S-a încheiat criza citostaticelor de la IOB

În același timp, ministrul Sănătății a solicitat Companiei Naționale Unifarm o situație exactă a stocurilor de medicamente oncologice.

 

Prima problemă adusă în atenția noului ministru al Sănătății, imediat după învestire, a fost legată de lipsa medicamentelor citostatice la Institutul Oncologic București (IOB). Criza apăruse în urmă cu aproximativ două săptămâni și s-a datorat mai ales numărului mare de pacienți care au fost preluați de la alte centre medicale, care s-au închis din cauza pandemiei, dar și politicii de achiziții, care nu a permis o achiziție predictibilă. Din păcate nu a fost posibilă nici achiziționarea în regim de urgență a medicamentelor care lipseau, din cauza unor prevederi legale care nu au permis ca acest lucru să se facă la timp, așa că pacienții au adlat că nu au putut fi tratați, când au ajuns la spital.

Medicii spun că problema lipsei medicamentelor nu este nouă, ci se perpetuează de 3-4 ani, însă aceasta s-a acutizat în ultima perioadă din motivele menționate mai sus. La finele săptămânii trecute, managerul numit în urmă cu câteva luni, dr. Bogdan Tănase spunea că situația se va rezolva în cursul acestei săptămâni, ceea ce s-a și întâmplat. În cursul zilei de ieri, atât conducerea spitalului cât și ministrul Ioana Mihăilă au anunțat că medicamentele care lipseau au ajuns în farmacia unității medicale. Procedura de negociere s-a încheiat vineri și astfel s-au putut iniția tratamentele pentru pacienții programați, iar stocul disponibil este suficient pentru mai mult de o lună, timp în care se vor continua demersurile pentru completarea acestora.

 

Ioana Mihailă

Referindu-se la acest subiect, ministrul Ioana Mihăilă a declarat că la acest moment nu există un deficit de medicamente oncologice pe piața din România, iar pentru a se asigura că acest lucru nu se va repeta în perioada următoare, a solicitat de la Compania Națională Unifarm o situație a stocurilor disponibile.

Doamna director de la Politica Medicamentului se află în legătură cu domnul manager de la Institutul Oncologic București și pot spune că în momentul acesta, în piață, nu există un deficit de medicamente oncologice. Totodată, am cerut Unifarm situația stocurilor pe aceste medicamente oncologice și am solicitat, comisiilor de specialitate – comisiilor de oncologie – necesarul pentru următoarele șase luni. Autorizația pentru nevoi speciale, nu perioada de valabilitate, este într-adevăr depășită și vom face împreună demersurile pentru a reintroduce în circuit”, a declarat noul ministru al Sănătății.

 

Dr Bogdan Tănase – manager IOB

Odată cu anunțul referitor la refacerea stocului de citostatice, IOB și-a înștiințat pacienții că, începând de astăzi, pot descărca de pe internet chestionarul de triaj Covid-19, pe care îl pot completa singuri, după care să se prezinte cu el la tratament. Decizia a fost luată pentru a reduce timpul de așteptate. Imediat după învestirea în funcția de manager, dr. Bogdan Tănase a declarat pentru Sănătatea Buzoiană că una dintre prioritățile sale este diminuarea birocrației și a cozilor interminabile de la ușile Institutului. „Dacă pandemia ne-a învăţat ceva, este că putem folosi canalele electronice de comunicare și telemedicina. Pacienții oncologici au, de obicei, toate investigații făcute și toate documentele în ordine. Iar dacă nu le au, se poate foarte uşor, pe cale virtuală, să le transmitem ce au de făcut pentru a-şi completa dosarul, iar ei să transmită documentele în același mod, astfel încât în spital să ne putem concentra pe terapie”, a spus dr. Tănase și s-a ținut de cuvânt.

Chestionarul poate fi descărcat de pe site-ul IOB, completarea lui nu durează mai mult de 3-4 minute, iar pacienții care aleg să îl completeze de acasă nu vor mai fi nevoiți să solicite formularul la spital și să-l completeze la fața locului înainte de a intra la tratament.

Dat fiind contextul epidemiologic, unitatea medicală precizează că are obligația de a efectua triajul epidemiologic, iar acest lucru este în beneficiul pacienților pentru că previne riscul de a contracta infecția cu SARS-Cov-2 atunci când se prezintă la tratament.

 


Adaugati un comentariu


 

*