spunand insa ca aceasta solutie nu va rezolva definitiv problema, ci doar pana la momentul in care producatorii vor relua distributie pe piata romaneasca.

 

Adrian Ionel

Adrian Ionel

Tamoxifenul este folosit in terapia carcinomului mamar si a disparut anul acesta  din farmacii, dupa ce detinatorul autorizatiei de punere pe piata a anuntat ca pana la inceputul toamnei nu va mai distribui medicamentul in reteaua farmaceutica din Romania, din motivele amintite mai sus. Ministerul Sanatatii a adresat apoi o solicitare Unifarm pentru a asigura prezenta medicamentului pe piata, iar reprezentantii companiei au gasit medicamentul oncologic la alta sursa, au obtinut autorizatia si astfel Tamoxifenul a ajuns din nou in farmacii zilele acestea. Pretul la care Unifarm a adus in Romania Tamoxifenul este la jumatate fata de cel existent pe piata anul trecut, dupa cum mai precizeaza directorul companiei.

In privinta Methotrexatului 2,5 mg, alt medicament oncologic, pentru acesta au fost sistate livrarile doar cateva saptamani, situatie cauzata de epuizarea stocului existent in depozitul Unifarm, care preluase de ceva vreme distributia medicamentului in tara.

„Ambele medicamente sunt ieftine, in comparatie cu altele cu destinatie oncologica si sunt distribuite exclusiv de Unifarm, in baza autorizatiei de nevoi speciale primite de la ANMDM. Unifarm livreaza ambele medicamente atat spitalelor, cat si farmaciilor cu circuit deschis”, a mai declarat managerul Adrian Ionel.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*