Pandemia de Covid-19 – tema ediției din acest an a Congresului UMF Carol Davila
Evenimentul va fi organizat online și va reuni peste 6.000 de participanți din rândul unor personalități ale lumii medicale, medici primari, specialiști, rezidenți și studenți din toate cele trei domenii: Medicină, Medicină dentară și Farmacie.
Mâine debutează cea de-a opta ediție a Congresului Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, eveniment care și-a câștigat deja locul în galeria celor mai importante manifestări științifice din domeniul medical. Pandemia a încurcat puțin planurile organizatorilor în acest an, însă aceștia au decis să nu întrerupă tradiția, mutând congresul în mediul online.
Având în vedere contextul epidemic actual, tema principală a evenimentului nu putea fi alta decât pandemia de Covid-19, considerată cea mai mare provocare a sistemului medical global. La Congres și-au anunțat participarea peste 6.000 de specialiști din țară și din străinătate, cadre didactice universitare, medici primari, medici specialiști, medici rezidenți și studenţi.
O parte dintre sesiunile tematice vor fi prezidate de personalităţi ale medicinei şi cercetării ştiinţifice medicale internaţionale din Anglia, Italia, Olanda, Turcia, SUA şi România, care vor prezenta totodată cele mai recente descoperiri din medicină. Prezentările ştiinţifice se vor desfăşura simultan pe 3 canale de transmisie, iar ceremonia oficială de deschidere a va avea loc mâine, în intervalul orar 16:30–18.00, pe platforma www.congresumf.ro.
Evenimentul include și „Competiţia Tânărului Cercetător”, care în acest an va fi dedicată memoriei prof. dr. Ovidiu Băjenaru, decedat la începutul lunii septembrie, în urma infectării cu noul coronavirus.
Lucrările trimise Consiliului Științific pentru secţiunile medicină dentară, farmacie, specialităţi chirurgicale, medicale, preclinice au fost evaluate de doi recenzori, fără a se cunoaşte identitatea autorilor. Aceștia au selectat primele lucrări cu mediile cele mai mari din fiecare categorie, ale autorilor sub 35 de ani, iar titlul lucrărilor acceptate şi numele autorilor ce compun colectivul redacţional au fost anunţate şi în programul ştiinţific al acestuia congresului.
Vineri, începând cu ora 8.00, lucrările vor fi prezentate online în cadrul sesiunii dedicate, iar după fiecare lucrare, juriul, format din 3 experţi în domeniul respectiv, va pune întrebări pentru aproximativ 5 minute. La final, membrii juriului vor desemna cea mai bună lucrare, iar premiul constă într-o participare la un congres european, la fel ca și la edițiile anterioare ale Congresului.
Președintele congresului este prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila, care a declarat că „cea de-a opta ediţie a Congresului UMF Carol Davila din Bucureşti reconfirmă ideea de tradiţie a acestui amplu eveniment ştiinţific cu largă participare internaţională. Atât prin numărul mare de participanţi, cât şi prin valoarea lucrărilor ce vor fi prezentate, dar şi a speakerilor români şi străini, manifestarea se arată a fi una de înaltă ţinută academică, axându-se totodată pe cele trei mari coordonate ale universităţii noastre: Iniţiere, Evoluţie, Excelenţă”.
Co-președintele congresului, prof. dr. Simona Ruţă, prorector cu probleme de cercetare ştiinţifică în cadrul UMF Carol Davila, a precizat că manifestarea științifică va include 8 sesiuni dedicate pandemiei de Covid-19, în care vor fi prezentate actualităţile din patogenie, clinica, tratament şi profilaxie, cu soluţiile şi întrebările care persistă.
„Vor fi împărtăşite experienţele celor care au administrat direct răspunsul sistemului de sănătate publică, ale celor care îngrijesc pacienţii infectaţi şi ale celor care asigură diagnosticul şi monitorizarea paraclinică a acestora. Ca de obicei, Congresul îşi propune să ofere o arenă deschisă dezbaterilor, opiniilor diverse, bazate pe dovezi ştiinţifice, care permit iniţierea celor la început de drum, evoluţia celor implicaţi activ şi deschiderea către excelenţă în cercetarea ştiinţifică”, a adăugat prof. dr. Simona Ruţă.
Evenimentul este creditat cu 17 credite de Educație Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor din România, 24 de ore de Educație Farmaceutică Continuă de către Colegiul Farmaciștilor din România și 24 de ore de Educație Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.