Institutul Clinic Fundeni a demarat un program de screening pentru cancerul colorectal

16 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Programul se înscrie într-un proiect mai amplu derulat în regiunea Sud-Muntenia, care include și o amplă campanie de informare la nivelul populației.

 

În luna noiembrie a acestui an, Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu fundația Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate, a demarat proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II – Sud-Muntenia”, beneficiind de finanțare din fonduri europene.

La jumătatea acestei săptămâni, institutul a anunțat că au fost demarate activitățile de screening în cadrul programului, care este o continuare a celui similar, lansat în urmă cu un an de Spitalul Militar Central în colaborare cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, desfășurat însă doar în regiunea București-Ilfov. Cu această ocazie s-a constatat că această afecțiune rămâne o necunoscută pentru mulți dintre români și este subdiagnosticată. Prin urmare, o extindere a programului, într-o nouă regiune a țării, este mai mult decât bine venită.

Institutul Fundeni este lider de proiect, iar acestei inițiative i s-au alăturat până acum 54 de medici de familie din cei peste 150 aşteptaţi să facă parte din program, până la sfârşitul anului 2023. Acestora li s-au pus la dispoziţie teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative şi materiale consumabile necesare desfăşurării activităţii. Până acum, 120 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, din mediul rural, au efectuat chestionarul de risc pentru cancer colorectal, li s-a înmânat testul FIT şi au fost înscrise în Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului gestionat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 

Programul se va desfășura până la finalul anului 2023, perioadă în care se dorește ca peste 50.000 de persoane să beneficieze gratuit de screening pentru identificarea cancerului colorectal și de trimiterea la specialist pentru investigaţii. De asemenea, inițiatorii își propun realizarea a minim 2.104 colonoscopii pentru persoanele depistate pozitiv în urma efectuării testului FIT.

În paralel, se derulează și o campanie de informare, educare şi conştientizare a populaţiei cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect, cu scopul de a promova descoperirea bolii în stadiile incipiente şi de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o ameninţare pentru individ şi comunitate.

În cadrul programului pot beneficia de screening gratuit, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de, ani care au domiciliul sau reşedinţa în județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova și Teleorman. De asemenea, sunt eligibile persoanele care nu au acte de identitate, dar locuiesc într-unul din aceste județe şi dau o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens. Totodată, vor reprezenta grup ţintă eligibil şi persoanele private de libertate, care vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Managerul de proiect, dr. Cristian Gheorghe, spune că această formă de cancer constituie o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial, dar şi al Uniunii Europene și, implicit, la nivelul României, fiind a doua cauză de incidenţă şi mortalitate prin cancer.

 

Dr. Cristian Gheorghe

Prevenţia şi diagnosticul precoce sunt esenţiale în programele de lupta împotriva acestei boli, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalităţii în cazul localizării colorectale. „Programul de screening pentru cancerul colorectal este considerat de către experţii OMS ca fiind unul dintre cele mai dificile programe de screening deoarece presupune două investigaţii: testul pentru hemoragii oculte fecale şi, pentru cei cu test pozitiv, o investigaţie invazivă – colonoscopia – care permite diagnosticul leziunilor premaligne – polipii colorectali – şi tratamentul acestora, precum şi diagnosticul cancerului în stadii precoce, care beneficiază de tratament chirurgical. Colonoscopia, ca a doua etapă a screeningului, se efectuează cu sedare şi presupune explorarea rectului şi colonului drept până la cec după o pregătire corespunzătoare cu purgative şi dietă fără fibre vegetale. Populaţia eligibilă pentru screening, cu vârsta între 50 și 74 ani, va completa un chestionar de risc înmânat de către medicul de familie împreună cu testul imunologic de hemoragii oculte fecale – test FIT. Dintre subiecţii care primesc test FIT se estimează că aproximativ 5% vor fi pozitivi, iar aceştia vor fi îndrumaţi de către medicul de familie pentru consult gastroenterologic şi colonoscopie. În cadrul acestui program de screening de tip pilot, un pilon important este informarea şi educaţia medicală a populaţiei. Prin aceasta ne dorim să creştem numărul celor care vor returna medicului de familie testul FIT efectuat, de la un procent estimat de aproximativ 30% la unul optim de 80%. în ceea ce priveşte participarea la colonoscopie, ţinta noastră este tot de 80% deşi estimăm în momentul actual numai 40%. Un procent estimat de 35-45% dintre pacienţii cu test FIT pozitiv care se vor prezenta la colonoscopie vor avea leziuni neoplazice”, mai declarat coordonatorul programului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*