ADMITERE MEDICINĂ 2021: La UMF Iași e jale la Farmacie!

20 iulie 2021 | 0 comentarii |

Anul acesta, concurența este  sensibil mai mică la majoritatea specializărilor, iar pentru Farmacie nu s-au înscris decât 45 de candidați pe cele 90 de locuri bugetate.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași are, anul acesta, o concurență destul de slabă la admitere. S-au înscris în total 2.226 de candidați, pe 791 locuri bugetate și 585 cu taxă, cu 111 mai puțini decît anul trecut, iar la Facultatea de Farmacie s-au înscris abia jumătate din candidații care ar fi putut opta pentru locurile fără taxă, așa că fiecare candidat are la dispoziție 2 locuri și-și poate adjudeca examenul, fără dureri de cap, cu nota 5.00!

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul universității, recunoaște că „anul acesta avem o concurență mai mică la specializarea Medicină, comparativ cu anul trecut, când am avut, cred, cea mai mare concurență pe țară”. Desigur, nici concurența de anul trecut n-a fost cine știe ce, comparativ cu cea de acum 30-40 de ani, când erau în jur de 20 de candidați pe un loc, însă rectorul se consolează cu faptul că, față de anul anterior a crescut concurența la Medicină Dentară și Tehnică Dentară”. Scuza recorului ar fi că „trebuie să luăm în calcul și că la bacalaureat au fost cu 22.000 de absolvenți de liceu mai puțini decât în 2020”, dar le dorește „tuturor candidaților mult succes!, a transmis prof. Scripcariu, după finalizarea înscrierilor.

 

Pentru concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, sesiunea iulie 2021, s-au înscris anul acesta 2.226 de candidați, comparativ cu anul trecut, când au fost 2.337 de candidați, ceea ce indică o concurență sensibil mai mică la majoritatea specializărilor.

La Medicină (6 ani de studiu, 360 credite) sunt 1.177 de candidați pe 304 locuri bugetate (concurență de  3,87% pe loc bugetat, față de 4,22/loc bugetat, anul trecut), din care câte 1 loc este rezervat elevilor proveniți din centre de plasament și rromi, iar 4 locuri celor proveniți de la licee din mediul rural. La această specializare mai sunt scoase la concurs 188 locuri cu taxă (8.500 lei).

La Asistență Medicală Generală (4 ani de studiu, 240 credite) s-au înscris 296 de candidați pe 62 de locuri fără taxă (concurență de 4,77/loc bugetat, față de 5,57 /loc bugetat anul trecut), din care câte 1 loc este pentru copiii din sistemul de protecție socială și rromi și 6 locuri pentru absolvenți din mediul rural. La această specializare sunt și 123 locuri cu taxă (5.500 lei).

La Nutriție și Dietetică (3 ani de studiu, 180 credite) sunt 58 de candidați pe 9 locuri fără taxă (concurență de 6,44 față de 5,00/loc bugetat anul trecut), din care câte 1 loc este pentru cei proveniți din protecția socială și pentru rromi și 3 locuri pentru elevi de la licee din rural. Există și 34 de locuri cu taxă (4.000 lei).

 

La Medicină Dentară (6 ani de studiu, 360 credite) s-au înscris 345 de candidați pe 90 de locuri fără taxă (concurență de 3,83 față de 3,21/loc bugetat anul trecut), din care câte 1 loc este rezervat pentru elevii proveniți din sistemul de protecție socială și rromi și 4 locuri pentru cei din mediul rural. Mai sunt și 64 de locuri cu taxă (8.500 lei).

La Tehnică dentară (3 ani de studiu, 180 credite) sunt 78 de candidați înscriși pe 27 locuri fără taxă, din care câte 1 loc pentru cei din protecție socială și rromi și 8 locuri pentru cei din mediul rural (concurență de 3.04, față de 2.60 /loc bugetat anul trecut). Acestora li se adaugă 41 locuri cu taxă (4.000 lei).

Asistență de profilaxie stomatologică (3 ani de studiu, 180 credite) sunt 11 concurenți pe 8 locuri fără taxă, din care 1 loc este rezervat absolvenților din sistemul de protecție socială și 3 locuri pentru absolvenți din rural (concurență de 1,38, față de 0.89/loc bugetat anul trecut). Sunt și 16 locuri cu taxă (4.000 lei).

 

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Cea mai tristă situație este la Farmacie (5 ani de studiu, 300 credite), unde abia 45 de candidați s-au înscris pe cele 90 de locuri bugetate (concurență de 0,50 , față de 0.77/loc bugetat anul trecut), din care 2 locuri sunt pentru elevi proveniți din asistența socială, 1 loc pentru rromi și 9 locuri pentru cei de la liceee din mediul rural. Deși există și la această specializare 70 locuri cu taxă (7.500 lei), sunt slabe șanse ca vreunul dintre acestea să fie ocupate, cu excepția cazului în care cineva optează pentru a doua facultate și a beneficiat de studii universitare fără taxă la prima facultate absolvită.

