Sute de vieti salvate printr-un program de screening al cancerului mamar si de col uterin

7 iulie 2016 | 0 comentarii |

Programul a fost finanatat in cea mai mare parte din bani norvegieni si si-a dovedit eficienta, cateva sute de paciente fiind depistate cu risc sporit de a dezvolta astfel de afectiuni sau chiar avand deja forme incipiente sau mai evoluate de cancer.

 

mamografieLa Institutul Oncoligic din Cluj-Napoca a fost organizata o conferinta de presa pentru a marca, zilele acestea, finalizarea programului CEDICROM, desfasurat in zona de nord-vest a tarii si vizand screeningul pentru depistarea cancerului mamar si a cancerului de col uterin.

Programul, in valoare de peste 1,8 milioane de euro, a fost finantat in proportie de 15 la suta de Ministerul Sanatatii, restul banilor venind din partea autoritatilor norvegiene, proiectul derulandu-se in parteneriat cu Oslo Universietssykehus HF din Norvegia.

Scopul urmarit a fost testarea unui numar cat mai mare de paciente in scopul depistarii in faze incipiente a acestor forme de cancer, in special la pacientele care nu ajung foarte des sau chiar deloc la controalele medicale de rutina. Astfel, peste 15.000 de femei din medii defavorizate au fost testate pe parcursul derularii programului, iar dintre ele, peste 500 au fost depistate cu leziuni precursorii cancerului uterin si cateva cazuri de cancere invazive de col, care evoluau fara ca femeile respective sa stie de existenta lor, precum si forme incipiente de cancer mamar.

 

Dr .Florin Nicula

Dr .Florin Nicula

Medicul oncolog Florin Nicula, coordonatorul programului, a precizat ca in acest mod a crescut semnificativ capacitatea de screening pentru cancerul mamar si cel de col uterin in zona de nord-vest a tarii. „CEDICROM e un proiect menit sa extinda capacitatea retelei de screening a cancerului de col uterin si a cancerului mamar. Din punctul de vedere al cancerului de col uterin, in regiunea de Nord-Vest, in judetul Cluj, de exemplu, reusiseram, inainte de acest proiect, sa testam gratuit una din doua femei la categoria 25-64 de ani si ajungeam foarte greu sa aducem jumatate din populatie, mai ales cea defavorizata, izolata in mediul rural, cu specific pe anumite etnii, anumite comportamente religioase sau comportamente sexuale. Pentru a creste aceasta acoperire si a merge mai mult catre populatie cu programe de informare, cu unitati mobile, s-a propus si s-a finantat, de catre Ministerul Sanatatii 15% si restul din fonduri norvegiene, acest proiect, in casrul caruia s-au cumparat unitatile mobile, s-a dotat un laborator de referinta la nivel regional, inclusiv cu resurse de diagnostic HPV si s-au testat pentru col uterin 10.000 de femei. De asemenea, pentru cancerul mamar avem, in premiera nationala, un pilot de 5.000 de teste, efectuat prin mobilizare de catre 30 de medici de familie, a femeilor de pe listele lor din grupa de risc si indreptarea acestora spre trei centre mamografice, unul public si doua private. Femeile cu leziuni suspecte dupa citirea de catre doi radiologi si arbitraj, unde a fost cazul, au fost trimise la ecografie si de acolo, cind a fost necesar, la biopsie”, a declarat dr. Nicula.

 

Dr. Patriciu Achimas Cadariu

Dr. Patriciu Achimas Cadariu

La conferiunta a fost prezent si fostul ministru al Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu care, dupa ce a parasit scaunul ministerial s-a intors sa profeseze la Institutul Oncologic din Cluj. El s-a numarat printre medicii care au luat parte la acest proiect, despre care a spus ca este un exemplu demn de urmat in sistemul medical romanesc.  „Ceea ce se intampla astazi aici cred ca poate sta sub semnul unui prim pas in a demonta anumite mituri si, in acelasi timp, in a demonstra ca atunci cand exista vizionari, paradigmele pot sa fie schimbate. Adica, e vorba de fonduri europene absorbite intr-un mod corect, intr-un program fezabil, care are directe aplicatii pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, printr-o conlucrare foarte buna intre partenerul norvegian, Ministerul Sanatatii, o institutie care si-a asumat sa duca acest proiect in directa colaborare cu directiile din minister si un grup de entuziasti din Centrul de profilaxie de la Institutul Oncologic Cluj care a pus in practica aceste lucruri. Acest proiect se poate constitui intr-un adevarat studiu de fezabilitate care sa sustina ceea ce planul comprehensiv de control a cancerului o spune de la bun inceput – necesitatea profilaxiei primare si a profilaxiei secundare in aceasta boala”, a declarat cu aceasta ocazie dr. Patriciu Achimas Cadariu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*