80 milioane de euro pentru secțiile de Terapie Intensivă nou-născuți din maternități

20 mai 2021 | 0 comentarii |

Banii se vor aloca prin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar printr-un nou program lansat de Fundația Vodafone, alte 5 milioane de lei vor contribui la renovarea și modernizarea secțiilor pentru nou-născuți din toată țara.

 

Ioana Mihaila

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi alocate 80 de milioane de euro pentru dotarea secţiilor de Terapie Intensivă nou-născuţi.

Din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă am alocat pentru dotarea secţiilor de Terapie intensivă nou-născuţi 80 milioane de euro. Am făcut o specificare mai generală cu privire la destinaţia acestor investiţii, aşa încât, pe măsură ce primim informaţiile din teritoriu, să reuşim din nou să punem accent acolo unde este nevoia mai mare. Deja sunt deschise procedurile de achiziţii şi, de asemenea, pentru că digitalizarea este una dintre priorităţi, am şi mers în vizită la Secţia de Terapie intensivă nou-născuţi din Bucureşti pentru a lua exemple de bune practici de acolo. Am alocat tot în acest program o sumă consistentă pentru componenta de e-health şi telemedicină. Dacă vrem să ţinem pasul cu tehnologia, trebuie să investim tocmai în aceste soluţii digitale şi soluţii de telemedicină”, a declarat ministrul.

 

Angela Galeța

Totodată, Ministerul Sănătății a semnat un parteneriat cu Fundația Vodafone, în vederea lansării unui nou program menit să vină în sprijinul unităților sanitare din țară și implicit al pacienților care beneficiază de servicii medicale în cadrul acestora. Prin programul „Viață pentru nou-născuți”, secţiile şi compartimentele de Neonatologie de nivel 1 şi 2 din toată țara pot beneficia de un sprijin financiar cuprins între 250.000 și 1 milion de lei pentru lucrări de renovare și modernizare.

Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că se vor analiza „nevoile din maternităţile din România, urmând ca apoi să ne plănuim investiţiile într-un mod complementar, aşa încât să şi ajungem acolo unde este cea mai mare nevoie, dar nici să nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

Fondul total alocat acestui program este de 5 milioane de lei, iar Angela Galeța directorul Fundației Vodafone, a declarat că inițiativa lansării acestuia a fost determinată de faptul că „cea mai mare rată a mortalităţii este în secţiile de nivel 2. Una dintre cauze este lipsa echipamentelor şi lipsa dotărilor necesare. În România, la fiecare șapte ore un bebeluș pierde lupta pentru viață. La fiecare șapte ore, șansa de supraviețuire a unui nou-născut e decisă de dotările secției de neonatologie în care se află. Şi, tocmai asta vom încerca noi să rezolvăm prin acest program – să ajutăm în secţiile de nivel 2. Avem medici, avem oameni extraordinari în ţară, dar trebuie să îi ajutăm puţin să poată să îşi facă meseria”.

 

Pot aplica pentru finanțare ONG-uri împreună cu spitale, secţiile şi compartimentele de Neonatologie de nivel 1 şi 2 din ţară, iar data până la care pot fi depuse solicitările este 9 iulie. „Până pe 9 iulie, vom primi aplicaţiile, apoi va urma perioada de verificare a eligibilităţii, pentru că, de exemplu, este o condiţie esenţială în a aplica la acest fond – aceea de parteneriat între ONG, spital şi autoritatea publică locală. Asta, pentru că am învăţat şi noi din experienţa anterioară că lucrurile merg mult mai bine dacă există suport din partea autorităţilor locale. Apoi urmează perioade evaluare din punct de vedere medical, tehnic şi aşa mai departe. Se pot solicita fonduri pentru dotare cu echipamente şi aparatură medicală, renovare, dacă este necesar. Dacă vorbim despre o instalaţie de gaze medicale, va fi nevoie şi de o renovare acolo. Evident, soluţii de telemedicină, pentru că am văzut de atâtea ori telemedicina îi poate ajuta pe medicii din alte spitale să intre în legătură cu specialişti din centrele regionale, de exemplu, şi totul este în beneficiul pacientului, pentru binele nou-născutului”, a mai explicat directorul fundației. Aceasta mai spune că proiectele selectate pentru finanțare vor fi anunțate în jurul date de 1 octombrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*