Fonduri europene pentru creșterea capacității de răspuns la criza sanitară provocată de COVID -19

25 noiembrie 2020 | 1 comentariu |

Zece spitale din Capitală au semnat contractele de finanțare a unor proiecte derulate cu fonduri europene, iar alte 12 unități medicale încep deja implementarea unor astfel de proiecte.

 

Reprezentanții a 10 spitale din Capitală au semnat, luni, la Palatul Victoria, contracte de finanțare cu fonduri europene, pentru dotarea acestor unități medicale cu aparatură și echipamente pentru combaterea și prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, în prezența prim-ministrului Ludovic Orban, a miniștrilor Fondurilor Europene și Sănătății, Marcel Boloș și Nelu Tătaru și a primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.

Cele 10 contracte de finanțare din fonduri europene semnate luni vor fi implementate cu scopul de a crește capacitatea de răspuns la criza sanitară provocată de Covid-19. „Pentru București se semnează contractele de finanțare pentru zece spitale. În total, contractele de finanțare pentru București vor fi destinate către 22 de spitale, iar suma alocată pentru dotarea spitalelor cu aparatură, echipamente și alte investiții necesare va fi de peste 100 de milioane de euro”, a spus premierul Ludovic Orban.

 

Contractele semnate de reprezentanții celor 10 spitale bucureștene vizează noi dotări și echipamente pentru a trata mai bine pacienții cu Covid-19, în special cei care fac forme severe ale bolii. „E vorba despre aparate de ventilație, stații de monitorizare a funcțiilor vitale, ecografe, seturi de resuscitare, defibrilatoare și alte aparate medicale de care pacienții au nevoie maximă”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a specificat că la nivelul Municipiului București sunt 40 de cereri de finanțare care au fost depuse, în valoare de 190 de milioane de euro. „Astăzi, cu cele 10 contracte pe care le semnăm, ajungem la 22 de contracte pe care deja le avem semnate și începe implementarea lor, cu o valoare de 116 milioane de euro. Echipamentele care se finanțează cuprind o componentă destinată secțiilor de terapie intensivă, iar o altă componentă este destinată activităților de imagistică. Astăzi semnăm contracte pentru 126 de aparate de ventilație, 342 stații de monitorizare, 101 aparatură pentru investigare respiratorie și digestivă, 99 ecografe și 205 echipamente electrocardiografie și defibrilatoare”, a detaliat Boloș.

 

General maior medic conf.univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, managerul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila, care a participat la semnarea contractelor de finanțare din fonduri europene a celor 10 proiecte,  a subliniat că este vorba de investiții fără precedent. „Gândiţi-vă că este vorba, în total, de o investiţie de aproape de 7,5 miliarde de euro, investiţie care vine să suplinească absenţa unor finanţări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale în sănătate”, a declarat dr. Florentina Ioniță Radu, comandantul SUUMC.

Sper să continuăm absorbția de fonduri europene, prin prisma experienței pe care eu și unii dintre colegii mei o avem în ceea ce privește accesarea de bani europeni pentru spital. Toate eforturile noastre au în centru pacientul, pentru care interventțile chirurgicale, îngrijirea și condițiile să fie la standarde de ultimă generație”, a afirmat la rândul său prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

 

Această alocare de 1.270.000.000 de euro este urmată de alocarea unei sume fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate, de 6,1 miliarde de euro care vor fi alocaţi sistemului de sănătate în următorii 7 ani. Este vorba de 1,9 miliarde de euro prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă şi 4,9 miliarde de euro urmează să fie alocaţi în cadrul bugetului UE 2021-2027 din fondurile de coeziune.

Este un moment în care gestionăm o achiziție de echipamente și aparatură cu contracte deja în desfășurare sau pe viitor. Avem 22 de spitale în București angrenate în activitate împotriva  SARS-CoV-2. Astăzi, cele 10 spitale, 7 în subordinea Ministerului Sănătății, reașează finanțarea europeană pe primul loc. Tot pe finanțare europeană avem și fonduri de 50 de milioane de euro tocmai pentru instalațiile din spitale avand în vedere și perioada prin care trecem și reevaluarea tuturor secțiilor de terapie intensivă”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

 

Cele zece spitale beneficiare ale sumelor alocate de Guvernul Romaniei sunt: Spitalul Militar Central – 41,8 milioane de lei, Spitalul Clinic Colentina – 27,7 milioane de lei, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta – 24,2 milioane de lei, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie Ana Aslan – 44,6 milioane de lei, Spitalul Clinic de Urgență București – 44,2 milioane de lei, Institutul Național de Endocrinologie C. I. Parhon – 11,9 milioane de lei, Spitalul Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele -12,8 milioane de lei, Spitalul Universitar de Urgență București – 48,3 milioane de lei, Institutul de Urgența pentru Boli Cardiovasculare Prof. C. C. Iliescu – 48,3 milioane de lei, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș – 35,4 milioane de lei.

 

 



Comentarii (1)

  1. Prof. Dr. C. C. Popescu spune:

    Putin pentru modernizare având în vedere prețurile sărite din normal în ceace privește aparatura si necesarul medical.
    Suntem la mana speculantilor de afara!
    Avem nevoie de Spitale noi dpv. constructie si eficienta la nivel 2020.
    O modernizare este greu de facut pe structura veche și uneori mai costisitoare și nu funcțională asa cum se poate proiecta de nou.
    Avem nevoie si de resurse umane, ele sunt reduse și se vor si mai subția după pandemie prin plecarea personalului în străinătate. Avem de-a face cu probleme în contextul plecării masive de personal medical.

Adaugati un comentariu


 

*