Proiect în premieră, pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate

Acesta a fost derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Timișoara, beneficiind de o finanțare europeană în valoare de aproape 8,5 milioane de lei.

 

Prof univ.dr. Maria Puiu

În urmă cu trei ani și jumătate, la UMF Timișoara a fost demarat în premieră pentru România un proiect care şi-a propus să dezvolte şi apoi să implementeze principiile nutriţiei de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii. Denumit „Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate – Nutrigen” proiectul a beneficiat de o finanțare europeană în valoare de aproape 8,5 milioane de lei, valoarea sa totală ridicându-se la 8,76 de milioane de lei.

Managerul de cercetare și dezvoltare al UMF Timișoara, prof. univ. dr. Maria Puiu, a precizat că programul a avut o perioadă de implementare de 42 de luni, propunându-și, printre altele,  între altele, dezvoltarea comercială a alimentelor dietetice şi a platformelor de diagnostic genetic aferente, care vor pune la dispoziţia medicilor mijloace de individualizare a tratamentelor şi care vor completa valoarea comercială a alimentelor dietetice. „Proiectul a utilizat identificarea variaţiilor genetice pentru a prescrie adulţilor şi copiilor supraponderali un tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale. Studiul a generat, pentru prima dată la nivel mondial, un model aplicabil de tratament cu un aliment dietetic, adaptat patrimoniului genetic al subiecţilor incluşi în studiu”, a declarat aceasta.

 

Astfel, pe parcursul celor trei ani și jumătate, a fost identificat un model care ia în considerare dependenţa fenotipului biochimic de statutul genetic al pacientului, respectiv, scor de risc genetic pentru adulţii cu obezitate şi dislipidemie care răspund la tratament hipolipemiant. De asemenea, a fost aplicat un tratament cu un aliment dietetic pentru optimizarea tratamentului antidislipidemic la adulţi sau al rezistenţei la insulină la copii, pe criterii nutrigenomice.

Directorul de proiect a fost dr. Mihai Niculescu, care lucrează în două companii private americane, având ca obiect de activitate cercetarea, dezvoltarea și inovarea, una dintre ele fiind un start-up al  Universităţii Carolina de Nord. Acesta a precizat că proiectul Nutrigen a fost unul unic, fiind primul care a încearcat să aplice principii nutrigenetice pentru optimizarea unor tratamente medicale.

 

Dr. Mihai Niculescu

Totodată, directorul de proiect a mai precizat că datele cercetărilor pot fi folosite, prin translatare, la pacienţii cu ficat gras, împotriva colesterolului, dar se vor putea folosi şi pentru alte boli, cum ar fi cele de natură cardiacă, legate de metabolismul nutrienţilor. În același timp, părinţilor li se va putea determina riscul genetic de a transmite anumite caracteristici genetice copilului.

Este un proiect unic, fiind primul care încearcă să aplice principii nutrigenetice pentru optimizarea unor tratamente medicale. Noi am dezvoltat la Nutrigene Sciences, pe baza aceluiaşi concept, un tratament de scădere a ficatului gras, a acumulării de grăsime la obezi. De aceea am translatat acest concept la tratamentul medicamentos, să-l ajutăm. Această industrie alimentară nutrigenică este o nişă de piaţă, pentru că în loc să vinzi un produs care este acelaşi pentru toată lumea, acum te gândeşti că segmentezi piaţa şi ai 10 categorii de oameni pentru care trebuie să customizezi cumva acelaşi produs în moduri diferite de 10 ori, ceea ce este foarte neconvenabil pentru marile concerne”, explica dr. Mihai Niculescu la momentul lansării proiectului.


Adaugati un comentariu


 

*