Revoltă într-un bloc din Buzău, împotriva amplasării unei platforme de gunoi la intrarea în scară

20 iulie 2021 | 0 comentarii |

Locatarii spun că alegerea amplasamentului este total neinspirată și ar putea transforma intrarea în imobil într-un focar de infecție.

 

Deși binevenită, decizia Primăriei Buzău de a amplasa platforme de gunoi îngropate în mai multe cartiere din municipiu stârnește și nemulțumiri în unele cazuri, locatarii fiind nemulțumiți de faptul că acestea sunt subdimensionate sau că amplasamentul este ales greșit. O astfel de nemulțumire au și locatarii blocului Camelia, de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în special cei care locuiesc la scara aflată la mijlocul imobilului, care au aflat recent că va fi construită o platformă de gunoi chiar la intrarea în bloc.

Oameni spun că nu au primit nicio înștiințare oficială de la Primărie, dar au aflat de această intenție când un reprezentant al firmei însărcinate să efectueze lucrările a notificat verbal câțiva locatari să își mute mașinile de pe locurile de parcare pe care le-au închiriat tot de la administrația locală, pentru că acolo urmează să fie amplasată o platformă de gunoi, îngropată. Zona respectivă se află la mică distanță de pasarela pe care se face accesul în scară, iar locatarii nu au crezut la început că cineva poate avea o ideea atât de neinspirată încât să amplaseze o astfel de platformă chiar la intrarea în bloc. Când reprezentanții firmei au venit și au marcat locul, oameni și-au dat seama că lucrurile sunt serioase, motiv pentru care au înaintat o petiție pe platforma domnuleprimar.ro și pe adresa de e-mail a Primăriei. Răspunsul a fost sec, comunicându-li-se doar faptul că amplasamentul respectă prevederile legale, fiind la o distanță de cel puțin 10 metri de ferestre.

 

Ieri dimineață, locatarii din zonă s-au trezit cu notificări pe parbriz, din partea firmei care trebuie să efectueze lucrarea, prin care li se cerea să elibereze locurile de parcare întrucât urmează să se execute platforma de gunoi, fără a fi precizată însă data și ora la care urma să înceapă lucrările. La mai puțin de o oră, reprezentanții firmei au descins în zonă și au împrejmuit amplasamentul cu garduri de plasă, blocând mașinile locatarilor care au plătit abonament în avans pentru acele locuri de parcare. Printre mașinile blocate s-a numărat chiar și cea  unui locatar care a obținut locul pe baza unui certificat de handicap și care astfel nu ar fi putut pleca din parcare, în caz că ar fi avut nevoi să se deplaseze undeva, cu mașina. Operațiunea a scos în stradă mai mulți locatari nemulțumiți că autoritățile țin morțiș să la amplaseze platforma de gunoi la intrarea în bloc, proprietarii mașinilor refuzând să elibereze locurile de parcare pe care ar urma să fie săpată groapa.

Curând, li s-au alăturat și locatari de la alte scări ale blocului, și aceștia fiind nemulțumiți la rândul lor că vor fi nevoiți să iasă din casă pentru a duce gunoiul, în condițiile în care în zonă nu a existat niciodată platformă de gunoi, blocul fiind prevăzut cu ghenă.

 

Locatarii de la scara unde se intenționează amplasarea platformei se tem că aceasta se va transforma într-un focar de infecție, mult mai nociv decât ghena pe care o folosesc în prezent. Aceasta, pentru că platforma va prelua gunoiul locatarilor de la toate cele 9 scări ale blocului, iar aceasta ar urma să fie amplasată direct în bătaia soarelui și în apropierea ușii blocului. În ciuda asigurărilor primite la petiția înaintată, conform cărora platformele de gunoi sunt cea mai bună soluție pentru colectarea deșeurilor, oamenii spun că, pentru ei, această investiție va fi o adevărată năpastă, pentru că mirosurile le vor inunda apartamentele chiar dacă este respectată acea distanță de 10 metri față de ferestre. În plus, aceștia susțin că amplasamentul este neinspirat și din punct de vedere urbanistic, pentru că nu e normal ca o astfel de amenajare să existe chiar în dreptul intrării în scară, iar aici să se colecteze gunoiul din tot blocul, care se numără printre cele mai mari din oraș. Locatarii sunt revoltați că nu s-a ținut cont nici de faptul că pasarela este locul preferat de joacă al copiilor și nu este deloc normal ca aceștia să se joace lângă o platformă de gunoi.

Și cei de la alte scări contestă decizia, pe motiv că este vorba de un bloc destul de vechi, în care locuiesc multe persoane vârstnice, pentru care deplasarea până la platforma de gunoi ar fi destul de dificilă. Cu toții cer autorităților să găsească o altă soluție pentru colectarea deșeurilor, dacă se dorește să se renunțe definitiv la ghenele de gunoi.

În urma revoltei locatarilor și a unor noi sesizări făcute la Primărie, viceprimarul Ionuț Apostu a dispus sistarea lucrărilor în zonă penă la găsirea unei soliții care să mulțumească pe toată lumea.

 


Adaugati un comentariu


 

*