Primul pacient infectat cu coronavirus în România va fi externat

Bărbatul din Gorj a fost declarat complet vindecat, după ce ultimele două teste efectuate în cazul său au ieșit negative.

 

Primul pacient confirmat în România cu infecția provocată de noul coronavirus va fi externat de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, la mai puțin de o săptămână după ce la fost diagnosticat. Bărbatul din Gorj a fost declarat vindecat, fără a prezenta vreun simptom specific infecției și fără a primi vreun tratament, pe toată perioada spitalizării fiind doar ținut sub observație. În acest timp, el a fost testat de două ori, iar pentru că ambele teste au ieșit negative, medicii spun că acesta este vindecat complet și poate părăsi spitalul. Problema sa este că nu poate merge acasă, întrucât familia lui se află încă în carantină, astfel că aceste urmează fie să fie cazat la un hotel în Gorj, fie să mai rămână câteva zile în spital, însă fără a mai avea calitatea de pacient.

Între timp, au mai fost confirmate două cazuri de infecție cu noul coronavirus, respectiv, un bărbat din Maramureș și o femeie din Timișoara, dar numai bărbatulul prezintă simptome specifice. Pacienta din Timișoara a fost internată la spitalul Victor Babeș din oraș, iar un prim test efectuat după internare a ieșit negativ, astfel că sunt toate șansele ca și aceasta să fie externată în zilele următoare, dacă și cel de-al doilea test va ieși tot negativ.

În ceea ce-l privește pe pacientul din Maramureș, acesta este internat la Cluj, starea sa este staționară, fără a fi febril și fără ca simptomele să se fi agravat, așa cum s-a vehiculat zilele trecute în spațiul public.

 

După confirmarea infecției în cazul celor doi pacienți, au fost efectuate o serie de teste în cazul persoanelor cu care aceștia au intrat în contact, iar rezultatele au fost negative în toate cazurile, susțin autoritățile.

Ultima informare transmisă de  Grupul de Comunicare Strategică indică faptul că la nivel național se află în carantină 52 de persoane, iar 8.167 de persoane sunt izolate la domiciliu. Numărul persoanelor izolate la domiciliu este în scădere, dat fiind faptul că, în cazul multora dintre ele a expirate perioada de 14 zile impusă de autoritățile sanitare, iar în acest timp nu s-a mai dispus izolarea altor persoane. La acest capitol, sunt luate sau scoase din evidenţă şi persoanele care fac parte din familiile celor suspectaţi că ar fi putut contacta virusul şi care au urmat aceleaşi proceduri de izolare.

În ultimele 24 de ore, la linia telverde 0800 800 358, deschisă special pentru persoanele care doresc să se informeze cu privire la simptomele celor care contractează noul coronavirus şi care vor sa afle cele mai bune modalităţi de evitare a infectării cu virusul au fost primite 646 de apeluri.

Există o suspiciune de îmbolnăvire și la un copil de trei ani, din Galați, care a făcut febră duminică noapte, și a fost internat împreună cu mama sa, la Spitalul de Boli Infecțioase. Părinții micuțului se aflau în izolare la domiciliu, după ce au călătorit în Italia.

 

Horațiu Moldovan

De asemenea, se constată o scădere importantă a apelurilor făcute la 112 pe acest subiect, după operaționalizarea acestei linii speciale. În același interval, la numărul unic de urgență au fost primite 80 de apeluri, mult mai puține ca în perioada anterioară. Totodată, a fost operaţionalizată şi o linie de informare dedicată special cetăţenilor români aflaţi în afara ţării, care poate fi apelată la numărul  +40213202020.

Autoritățile din România s-au mobilizat în special după ce în Italia a crescut considerabil numărul de persoane infectate, iar în acest context, autoritățile italiene le-au transmis celor române, prin intermediul ambasadorului italian de la București, că măsurile luate în privinţa persoanelor care vin din această ţară, din zonele afectate de coronavirus sunt prea severe, împiedicând foarte mult traficul între cele două țări. „Am avut o întâlnire cu ambasadorul Italiei, care, în numele guvernului italian, a formulat o solicitare de a coborî rigurozitatea, pragul de selecţie a acestor pacienţi, pentru că împiedicăm foarte mult traficul dintre cele două ţări, care este foarte important, şi există o afectare economică. Deci autorităţile italiene – urmează să facă şi un document diplomatic – consideră că măsurile pe care le-am luat sunt foarte severe, sunt foarte prudente, le apreciază, dar ne avertizează să nu le extindem în situaţia în care lucrurile se vor mai liniști”, a precizat în acest sens secretarul de stat in ministerul sănătății, Horațiu Moldovan.

 

La nivel global,  au fost înregistrate, până astăzi, 89.040 de îmbolnăviri din cauza infecției cu noul coronavirus COVID-19 și aproape 3.057 de decese din care  2.873 în China, potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Vestea bună este că 48.213 dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt deja vindecate. Dintre cei infectați, 33.493 manifestă o formă ușoară a bolii, iar 7.375 prezintă o formă gravă a infecției cu COVID-19. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregisrat în China – 80.026 de cazuri, Coreea de Sud – 4.212 cazuri, Italia – 1.701 cazuri și Iran – 978 de îmbolnăviri.

Coreea de Sud a raportat, luni, 476 de noi cazuri, Italia s-au raportat 29 de cazuri noi îmbolnăviri, iar în Iran au fost 40 de noi cazuri confirmate.

De asemenea, autoritățile din SUA au anunțat al doilea deces din cauza COVOD-19 și 89 de persoane infectate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*