Directorul medical al Institutului Matei Balș avertizează că în România au apărut primele semne ale valului 4 de COVID-19

Se constată deja o creștere ușoară a numărului de pacienți infectați care ajung la Institutul Matei Balș, iar luna viitoare se previzionează o accentuare, în contextul în care Guvernul Franței a anunțat deja intrarea în valul 4, iar în Anglia se estimează 100.000 de îmbolnăviri zilnice, după relaxare.

 

Dr. Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș avertizează că au început să se simtă și în România primele semne ale valului 4 al pandemiei, astfel că, în opinia sa, acest nou episod pandemic a început deja și la noi. O situație similară se întâlnește și în țările învecinate, unde se constată o ușoară creștere a numărului de persoane infectate. Guvernul Franței a anunțat deja că țara a intrat în valul 4 al pandemiei și că va impune restricţii privind permisele de sănătate începând de miercuri, întrucât impactul este mai puternic şi mai rapid din cauza variantei Delta a virusului, astfel că România nu are cum să scape de acest trend ascendent. Vaccinarea este singura cale de ieşire din criza sanitată, susţin oficialii de la Paris, care au în plan vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi impunerea unor noi restricţii de intrare în locuri publice, cafenele, restaurante, centre comerciale şi transportul public pe distanţe lungi pentru cei care sunt nevaccinați.

Din momentul în care în jurul nostru sunt țări din Europa care au această creștere, e clar că toți putem considera că am intrat în valul al patrulea. Nu știu dacă în valul patru sau într-o situație epidemiologică mai complicată, dar nu există posibilitatea ca un lucru să se întâmple în România și altceva în alte locuri din Europa; mergem împreună. Este o întârziere la noi față de Europa, așa cum s-a întâmplat în toată pandemia, dar asta nu înseamnă că nu vine valul al patrulea. Până la urmă, ceea ce contează este să fie cu forme ușoare, care să nu presupună internare, complicații etc. A început valul patru și în România, sunt semnele care pregătesc situația”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

 

Acesta își bazează afirmațiile și pe faptul că la Institutul Matei Balș se înregistrează la acest moment o ușoară creștere a numărului de pacienți cu Covid-19, față de perioada de la începutul verii, iar în acest context, medicii infecționiști se așteaptă ca, pe parcursul lunii viitoare, numărul cazurilor internate să crească și mai mult. În opinia sa, valul 4 nu trebuie privit ca o explozie a numărului de îmbolnăviri, ci ca pe un trend ascendent care se va resimți peste tot în spațiul european. „Este foarte greu de spus când va fi vârful acestui nou val, pentru că ține de niște elemente dinamice pe care nu le putem anticipa. Nu cred că ar trebui făcută acum o prognoză, important este ce putem pregăti și ce putem face concret în perioada care urmează”, a mai precizat directorul medical de la Institutul Matei Balș.

După Franța, care este oficial în valul 4, și în Marea Britanie specialiștii se așteaptă ca, în contextul ridicării restricțiilor, numărul îmbolnăvirilor să crească la la 100.000 de cazuri pe zi, din care 1.000 să necesite internare. „Aproape sigur vom ajunge la 100.000 de cazuri pe zi. Adevărata întrebare este dacă ajungem să le dublăm sau chiar mai mult? (…) Am putea ajunge la 2.000 de spitalizări pe zi, 200.000 de cazuri pe zi, dar este mult mai puţin sigur”, a declarat, pentru BBC, profesorul Neil Ferguson, de la Imperial College -Londra şi membru al Grupului ştiinţific consultativ pentru situaţii de urgenţă (Sage).

 

Cea mai simplă și sigură măsură pentru evitarea îmbolnăvirii în acest nou val este vaccinarea, subliniază medicul Adrian Marinescu, precizând că încă nu este târziu pentru românii care doresc să evite îmbolnăvirea să se vaccineze acum, având suficient timp să obțină imunitatea după ce vor primi doza completă. Acesta atrage însă atenția că, cu cât mai repede vor decide oamenii să se vaccineze, cu atât vor fi expuși unui risc mai mic de infectare în noul val sau, cel mult, se vor confrunta cu o formă ușoară a bolii. Deocamdată, oricine se poate vaccina oricând și oriunde dorește, având și libertatea de a-și alege serul, însă este foarte posibil ca atunci când numărul de cazuri de îmbolnăviri va crește, să crească și interesul pentru imunizare. În această situație, dacă cererea va crește ca în primele luni ale campaniei de vaccinare, există toate șansele ca accesul la vaccin să nu mai fie atât de facil și să se revină la programări și liste de așteptate.

De altfel și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat zilele trecute că valul al patrulea va fi „un val al nevaccinaților”, bazându-și afirmațiile pe datele Institutului Național de Sănătate Publică, din care reiese că mai puțin de 1% din românii vaccinați cu schema completă au fost confirmați ulterior cu Covid-19.

 


Adaugati un comentariu


 

*