Un nou protocol de colaborare pentru construirea maternității în memoria victimelor de la Colectiv

26 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Noua unitate medicală urmează să fie construită în curtea spitalului Sfântul Ioan din București, la inițiativa asociației GTG 3010, cu sprijinul Primăriei Capitalei și Primăriei Sectorului 4.

 

La sfârșitul anului 2016, la scurt timp după ce se împlinise un an de la tragedia din clubul Colectiv, Eugen Iancu, tatăl unui dintre tinerii care au pierit atunci și președinte al asociației CTG3010, formată din rude ale victimelor și supravirțuitori ai tragediei, anunța că asociația a decis să construiască o maternitate nouă, în apropierea clubului în care a avut loc incendiul. Inițiativa s-a dorit un gest de mulțumire față de personalul medical al maternității Bucur, care se află în imediata vecinatate a clubului, și ale cărei cadre medicale au intervenit în acea noapte fatidică, în ajutorul victimelor. Maternitatea este înființată in 1938 și, inițial, s-a luat în calcul reabilitarea și modernizarea clădirii în care aceasta funcționează. Având însă aproape 100 de ani vechime, calculele au arătat că lucrările de reabilitare și modernizare ar necesita costuri mai mari decat construirea de la zero a unei noi maternități.

Un prim pas a fost găsirea unei locații potrivite, iar în urma consultărilor cu reprezentanții administrației locale a Sectorului 4 și cu cei ai Ministerului Sănătății, s-a luat decizia construirii noului edificiu în curtea spitalului Sfântul Ioan.

În decembrie 2016 a fost semnat un protocol de colaborare în acest sens între asociația condusă de Eugen Iancu, Primăria Sectorului 4 și spitalul Sfântul Ioan, acela fiind primul pas concret pentru demararea investiției.

 

Eugen Iancu

La mai bine de un an de la acel moment, asociația GTG 3010 va semna un nou protocol de colaborare, de această dată cu Primăria Capitalei, ai cărei reprezentanți și-au manifestat dorința de a sprijini inițiativa construirii noii maternități, în memoria victimelor de la Colectiv. În acest sens, Eugen Iancu și mai mulți reprezentanți ai asociației au avut ieri o întâlnire cu specialiști din Primăria Capitalei, în cadrul căreia s-au pus bazele viitorului protocol care urmează a fi semnat în perioada următoare.

S-a convenit astfel, ca în baza acestui protocol, Primăria Capitalei va întreprinde măsurile necesare pentru ca maternitatea să poată fi construită pe terenul din curtea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, aflat în patrimoniul Municipalităţii. Cel mai probabil, documentul va fi semnat la finele lunii viitoare, acesta trebuind să fie mai întâi aprobat în următoarea ședință a Consiliului General.

 

Spitalul Sfantul Ioan

Conform proiectului gândit de membrii asociației GTG 3010, maternitatea va avea 110 paturi și va dispune de toate dotările necesare, investiția totală fiind estimată la 12 milioane de euro, dintre care 8 milioane reprezintă costurile de construcție, iar patru milioane, cheltuielile pentru dotările necesare. Cea mai mare parte a sumei va fi asigurată din donații strânse prin intermediul asociației, la care se vor adăuga și sume oferite de autorități.

La momentul semnării protocolului cu Primăria Sectorului 4 și spitalul Sfântul Ioan,  Eugen Iancu era optimist, preconizând că lucrările vor începe în cursul anului următor, respectiv în 2017, iar maternitatea ar urma să fie dată în folosință în cursul anului 2020.

Lucrurile au întârziat puțin și se speră ca lucrările să fie demarate în cursul acestui an, după ce va fi încheiat și protocolul cu Primăria Capitalei.

 


Adaugati un comentariu


 

*