Program de screening la nivel national, pentru combaterea diabetului si a bolilor metabolice

8 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Programul se va desfasura pe parcursul a trei ani in toate centrele universitare din tara si va beneficia de un buget de 700.000 de lei.

 

glicemie-diabet_0055Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDNBM) a anuntat demararea unui amplu program de screening la nivel populational, ca parte din noua strategie pe care organizatia si-a stabilit-o, in vederea combaterii diabetului zaharat si a bolilor metabolice. Studiul MENTOR se va intinde pe durata a trei ani si se va desfasura in toate centrele universitare din tara, pe un esantion de 1.300 de persoane. Avand la dispozitie un buget de 700.000 de lei in vederea acestei actiuni, membrii SRDNBM isi propun sa faca o evaluare a populatiei Romaniei, din punct de vedere metabolic si nutritional, stabilind totodata care este gradul de risc in ceea ce priveste diabetul zaharat si complicatiile sale.

Totodata, pana la finele anului 2018, SRDNBM si-a mai propus si alte obiective importante, printre care se numara ameliorarea calitatii ingrijirii medicale si a calitatii vietii persoanelor cu diabet zaharat sau cu alte boli de nutritie si metabolism, asigurarea accesului pacientilor romani la medicamente de ultima generatie in tratamentul diabetului zaharat si cosolidarea relatiilor cu autoritatile si cu celelalte societati medicale.

 

studenti medicina (2)In acest sens, in perioada urmatoare se vor incheia parteneriate strategice cu Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Endocrinologie si Societatea Romana de Nefrologie pentru colaborare interdisciplinara in vederea optimizarii managementului terapeutic al pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 si a screeningului si conduitei terapeutice pentru prevenirea complicatiilor.

Totodata sunt in pregatire parteneriate cu UMF Carol Davila din Bucuresti si UMF Victor Babes din Timisoara, reprezentantii societatii anuntand ca doresc sa faca demersuri pentru ca disciplina „Nutritie clinica” sa fie introdusa in programul obligatoriu de studii, atat in curricula studentilor la Medicina cat si cea a rezidentilor si doctoranzilor.

 

diabetToate aceste demersuri ale SRDNBM se justifica prin cele mai recente date statistice referitoare la prevalenta diabetului si a altor boli metabolice in Romania. Ca si in cazul altor boli, Romania se numara printre primele tari din Europa in ceea ce priveste prevalanta diabetului si a bolilor metabolice, cifrele indicand ca aproape 12 la suta din populatia tarii sufera de afectiuni de acest gen. Concret, aproximativ doua milioane de romani sufera de diabet, iar si mai ingrijorator este faptul ca in ultimii 25 de ani, prevalenta acestei boli in randul copiilor s-a triplat.

In zona de sud-est a tarii, in care se afla si judetul Buzau, sunt inregistrati cei mai multi diabetici, prevalenta bolii in aceasta zona fiind de 13,39 la suta. Pe locul al doilea se afla regiunea Bucuresti – Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79 la suta, in timp ce vestul si centrul tarii sunt zonele cu cei mai putini bolnavi, prevalenta fiind de 8,2 in Vest si 9,9 in Centru.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*