S-au stabilit noile contribuții ale Consiliului Județean pentru întreținerea rezidenților adulți din centrele DGASPC Buzău

16 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Consilierii județeni au aprobat două hotărâri referitoare la costurile medii de întreținere lunară în unitățile de asistență socială în anul 2022, precum și la contribuțiile pe care trebuie să le achite beneficiarii sau aparținătorii acestora.

 

Astăzi a avut loc ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Buzău de anul acesta, iar cu această ocazie au fost aprobate și costurile medii de întreținere ce vor fi alocate în anul 2022, pentru persoanele aflate în îngrijire în centrele de asistență socială ale DGASPC Buzău, precum și contribuțiile lunare ce vor fi încasate de la beneficiari.

Astfel, pentru Centrul de îngrijiri medico-sociale de la Pogoanele a fost aprobat un cost mediu lunar de întreţinere estimat la 5.900 lei pentru fiecare beneficiar, în timp ce contribuția lunară pe care aceștia sau aparținătorii lor trebuie să o plătească pentru serviciile primite este de 1.200 de lei.

În cazul persoanelor rezidente în căminul de bătrâni de la Râmnicu Sărat, costul mediu de întreținere este de 5.150 de lei pentru persoanele dependente, de 4.950 de lei pentru persoanele semidependente și de 4.850 de lei pentru persoanele care nu sunt dependente. În același timp, contribuția lunară a fost stabilită la 1.250 de lei pentru persoanele dependente, 1.150 de lei pentru cele semidependente și 1.100 de lei pentru cele care independente.

Beneficiarii dependenți din centrul pentru vârstnici de la Vintilă Vodă vor avea alocați lunar 4.300 de lei, cei semidependenți, 3.800 de lei, iar cei care se pot descurca singuri, 3.700 de lei. În cazul acestui centru, contribuțiile lunare vor fi de 1.250 de lei pentru persoanele dependente, 1.050 de lei pentru cele semidependente și 650 de lei pentru cele care nu sunt dependente.

 

Rezidenții centrului pentru vârstnici de la Smeeni, care pe lângă servicii de găzduire, îngrijire și asistenţă medicală de întreținere și recuperare, beneficiază de asistenţă medicală paliativă și de consiliere psihologică, având tot suportul medicilor Spitalului de Boli Cronice din imediata vecinătate, vor primi, anul viitor, cele mai mari sume. Astfel, pentru persoanele dependente s-au alocat 8.300 de lei, pentru cele semidependente 8.000 de lei și pentru cele care nu sunt dependente 7.850 de lei. Cu toate acestea, contribuțiile lunare sunt relativ similare celor din celelalte centre, respectiv, 1.250 de lei pentru persoanele dependente, 1.150 de pentru cel  parțial dependente și 1.100 de lei pentru cele care se pot descurca singure în desfășurarea activităților fiziologice de bază.

De asemenea, pentru Centrul de abilitare şi reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităţi de la Stâlpu s-a stabilit un cost mediu lunar de 6.800 de lei pentru fiecare beneficiar, la cel de la Râmnicu Sărat va fi un cost de 6.000 de lei pe lună, iar la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională de la Râmnicu Sărat, costul mediu lunar pentru fiecare beneficiar va fi anul viitor de 5.600 de lei.

 

Tot în ședința de astăzi a fost aprobată cea de-a patra rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli a Spitalului Județean de Urgență Buzău, care a primit recent o sponsorizare în valoare de 530.150 de lei. Fiind vorba de o instituție publică, suma primită ca sponsorizare a fost inclusă în bugetul pe acest an al unității medicale, dar pentru a putea fi utilizată a fost nevoie de o nouă rectificare a bugetului unității medicale.

Conform dispozițiilor legale în vigoare, suma provenită din sponsorizare trebuie valorificată respectându-se destinațiile stabilite de transmițător. Astfel, întreaga sumă va fi operată la capitolul „cheltuieli”, fiind împărțită în cheltuieli pentru bunuri și servicii la secţiunea de funcţionare, respectiv, cheltuieli de capital în cadrul secţiunii de dezvoltare. Cu alte cuvinte, banii proveniți din sonsorizare vor fi utiliați pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite de medicii buzoieni, pacienților lor.

 

Ca de obicei, la finalul ultimei ședințe din an, consilierii județeni au primit vizita colindătorilor, care au sosit și de această dată în număr mare, din mai multe  zonele ale județului, și au oferit un spectacol de tradiții populare pe platoul din fața instituției.

Cetele de colindători din Mânzălești, Berca, Smeeni și Padina le-au urat aleșilor județului să fie sănătoși și capabili să facă fapte bune și anul viitor, iar președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, le-a mulțumit, în numele tuturor, și le-a urat la rândul său să fie sănătoți, să se bucure de Sărbători împreună cu cei dragi, exprimându-și totodată speranța că vor trece cu bine peste orice provocare și că „Anul Nou va aduce tuturor buzoienilor mai multă liniște, sănătate și prosperitate, iar pandemia va fi învinsă, pentru a reveni la normalitate și pentru a ne putea bucura unii de alții”.

 


Adaugati un comentariu


 

*