În vizită inopinată la Spitalul Județean de Urgență, ministrul Sănătății s-a declarat mulțumit de felul în care s-a gestionat pandemia la Buzău

În drumul său de la Huși către București, Nelu Tătaru s-a oprit la mai multe spitale de pe traseu, pentru a verifica dacă se respectă măsurile dispuse în contextul pandemiei, dacă există materialele de protecție și materialele sanitare necesare și care este starea de spirit a personalului medical.  

 

În a doua zi de Paște, medicii și asistenții care erau de gardă la Spitalul Județean de Urgență Buzău au avut surpriza de fi vizitați de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a ajuns ieri la sediul unități medicale, inopinat.

Întorcându-se de acasă, de la Huși, unde și-a petrecut Sărbătorile Pascale „în familie, în izolare”, ministrul a dorit să vadă dacă sunt respectate dispozițiile privind gestionarea cazurilor de COVID-19, dacă există echipamente pentru personalul medical și materiale sanitare, cât de mult sunt afectate de această situație cadrele medicale și care este adresabilitatea pacenților care apelează la unitatea medicală buzoiană.

După ce a fost supus la rândul său triajului necesar intrării în unitatea medicală, ministrul a stat câteva minute în curtea spitalului, unde a verificat containerele de triaj în care se aflau câțiva pacienți, a intrat apoi în Unitatea de Primiri Urgențe, unde s-a declarat mulțumit că toată lumea „își făcea treaba” și avea echipamente de protecție.

Fiind a doua zi de Paște și dat fiind că, anul acesta, sărbătoarea a avut loc într-un context cu totul special, activitatea în zona de tiraj și la secția de urgențe se desfășura normal, înregistrându-se chiar un număr mai mic de pacienți decât în zilele obișnuite.

 

Nelu Tătaru a stat de vorbă preț de câteva minute și cu personalul medical, interesându-se dacă medicii și asistentele au la dispoziție echipamentele de protecție necesare și dacă duc lipsă de ceva, remarcând că la Buzău, fiind doar 15 cazuri confirmate cu COVID-19, personalul medical are o stare psihică bună și are încredere că va face față provocărilor noului virus, având la dispoziție „cam tot ce le trebuie” și că, cel puțin deocamdată, nu există nemulțumiri.

Cu această ocazie, ministrul a anunțat că săptămâna aceasta vor fi trimise spitalelor-suport încă 50 de ventilatoare mecanice portabile, primite dintr-o sponsorizare, astfel încât „chiar dacă sunt cazuri ușoare și medii, să aibă câte un ventilator în plus”, dar spune că are în vedere și necesitatea acestor unități medicale de a avea cadre medicale specializate în medicina de urgență și ATI, care să știe să folosească aceste aparate.

Tătaru spune că la această oră face o nouă evaluare a tuturor unităților medicale și a cerut spitalelor județene să-și facă necesarul, pentru a se asigura că vor avea capacitatea de a gestiona cazurile de infecție cu noul coronavirus, care în județe precum Suceava, Arad, Timișoara, Hunedoara, Neamț Brașov și Botoșani au explodat, apropiindu-se de 400 de cazuri și o infecție foarte mare în rândul personalului medical. Până ieri, la nivel național au fost confirmate 8.936 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), în urma prelucrării a 98.491 de teste. Dintre cele 8.936 de persoane infectate, peste 1030 sunt din rîndul personalului medical. Au fost declarate deja 480 de decese, cinci dintre ele fiind cadre medicale.

 

În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență Buzău și județul Buzău în general, ministrul Sănătății s-a declarat mulțumit de felul în care a fost gestionată pandemia și a insistat asupra faptului că deocamdată nu se poate vorbi despre o relaxare a măsurilor instituite în scopul combaterii și limitării răspândirii virusului. „Știm că este greu, dar încă nu putem vorbi despre relaxare. Vor veni și acele zile, dar mai avem de așteptat, trebuie să fim în continuare precauți, să respectăm cu strictețe măsurile de igienă și de izolare, pentru a evita o creștere exponențială a numărului de cazuri”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a recomandat, în continuare, atât personalului medical cât și populației să respecte „toate măsurile de precauție”, pentru că se așteaptă o creștere a numărului de infectări în următoarele 7-10 zile după Sărbătorile Pascale.

