1 Iunie, cea mai frumoasă zi de terapie colectivă

2 iunie 2018 | 0 comentarii |

Spectacole, cadouri, jocuri și „BuzăuFest” au oferit buzoienilor mici și mari momente unice, în care frumosul, inocența, prietenia, bunătatea și veselia au fost singurele trăsături de caracter.

 

Copilăria este, de când e lumea lume, acel tărâm magic despre care nu prea știm unde începe și când se termină, dar care are puterea de a ne face să trăim totul la intensitate maximă, să găsim frumosul în orice adiere de vânt, în fiecare petală de floare sau frunză pe care o atingem, în fructele pe care le culegem direct din pomii care-și apleacă, cu generozitate, crengile încărcate cu roade. Copilăria ne dă sentimentul că bucuria este perpetuă, că totul este posibil, că lumea poate fi mai bună, că nimic și nimeni nu o poate umbri. Cu bucurii, cu temeri, cu povești, cu iubire și afecțiune, copilăria este perioada care ne marchează cel mai mult viața și este modelul după care ne vom dezvolta mai târziu, este „inima tuturor vârstelor”, după cum o definea Lucian Blaga.

Desigur, nu am uitat și nici nu putem trece cu vederea că în lume există încă prea mulți copii pentru care copilăria înseamnă lipsuri, războaie, foamete, boli sau alte nedrepte poveri pe care le duc omuleții de-o șchioapă în spate.

Dar tocmai pentru că astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple, vom pleda, astăzi, pentru copiăria magică, fericită, de care ar trebui să aibă parte fiecare copil și fiecare om matur care mai poartă în suflet un gram de inocență și vom aduce în prim-plan Ziua copilăriei așa cum a fost ea trăită, în acest an, de cei mai mulți dintre buzoieni.

 

Dincolo de festivismul cu care ne-au obișnuit autoritățile, vom spune că ziua de 1 Iunie 2018 a fost una cu adevărat magică, de fapt, au fost mai multe zile în care copiii au știut să ne molipsească pe toți, cu bucuria lor de a trăi, de a fi darnici, prietenoși, de a împărți dragostea cu dărnicie, de a spulbera, chiar și pentru o zi, grijile, invidia, ranchiuna și alte sentimente care macină viețile celor mari. Ne-au dat o lecție importantă despre cum ar trebui să trăim, ne-au oferit o adevărată ședință prelungită de terapie, ne-au ajutat să ne simțim bine, să ne bucurăm cu adevărat că existăm, să vedem viața în culori, să uităm de griuri și cenușiu…

Pentru că Ziua Copilului a picat, anul acesta, într-o vineri, iar această zi este, oficial, zi liberă, astfel încât părinții să aibă ocazia să le dedice copiilor lor o zi întreagă, „startul” a fost „furat”, iar activitățile organizate în diferite comunități au început chiar de joi. Așa cum v-am relatat într-un articol anterior, o clinică medicală și un lanț de farmacii din Buzău au oferit, unor copii de grădiniță și unor copii dintr-o școală din județ, șansa de a se distra și de a-și manifesta creativitatea, iar la sfărșit le-au oferit daruri.

 

La fel de animată a fost ziua de joi, în avanpremieră la Ziua Copilului, și Piața Dacia, din fața Primăriei. Elevii Liceului de artă „Margareta Sterian”, la fel ca în fiecare an de 1 Iunie, s-au manifestat într-un imens atelier de creație în aer liber. Pentru că anul acesta au vrut să marcheze Centenarul Marii Uniri, împreună cu profesorii, talentații elevi au realizat desene și picturi pe care, ulterior, le-au dăruit buzoienilor care s-au oprit să le admire talentul. Elevii de la secția de Artă monumentală au realizat lucrări de grup, de mari dimensiuni, prin intermediul cărora au transmis aceleași mesaje, despre unire.

Un program artistic a fost oferit de cei de la secțiile de Muzică și Teatru, astfel că Piața Dacia a răsunat de muzica clasică, ușoară și populară sau de replicile unor personaje din scenete de teatru, astfel că buzoienii care au trecut prin centrul Buzăului au avut ocazia să se bucure din plin de talentele lor.

Primarul Constantin Toma le-a apreciat talentul și creativitatea și și-a exprimat speranța că peste ani, când își vor finaliza studiile, vor reveni în Buzău, ca arhitecți sau specialiști în alte domenii specifice.

Iar pentru că 1 Iunie este Ziua Copiilor, primarul Buzăului le-a transmis „La mulți ani dragi copii buzoieni! Viitorul acestei comunități și al acestei țări este în mâinile voastre!

 

Joi seară s-a dat startul Festivalului „BuzăuFest”, iar străzile municipiului reședință de județ au fost inunadte de personaje istorice care au defilat cu torțe aprinse în mâini, spre bucuria a mii de copii, părinți și bunici, deopotrivă. Alaiul format din soldaţi daci și romani, gladiatori din antichitate şi ostaşi din Primul Război Mondial a plecat din fața Arhiepiscopiei, iar după ce a străbătut pricipalul bulevard din oraș s-a oprit în Parcul Crâng, unde au făcut o demonstrație de zile mari despre cum poate fi stăpânit și controlat focul.