Rectorul Scripcariu recunoaște că „din păcate, în continuare asistăm la un trend descendent al numărului de înscriși la Facultatea de Farmacie”, dar își exprimă speranța „să găsim soluții de a atrage tinerii spre această facultate, pentru că țara are nevoie de profesioniști din domeniul medicamentului”.

Ceva mai bine stau lucrurile la Bioinginerie (4 ani de studiu, 240 credite), unde sunt 87 de candidați înscriși pe cele pe 74 locuri fără taxă (concurență de 1,18 față de 1,52/loc bugetat), din care doar 1 loc este rezervat absolvenților din protecția socială și unde există și 11 locuri cu taxă (5.500 lei).

La Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare –BFK (3 ani de studiu, 180 credite) sunt 125 de candidați înscriși pe 71 locuri fără taxă, din care 1 loc pentru protecție socială și 3 locuri pentru rural (concurență de 1,76, față de 2.36/loc bugetat anul trecut). Există și aici 38 locuri cu taxă (4.000 lei), dar este puțin probabil să fie ocupate…

Studenţii internaţionali au la dispoziţie 630 de locuri pe cont propriu valutar, pentru care vor plăti o taxă anuală de 5.000 de euro, procesul de admitere fiind cel de selecţie a dosarelor.

 

Spre deosebire de anul trecut, parcă anticipându-se situația, candidaţii de la UMF Iași au au avut posibilitatea de a alege mai multe programe de studii şi, dacă nu prind un loc la prima opţiune, pot selecta una din poziţiile următoare, în funcţie de opţiuni, dar şi de tipul de examen de admitere.

Candidații vor putea să identifice sălile de concurs sâmbătă, 24 iulie 2021, între orele 18.00-20.00.  Pe 25 iulie, în ziua testului grilă, candidații se pot prezenta începând cu ora 8.00 la sala de concurs unde au fost repartizați. „În ziua concursului, candidaţii se vor prezenta în sala unde au fost repartizaţi, având asupra lor actul de identitate, codul de participare generat din aplicaţia de înscriere (printat), certificat de naştere şi căsătorie (după caz) şi declaraţia epidemiologică, păstrând regulile de distanţare fizică în vigoare la data susţinerii concursului”, au transmis reprezentanţii UMF. Ocuparea locurilor în săli se desfășoară în intervalul orar 8.00 – 9.30. La ora 10.00 începe examenul. Durata de desfășurare a probei scrise este de 3 ore (între 10:00 – 13:00), într-o singură zi.

Rezultatele provizorii și finale ale concursului de admitere se vor afișa pe site-ul Universității după finalizarea procesului de scanare. După soluționarea eventualelor contestații se vor afișa listele finale, iar clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

Media minimă de admitere este 5 (cinci). Calculul mediei finale se va efectua numai la candidații care au obținut minim nota 5 (cinci) la proba scrisă, această probă fiind eliminatorie.

 

O surpriză plăcută s-a înregistrat însă la admiterea studenților străini la liniile cu predare în limba franceză, unde sunt patru candidați pe un loc, deși locurile sunt cu taxă. Conducerea UMF Iaşi spune că, faţă de anul trecut, când au fost 253 de candidaţi, anul acesta au fost depuse 736 de dosare depuse, deși taxa pentru locurile cu taxă în valută a crescut de la 5.000 la 7.500 de euro, numărul de locuri rămânând acelaşi.

La străini, în acest an am crescut taxa de înscriere de la 5.000 de euro/an la 7.500 euro/an. Era momentul să creştem, toate universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară am avut o înţelegere între noi şi toţi au aceeaşi taxă. Chiar şi în aceste condiţii remarcăm un interes crescut al candidaţilor pentru studii în limba franceză. Astfel că la Medicină Generală avem o concurenţă de 4,22/loc, iar la Medicină Dentară, de 3,42/loc. La limba engleză, la Medicină Generală avem 1,1 candidaţi pe loc, iar la Dentară avem 0,83/loc”, a explicat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Explicația concurenței în creștere constă în faptul că taxele din România, chiar mărite, sunt cu mult mai mici decât în alte țări europene, iar pe de altă parte, admiterea la facultăţile de Medicină şi Farmacie din România este mai uşoară decât în alte state membre UE și studenţii au şanse mai mari să ocupe un loc. În total, la Universitatea de UMF Iaşi sunt 630 de locuri rezervate studenţilor din străinătate – 200 de locuri la Medicină generală în limba engleză şi 150 la Medicină generală în franceză.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*