Bilanț și proiecte după primul an de parteneriat între IOB și Patriarhie

3 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Colaborarea vizează organizarea de acțiuni umanitare cu caracter medical în vederea descoperirii precoce a cancerului în rândul persoanelor defavorizate.

 

Zilele acestea se împlinește un an de când Institutul Oncologic București (IOB) și Patriarhia Română au încheiat un protocol de colaborare prin care cele două instituții fac front comun în lupta împotriva cancerului. Parteneriatul dintre IOB și Patriarhie vizează organizarea, în parteneriat, a unor acțiuni umanitare cu caracter medical, prin care se urmărește depistarea în fazele incipiente a cazurilor de cancer în rândul persoanelor defavorizate.

În primul an, acțiunile derulate în cadrul acestui parteneriat s-au concentrat în mod special pe diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin, fiind derulate pe raza mai multor localități din județul Ilfov, urmând ca din 2019 să se extindă și în alte județe din țară. În cadrul campaniilor derulate din luna ianuarie 2018 până în prezent, au fost testate 340 de paciente, dintre care 37 au necesitat ulterior o colposcopie, iar alte 85 au necesitat alte tratamente ginecologice care nu țin neapărat de sfera oncologică.

Referindu-se la rezultatele acestor acțiuni, medicul Mihail Virgil Prunoiu, coordonatorul programului de screening din cadrul IOB, s-a arătat îngrijorat. Acesta a precizat că în cazul a 15-20% dintre femei au fost depistate leziuni ale colului uterin ce necesită investigaţii suplimentare, dar şi faptul că aproape jumătate dintre femeile examinate au probleme de sănătate, care necesită tratament.

 

În acest context, medicul specialist a reamintit că toate femeile între 25 și 64 de ani ar trebui să se prezinte din proprie inițiativă la un control medical periodic pentru depistarea la timp a primelor semne ale cancerului uterin sau a altor tipuri de afecțiuni care le pot pune viața în pericol. A subliniat, de asemenea, că examenul pentru depistarea cancerului de col uterin se efectuează gratuit în cadrul programului național de screening. „Acest program urmăreşte să determine prezenţa celulelor anormale aflate în stadii iniţiale, când pot fi îndepărtate uşor, înainte de a se transforma în celule canceroase. Pentru a participa la screening, femeile se pot programa la medicul de familie calificat în prelevarea testului Babeş-Papanicolau, acreditat să participe în programul naţional de screening sau la cabinetele medicale ginecologice care au contract cu Ministerul Sănătăţii pe programul de screening”, a mai adăugat coordonatorul programului de screening de la IOB.

 

În acest sens, pe lângă activitățile cu caracter medical organizate în parteneriat cu Patriarhia, este nevoie și de acțiuni de informare în rândul comunităților vizate. Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții IOB și voluntarii Patriarhiei au ținut să sublinieze și contribuţia importantă pe care au avut-o primarii şi preoţii din localităţile vizitate, care s-au ocupat de informarea şi mobilizarea femeilor din comunităţi, dar şi medicii de familie care și-au pus la dispoziţia specialiştilor IOB cabinetele, în vederea efectuării consultațiilor.

Inițiatorul campaniei, care va continua și pe parcursul acestui an, este preotul Ciprian Grădinaru, care a precizat, că că „este necesară o campanie naţională de informare a doamnelor, că se pot prezenta la centrele zonale cu cartea de identitate pentru a efectua testul Babeş-Papanicolau gratuit. Acest test este esenţial pentru diagnosticarea în faza incipientă a eventualelor leziuni canceroase şi ajută la salvarea vieţilor. Această campanie este adresată tuturor persoanelor de sex feminin şi cu precădere celor din mediul rural, unde prevenţia şi conştientizarea sunt mai puţin accesibile. Dorim ca efortul medicilor de la Institutul Oncologic şi al voluntarilor implicați să salveze astfel multe vieți”.

Tot în cadrul parteneriatului, voluntarii mobilizați de Patriarhie au organizat o competiție de alergare cu caracter caritabil, în urma căreia s-au strâns fondurile necesare achiziționării unui videocolposcop performant, care a fost donat IOB.

 


Adaugati un comentariu


 

*