Pe traseu, luptătorii din antichitate, însoțiți de dansatoarele care aveau sarcina de a le ridica moralul, au fost aplaudaţi şi fotografiaţi de mulţimea venită special să vadă parada, organizată pentru al doilea an consecutiv, la Buzău. Nu puțini au fost copiii care au dorit să aibă amintiri cu bravii soldați și s-au apropiat să se fotografieze cu ei, iar aceștia s-au dovedit bucuroși să le îndeplinească dorința.

Alături de buzoieni, la paradă au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale, iar Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean (organizatorul evenimentului), le-a mulțumit tuturor și i-a invitat să participe, vineri, atât la evenimentele dedicate exclusiv copiilor, în municipiu, cât și la Sărata Monteoru, unde timp de două zile are loc BuzăuFest.

Ziua de 1 Iunie a fost una specială pentru copilașii internați în Spitalul Județean de Urgență. Un grup de mămici, împreună cu medicul Alina Iordache, șefa secției, s-au mobilizat și, cu puțin ajutor din partea unor sponsori au reușit să aducă zâmbete pe fețele copiilor internați în Secția Pediatrie și ale mămicilor care-i însoțesc în spital.

Toți copilașii au primit jucării, dulciuri, fructe, sucuri naturale și baloane, produse de igienă, scutece și alte daruri, iar pentru cei mai mari, Ziua Copilului a adus și două televizoare care vor fi montate în saloane și-i vor ajuta să mai uite de durere și boală, atunci când sunt nevoiți să stea internați în spital.

Răsplata a venit imediat, pentru că zâmbetele copilașilor, mulți dintre ei cu branule la mânuțe, sunt cu atât mai prețioase cu cât sunt mai greu de obținut.

La fel de zâmbitoare și mulțumite au fost și mămocole care se aflau cu ei în spital, iar împreună, medici, asistente medicale, voluntari și mămici au reușit să facă ziua cu adevărat una de sărbătoare.

 

În municipiul Buzău, de Ziua Copilului a avut loc  un adevărat maraton de evenimente speciale dedicate copiilor. Dimineață, în organizarea Consiliului Județean, în curtea Muzeului Județean a avut loc un concurs de desene pe astfalt, după care prichindeii, însoțiți de cei mari au putut vizita expoziția de miniaturi dacice din incinta instituției de cultură.

În sala de spectacole a Consiliului Județean, pentru cei mici a fost pus în scenă spectacolul de teatru pentru copii „Muzicanții din Bremen”.

La final, președintele Consiliului Județean le-a dăruit, tuturor copiilor prezenți, baloane și dulciuri. „Fiecare copil trebuie să se simtă special, iar astăzi, de 1 Iunie, cu atât mai mult ca în oricare altă zi din an. În copiii, nepoții și strănepoții noștri ne punem speranța zilei de mâine. Nu e ușor să fii părinte, dar e frumos, e chiar o onoare pe care ne-o face viața. Desigur, este și o mare responsabilitate, dar e una plăcută, care ne ajută chiar și pe noi să fim mai buni, mai puțin egoiști, să conștientizăm că ni s-a oferit privilegiul să modelăm, cu mâinile noastre, o părticică din viitorul omenirii. Prin copii, visele noastre vor putea deveni realitate. De aceea, trebuie să fim conștienți că în funcție de câtă iubire și susținere le dăruim astăzi, de grija pe care le-o oferim, de felul cum vom ști să le fim exemple și să-i învățăm ce-i iubirea de semeni, de țară, de neam, de progres și de bunăstare, depinde cum vor fi și cum se vor purta ei, mâine. La mulți ani, copii! Să creșteți mari, sănătoși și înțelepți!”, le-a transmis Petre Emanoil Neagu copiilor, cărora le-a oferit daruri din partea instituției pe care o conduce.

 

Și la Prefectura Buzău, 1 Iunie a fost zi de sărbătoare.  „Oricâtă imaginație ar fi avut cineva dornic să marcheze într-un mod aparte Ziua Copilului, nu ar fi reușit nici pe departe să întreacă talentul și dăruirea elevilor buzoieni de la Școala Gimnazială G-ral Gr. Baștan, Școala nr. 11 și Centrul after-school Sf. Sava care ne-au trecut astăzi pragul și, timp de o oră, ne-au făcut să retrăim toate amintirile frumoase ale copilăriei. De la o piesă de teatru desăvârșit interpretată, până la suavele acorduri de mandolină izvorâte din strunele atinse de micuții artiști, tot ceea ce au avut de oferit oaspeții noștri ne-a umplut inimile de bucurie și a smuls aplauze de neoprit. Răsplata lor pentru momentele minunate a venit – cum nu se putea mai potrivit – tot din partea unor artiști, mai exact, a celor de la Teatrul de păpuși Geppetto, a căror prestație a făcut ca întreaga clădire să fie inundată de râsete cristaline.  Vă mulțumim tuturor! La mulți ani, copii minunați!”, au transmis reprezentanții Prefecturii.

 


Adaugati un comentariu


 

*