Avertisment al medicilor, in privinta falsilor nutritionisti care au impanzit televiziunile

Adevaratii specialisti in nutritie intentioneaza sa faca osesizare si la CNA, sfatuindu-i totodata pe pacienti sa faca verificari mai amanuntite in privinta nutritionistului, inainte de a-i urma sfaturile.

 

nutritionistIn ultima vreme, pentru majoritatea televiziunilor este in trend ca, cel putin o data pe saptamana, in cadrul diferitelor emisiuni sa fie invitate fel si fel de persoane recomandate ca experti nutritionisti. Acestia  dau sfaturi in privinta alimentelor, dietelor, suplimentelor alimentare si medicatiei recomandate celor care vor sa slabeasca sau se confrunta cu probleme de santate ce impun un anumit regim. Ba chiar se recomanda cu titlu de panaceu universal suplimente nutritive neatestate de Ministerul Sanatatii. Recomandarile acestor nutritionisti de ocazie sunt luate in serios de multi dintre telespectatori, dar in multe cazuri se intampla ca acestea sa nu dea rezultatele scontate si uneori sa genereze chiar anumite probleme de sanatate, pentru ca unii dintre nutritionistii autointitulati nu isi pot proba aceasta titulatura cu o diploma sau un alt document care sa ateste o pregatire prealabila in acest domeniu.

Situatia a stranit ingrijorarea adevaratilor specialisti, iar Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a luat atitudine la finele saptamanii trecute, prin vocea presedintei, prof. dr. Maria Mota.

 

Dr. Maria Mota

Dr. Maria Mota

Aceasta a declarat ca aparitia acestor falsi nutritionisti a fost favorizata de deficitul de medici specialisti din sistemul de stat, care ar fi cei mai abilitati sa le dea sfaturi celor care vor sa inceapa o cura de slabire sau sa treaca la o alimentatie mai sanatoasa. Este vorba de medicii diabetologi care, in multe cazuri nu fac fata numarului mare de pacienti, datele recente indicand ca exista judete cu un singur medic diabetolog la cateva mii de pacienti. Spre exemplu, la Buzau trei medici diabetologi au grija de sanatatea a 21.000 de pacienti din tot judetul, situatie in care e lesne de inteles ca nu au suficient timp pentru consilierea cuiva care le-ar cere sfatul in privinta unei cure de slabire. Niciodata, la cabinetul de stat, diabetologul nu o sa aiba timp. I se pare de fapt o treaba desueta sa discute un regim de slabire, cand un bolnav ii face o coma hipoglicemica la usa. Nu e timp. Si nu exista accesibilitate pentru astfel de servicii”, a declarat in acest sens Maria Mota, precizand ca din aceasta cauza, majoritatea celor care vor sa urmeze o cura de slabire cu recomandare medicala, merg la cabinetele private.

 

nutritionistCabinete private care, uneori, apartin unor falsi nutritionisti, ale caror recomandari pot face mai mult rau decat bine. „Au aparut o serie de nutritionisti de care noi, ca specialitate, nu stim cine sunt, nu stim cum se recomanda ei si cum apar la emisiuni la nivel national si sunt recomandati ca nutritionisti. Noi ii cautam si nu ii putem identifica niciunde. Sunt falsi specialisti, dar apar pe toate posturile si dau sfaturi de nutritie pe care oamenii le iau foarte serios in consirerare”, mai spune Maria Mota. Totodata, medicul diabetolog a anuntat ca societatea pe care o reprezinta va face o sesizare la CNA, aceasta fiind singura modalitate in care se poate interveni. „Singura specialitate care se ocupa de alimentatia omului sanatos si bolnav in Romania este, la ora actuala, cea a specialistului in diabet, nutritie si boli metabolice. Atunci cand cauta un sfat, pacientul trebuie sa caute sa vada cine e persoana care ii da sfatul si sa incerce sa o identifice, pentru ca sunt extrem de multe sfaturi care nu sunt corecte medical”, a ma recizat presedinta Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

 


Adaugati un comentariu


 

*