Moțiunea de cenzură și criza sanitară

17 august 2020 | 0 comentarii |

În timp ce PSD susține că „acest guvern trebuie să plece de îndată”, ministrul Sănătății consideră că moțiunea de cenzură nu este decât un instrument folosit în contextul pandemiei prelungite, „doar pentru a câştiga un congres sau de dragul unor voturi la alegerile din septembrie”.

 

În timp ce România trece printr-o profundă criză medicală, socială și economică, iar lumea întreagă se concentrează pe contracararea efectelor pandemiei, politicienii noștri speculează această situație în interes electoral, sindicaliștii profită și fac presiuni asupra Executivului care, fiind de asemenea politic, nu-i în afara „jocului”, încearcă să facă față presiunilor.

Social democrații vor să schimbe Guvernul PNL și au făcut primul pas, prin depunerea moțiunii de cenzură, care va fi citită în Parlament joi, la ora 12:00, urmând ca votul să fie dat în plenul celor două Camere ale Parlamentului, probabil, în perioada 25-27 august. Liderii PSD spun că ar dori un nou Guvern, de uniune națională, care să fie în funcție până la alegerile parlamentare. Guvernul Orban este criticat pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19, pentru felul în care a cheltuit banii pentru combaterea epidemiei, dar și că ar fi pus economia pe butuci și ar fi determinat creșterea ratei șomajului.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, spune că „acest guvern trebuie să plece de îndată” pentru că „în loc să vină cu soluții pe care toți românii le așteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toții. Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al românilor”.

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, critică acțiunea social-democraților și susține chiar că nu era nici contextul, nici momentul pentru un astfel de gest „politicianist”. „Suntem într-o fază a pandemiei prelungită. Contextul politic a grăbit un pic şi momentul în care noi trebuia să fim axaţi doar pe medical. S-ar părea că unii fură startul, dar fură inconştient acest start, în condiţiile în care ne jucăm cu sănătatea românilor. Dacă în această pandemie am trecut prin momente în care toată lumea a participat, a mers pe un făgaş normal, s-au trezit câţiva factori politici să bagatelizeze aceste momente, să îndemne la nerespectare, la nesupunere, la nerecunoaştere şi tocmai acei factori politici depun astăzi moţiune de cenzură”, a precizat Tătaru.

Ministrul Sănătății consideră că nu este normal ca politicul să profite de această situaţie medicală în care se află românii. „Suntem într-un moment medical, haideţi să rămânem într-un moment medical. Politicul, doar pentru a câştiga un congres sau de dragul unor voturi la alegerile din septembrie, nu poate accede pe sănătatea românilor”, a mai spus ministrul Tătaru.

Premierul Ludovic Orban a declarat la rândul său că este pentru prima dată când o moțiune de cenzură este depusă în timpul vacanței parlamentare, dar spune că este deschis la negocieri, precizând totodată că documentul este „pur politicianist”, pe care social-democrații îl dau nu întâmplător, fix înainte de congresul PSD, în care Ciolacu ar trebui să fie ales președinte cu drepturi depline. „Să depui moțiune de cenzură cu trei luni înaintea alegerilor parlamentare, când românii vor fi cei care decid cine să conducă România în perioada următoare, este un act iresponsabil și este împotriva intereselor României”, a subliniat Orban.

 


Adaugati un comentariu


 

*