ADMITERE MEDICINĂ 2020: Emoții mari și spații ample care au permis desfășurarea examenelor în condiții de siguranță

27 iulie 2020 | 0 comentarii |

Mii de studenți de la Universitățile de Medicină și Farmacie din țară au participat la concursul de admintere organizate în spații ample, în contextul pandemiei de Covid-19, iar rezultatele s-au afișat online, după câteva ore.

 

Emoții mari, la concursul de intrare la Medicină care, anul acesta, din cauza pandemiei de Covid-19 s-a desfășurat în condiții speciale. Pentru prima dată, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din Bucureşti, concursul de admitere pentru anul universitar 2020/2021 a avut loc în afara universității, la Romexpo, în spații ample, în patru pavilioane care au însumat 10.000 de metri pătrați, astfel încât să permită distanțarea socială. Cei 3.326 de candidați care au susținut examenul pentru a unul din cele 1.114 locuri disponibile la una dintre facultățile de Medicină, Medicină dendară sau Farmacie  și-au dezinfectat mâinile la intrarea în săli și au purtat măști de protecție. Din fericire niciunul nu a avut temperatura mai mare de 37,3 grade admisă pentru a participa la concurs. Singurii care au scăpat de emoții au fost cei 46 de olimpici care și-au asigurat admiterea fără examen.

Rectorul UMFCD, prof. dr. Viorel Jinga, a declarat că „au fost respectate cu strictețe toate măsurile de prevenire împotriva COVID 19, conform Ordinului Ministrului Sănătății – 1228/2020 începând cu triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștilor de protecție facială și bineînțeles distanțarea socială de minim 1,5 metri între candidați”. Acesta consideră că în viitorul an universitar, la cursurile de boli infecțioase și epidemiologie se va introduce un capitol referitor la SARS-CoV-2, iar dacă evoluția epidemiologică se va menține, cursurile „vor rămâne online. Văzând evoluția epidemiologică, este greu să anticipăm acum câți studenți vom putea aduce în laboratoare și în spitale, dar vom încerca să facem față acestei situații și să învățăm din ea”, a mai spus rectorul UMF „Carol Davila.

 

În condiții la fel de speciale a avut loc examenul și la UMF „Grigore T. Popa” din Iași. Nu mai puțin de 2.337 de tineri dornici să îmbrățișeze o carieră medicală s-au prezentat la concurs, sperând că va ocupa unul din locurile pe care universitatea le-a scos la concurs. Pentru a se asigura respectarea regulilor impuse de pandemie, universitatea a pus la dispoziția candidaților 92 de amfiteatre, din patru universități ieșene. La intrarea în clădirea în care au fost repartizați, concurenții au primit măști noi, li s-a măsurat temperatura și și-au dezinfectat mâinile. Admiterea s-a desfășurat în peste 110 săli, cu 600 de supraveghetori.

Rectorul UMF Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu, consideră că deși a fost un efort colectiv fără precedent „pentru desfăşurarea concursului de admitere în condiţii de maximă siguranţă, suntem mulţumiţi că, în ciuda situaţiei epidemiologice complicate, am reuşit să ne mobilizăm pentru desfăşurarea în condiţii optime a concursului de admitere şi că 2.337 de tineri au ales universitatea noastră pentru a-şi îndeplini visul”.

 

Sute de candidați au format rânduri și în fața celor 30 de centre de examen organizate pentru admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj. Pentru cele 975 de locuri (660 la buget şi 290 cu taxă) scoase la concurs de această universitate pentru anul universitar 2020/2021, au concurat 1.820 de candidați, cu 150 mai mulți decât anul trecut.

Examenul s-a organizat în două zile, pentru a se putea respecta regulile de distanțare socială. Sâmbătă, 25 iulie au dat examen 753 candidați, repartizați în 15 amfiteatre, iar duminică, alți 1.067 de candidați repartizați în 21 amfiteatre. Peste 500 de cadre didactice și personal administrativ vor fi implicate în organizarea examenului de admitere. Am apelat la săli mari, cum ar fi Cluj Arena, Sala Sporturilor Horia Demian, sălile de coferinte din hotelurile mari și, evident, amfiteatrele noastre, ale Universității Babeș Bolyai și USAMV”, a explicat rectorul Anca Buzoianu.

Candidații UMFST din Târgu Mureș au dat examenul în Sala Polivalentă din oraș, iar în această dimineață au și primit rezultatele, online. Peste 1.900 de tineri au susținut examen la programele de studii din domeniul Sănătate din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie. Cea mai mare conurență a fost la Medicină Militară, unde au concurat 95 de candidați pe 15 locuri.

Tot în condiții speciale s-au desfășurat examenele și la Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța sau Brașov.

Candidații au avut la dispoziție trei ore pentru testele grilă.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*