Supravietuitorii si rudele tinerilor decedati la Colectiv vor construi o maternitate noua

8 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Initiativa apartine asociatiei Colectiv GTG 3010, ai carei reprezentanti au semnat in acest sens un protocol cu Primaria Sectorului 4 si conducerea spitalului Sfantul Ioan, unitatea in curtera caruia urmeaza sa fie construita noua maternitate.

 

colectivInfiintata in urma tragediei de anul trecut din clubul Colectiv si avand ca membri rude ale tinerilor care si-au pierdut viata atunci, precum si supravietuitori ai incendiului, asociatia Colectiv GTG 3010 si-a propus ca scop principal infiintarea unui nou spital, care sa le ofere pacientilor toate conditiile de care victimele incendiului nu au beneficiat in Romania, fapt pentru care multi dintre raniti nu au supravietuit.

Ulterior, membrii asociatiei s-au decis sa contribuie la construirea unei maternitati, plecand de la ideea ca maternitatea Bucur se afla in imediata vecinatate a clubului in care s-a produs tragedia, iar cadrele medicale de aici au intervenit in acea noapte fatidica venind in ajutorul victimelor. Maternitatea este infiintata in 1938 si, initial, s-a luat in calcul reabilitarea si modernizarea cladirii in care aceasta functioneaza. Avand insa aproape 100 de ani vechime, calculele au aratat ca lucrarile de reabilitare si modernizare ar necesita costuri mai mari decat construirea de la zero a unei noi maternitati.

S-a ajuns astfel la decizia de a se construi o maternitate noua, iar in urma discutiilor purtate cu reprezentantii administratiei locale si ai Ministerului Sanatatii, s-a cazut de acord ca aceasta sa fie construita in curtea spitalului Sfantul Ioan.

 

protocol maternitate sf ioanPrimul pas a fost facut ieri, prin semnarea unui protocol de colaborare intre membrii asociatiei, Primaria sectorului 4 si conducerea spitalului Sfantul Ioan. Investitia totala se ridica la aproximativ 12 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei urmand sa provina din donatii care vor fi stranse de Asociatia GTG 3010.

Un sprijin financiar va veni si din partea Primariei sectorului 4, iar Ministerul Sanatatii ar urma sa se implice in dotarea cu aparatura si dispozitive medicale a noii maternitati.

Primaria va aloca, in zilele urmatoare, o prima transa de cinci milioane de lei, in timp ce reprezentantii asociatiei care au avut aceasta initiativa vor demara, la inceputul anului viitor, o ampla campanie de strangere de fonduri, sperand ca in primele doua-trei luni sa reuseasca sa stranga primul milion de euro.

 

Eugen Iancu

Eugen Iancu

Eugen Iancu, presedintele asociatiei, spune ca noua maternitate va avea 110 paturi si va dispune de toate dotarile necesare, iar daca lucrurile vor decurge conform planurilor, lucrarile ar urma sa fie demarate chiar in cursul anului viitor, iar in anul 2020, maternitatea ar putea sa fie data in folosinta. „Vom incepe constructia unui prim spital, dupa 30 de ani, o maternitate noua. Este probabil cel mai important lucru pe care l-am facut si il voi face in viata. Din pacate, se intampla dupa o drama in care eu si alti 63 de parinti ne-am pierdut copiii. Aceasta noua cladire se va ridica in curtea spitalului Sfantul Ioan, din Bucuresti, iar proiectul se va putea realiza si cu sprijinul Primariei sectorului 4 si al Primariei Capitalei. Suma estimata pentru construirea acestei maternitati este de 12 milioane de euro, pentru 110 paturi, cu tot cu dotari. In momentul de fata incepem o campanie de strangere de fonduri si speram ca in urmatoarele doua – trei luni sa strangem primul milion de euro. Se lucreaza deja la proiect, pana la sfarsitul anului vor fi gata cadastrul si intabularea terenului. Speram ca la inceputul anului 2020 vom avea maternitatea gata, costurile de constructie a unitatii fiind estimate la opt milioane de euro, iar patru milioane de euro vor reprezenta dotarile”, a declarat Eugen Iancu dupa semnarea protocolului de colaborare.

Acesta a mai precizat ca, dupa ce noul edificiu va fi dat in folosinta, se doreste ca vechea maternitate Bucur sa fie transformata intr-un centru de paliatie, in care sa fie ingrijiti bolnavii aflati in faze terminale.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*