Concediu medical pentru toți părinții care-și îngrijesc copiii bolnavi de Covid-19

16 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Senatorii au aprobat un act normativ prin care și părinţii vaccinaţi vor beneficia de concediu pentru îngrijirea copiilor lor bolnavi de Covid-19, plătit integral, reparând astfel situația paradoxală prin care legislația actuală îi excepta de la acest drept pe părinții vaccinați.

 

Părinţii vaccinaţi ai căror copii se află în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni sau a unei boli infectocontagioase confirmate, precum Covid-19, vor beneficia de concediu plătit 100% din baza de calcul stabilită, pentru îngrijirea copiilor lor, a decis, miercuri, în plen, Senatul României, prin adoptarea propunerii legislative pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, legea stabilește că „în cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condiţiile Legii 136/2020, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu pentru supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei (…) este de 100% din baza de calcul stabilită şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii (parlamentari USR, PNL, PSD și UDMR), au atras atenţia că, în prezent, părintele vaccinat este privat de îngrijirea copilului cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani, infectat cu SARS-CoV-2, spre deosebire de părintele nevaccinat care beneficiază de concediu pentru carantină, ceea ce duce la „discriminarea persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, care nu sunt supuse carantinei sau izolării”, și nu pot beneficia, în calitate de părinţi, de concediu pentru îngrijirea copiilor lor infectaţi cu o boală infectocontagioasă.

 

Liliana Sbirnea

Senatorul buzoian Liliana Sbîrnea, unul dintre inițiatorii legii, spune că reglemantarea era necesară, întrucâtorice copil trebuie să-și aibă părintele aproape. Cu atât mai mult, în momentele de boală, atunci când îngrijirea și ocrotirea din partea părintelui sunt vitale. Orice părinte știe cât de grele sunt momentele în care copilul îi este bolnav. Suntem datori să îi susținem prin acte normative, care să le ofere întregul suport de care au nevoie, ușurându-le grijile și punându-le la dispoziție întregul suport de care au nevoie, pentru a depăși cu bine aceste momente. Ieri (miercuri, n.r.), în plenul Senatului, s-a votat ­pro­punerea legislativă pe care am inițiat-o împreună cu colegi parlamentari pentru modificarea OUG 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care reglementează faptul că toți părinții, care desfășoară o activitate profesională ce nu poate fi prestată de la domiciliu și pentru care nu s-a luat măsura carantinei sau izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav minor, aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase. Indemnizația la care au dreptul pe durata concediului este în cuantum de 100%. Fără niciun criteriu discriminatoriu, așa cum era până acum! Astfel, orice părinte aflat în această situație atât de dificilă și de sensibilă, vaccinat sau nu, va beneficia de acum de un regim echitabil și unitar, înlăturându-se orice formă de discriminare și de atingere a intereselor superioare ale copilului”, a scris pe pagona sa de Facebook senatorul social-democrat.

Pentru ca noile reglementări să poată intra în vigoare, proiectul mai trebuie aprobat și de Camera Deputaților, decizională în acest caz, după care legea va fi trimisă la promulgare.

 

Pe de altă parte, social-democraţii îi avertizează pe angajatorii care nu plătesc statului contribuţiile angajaţilor, că vor răspunde penal. Zeci de mii de români află – exact când au nevoie de servicii medicale! – că nu pot beneficia de acestea pentru că angajatorul nu a plătit contribuţiile pentru sănătate, deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu. Alte zeci de mii de români află – când ajung să-şi depună dosarul de pensie – că nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru că angajatorul nu le-a plătit contribuţiile, deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu! Angajatorii evazionişti care nu plătesc statului contribuţiile angajaţilor (impozit pe salariu, CAS, CASS, şomaj etc.) vor răspunde penal, pentru că, deşi aveau obligaţia clară de a le reţine şi de a le plăti către stat, nu au făcut-o, băgându-şi practic în buzunar aceşti bani”, se arată într-un mesaj publicat pe Facebook, de PSD.

Social-democrații subliniază că este momentul ca furtul banilor reţinuţi din veniturile oamenilor să înceteze, pentru că „este vorba de drepturile fiecărui salariat la sănătate, pensie sau şomaj! La 30 septembrie 2021, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei (dintre care 8,4 miliarde lei la pensii şi 3,5 miliarde lei la Sănătate). Sunt duble faţă de anul 2019”.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*