Pentru că nu a constatat probleme sau deficiențe, ministrul nu a zăbovit foarte mult la spitalul buzoian, încheindu-și vizita nu înainte de a le adresa mesaje de încurajare celor aflați în prima linie în lupta cu pandemia și a le mulțumi pentru eforturile și sacrificiile pe care le fac în această perioadă.

După ce a ptrecut Paștele în familie, la Huși, ministrul Sănătății s-a oprit, în drumul către Capitală, la spitale din Bârlad, Tecuci, Focșani, Brăila, Buzău și Urziceni, pentru a verifica dacă unitățile medicale au ceea ce le trebuie pentru a face față luptei cu COVID-19. În acest mod, ministrul spune că a dorit să facă o evaluare la fața locului a situației din aceste unități medicale și să se convingă de faptul că personalul medical are la dispoziție echipamentele necesare în această perioadă.

 

În cursul aceleiași zile, ministrul a făcut o serie de precizări, în contextul în care, în spațiul public a apărut un plan de acțiune propus de dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș, pentru perioada în care ar trebui să înceapă relaxarea restricțiilor. Unele măsuri propuse sunt însă chiar mai restrictive decât cele actuale, stârnind îngrijorare mai ales în rândul persoanelor peste 65 de ani, care constituie o categorie vulnerabilă în cazul infecției cu noul coronavirus.

Astfel, planul propus de managerul de la Matei Balș prevede plasarea în centre speciale de carantină, eventual în hoteluri, a tuturor persoanelor peste 65 de ani care locuiesc cu persoane mai tinere, pentru a se evita contaminarea vârstnicilor, pe o perioadă ce 12 săptămâni. De asemenea, persoanele între 40 și 65 de ani care pot lucra de acasă ar urma să fie izolate total la domiciliu, pentru același interval de timp, iar cei care trebuie să meargă la lucru, ar trebui să își obțină adeverințe speciale în acest sens, și să urmeze doar itinerarul prevăzut în aceste documente.

Deși sunt doar niște propuneri, măsurile au stârnit un val de proteste și multă îngrijorare în rândul bătrânilor, care se tem că vor fi separați forțat de familii.

 

Nelu Tataru

A fost nevoie de intervenția ministrului Sănătății pentru a mai liniști spiritele, acesta precizând din capul locului că măsurile privind separarea de familii a persoanelor peste 65 de ani este o măsură neagreată de Guvern și nu va fi pusă în practică.

„La nivelul Ministerului Sănătăţii se primesc propuneri de la diverşi colegi de-ai noştri, medici specialişti sau, ştiu eu, mai remarcaţi în profesie, care au pus anumite probleme, inclusiv o izolare a vârstnicilor pentru o perioadă mai lungă. Nu discutăm acest lucru. Când va veni relaxarea, va veni pentru fiecare grupă de vârstă, nu numai pentru anumite grupe de vârstă, ţinând cont oarecum de fiecare localitate în parte, de fiecare focar în desfăşurare şi atunci aceste restricţii se vor relaxa diferit de la o localitate la alta şi de la un focar la altul. În măsura în care vom avea, de exemplu, două oraşe în carantină – Suceava şi Ţăndărei – atunci relaxarea va începe cu ridicarea carantinei în zonele în care avem încă focare în desfăşurare şi se vor menţine anumite restricţii. Se vor deschide parţial nişte sectoare – ca locul de muncă, ca mobilitate în anumite magazine, în anumite centre mai mari, dar păstrând distanţarea socială şi izolarea. Pentru anumite localităţi şi focare, se va începe cu o relaxare a numărului de ore în care putem ieşi, inclusiv vârstnicii. Se va începe cu o anumită relaxare a zonelor în care putem merge. Sunt lucruri pe care le vom adopta în dinamică şi pentru fiecare focar sau localitate în parte şi la momentul în care vom vedea că zona este sigură. Trebuie să ne gândim că avem stare de urgenţă până pe 15 mai, iar după 15 mai să ne gândim la reevaluare”, a declarat în acest sens ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*