Energie, veselie și urări de Ziua Copilului

1 iunie 2019 | 0 comentarii |

De ziua lor, să le spunem copiilor, în primul rând, că-i iubim. Mii de copii din județul Buzău s-au bucurat de cele două spectacole cu Gașca Zurli, dar și de parada cu torțe oferite în dar de Consiliul Județean.

 

În fiecare an, pe 1 Iunie, românii sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului. La 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Codul muncii este modificat prin declararea zilei de 1 Iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Adunarea Generala a ONU a recomandat, prin rezoluția 836/ 14 decembrie 1954, ca toate țările din lume să instituie o Zi a Copilului  -„Universal Children’s Day”, care să reprezinte „o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni”.

În aproximativ 50 de state, Ziua Internațională a Copilului este celebrată la data de 1 iunie, iar alte peste alte 100 de țări marchează o zi a copilului la date diferite.

Autoritățile sunt darnice, le oferă copiilor spectacole, evenimente și cadouri, la „pachet” cu diferite mesaje în care nu uită să strecoare implicarea lor în susținerea tinerei generații.

Medicii de familie, pediatrii, psihiatrii și psihologii reamintesc însă părinților că este necesar să le acorde copiilor lor multă atenție și să le ofere afecțiune și timp de calitate petrecut împreună. Noi le urăm: La mulți ani, copii! Să fiți sănătoși!

 

De Ziua Copilului, părinții le oferă copiilor lor cadouri, distracții, le spun că-i iubesc. Specialiștii atrag atenția că ar trebui să le spunem mai des copiilor noștri că-i iubim, că avem încredere în ei și să le oferim timp ce calitate petrecut împreună, pentru că niciun cadou, oricât de scump sau de frunos, nu poate suplini timpul și afecțiunea de care copii noștri au nevoie.

Copilul este un univers întreg. O întoarcere către copilul din noi, o vindecare a acestuia conduce la un mod optim de creștere și educare a copiilor noștri. Este necesar să avem multă răbdare cu ei, să le explicăm, să ne jucăm, să-i ascultăm, pentru că cei mici preiau din comportamentul nostru şi îl propagă apoi la grădiniţă, la şcoală, la joacă şi ulterior, ca adult”, explică psihologul Taisia Trică.

Psihologul subliniază că lipsa de afecţiune îl va determina pe copil să devină agresiv, nerăbdător, neatent la detalii și în permanentă căutare de atenţie. „Va învăţa şi el să răspundă urât, să reacţioneze violent, să nu aibă răbdare, să nu ofere suficient timp unei sarcini pentru a o termina, va dori să obţină rezultate rapide. Copilul are nevoie de momente de creativitate cu părintele său, să deseneze, să se joace, să i se citească poveşti, să asculte muzică, să facă puzzle etc, pentru că altfel, chiar dacă pe moment el se va linişti când îi oferim un cadou, în sufletul său va acumula o frustrare”, mai spune Taisia Trică.

 

La Buzău, Consiliul Județean le-a oferit copiilor, în avans la Ziua Copilului, două spectacole gratuite cu Gașca Zurli. Aproape 6.000 de copii din tot județul s-au bucurat, au dansat, au aplaudat, s-au simțit răsfățați la cele două reprezentații care au avut loc joi, la Sala Sporturilor. Mulți dintre copii s-au îmbrăcat în „costume Zurli”, au purtat pe cap bentițe cu cornițe sau au venit la spectacol cu păpuși în brațe, pentru a se integra în „spiritul Zurli”.

Sala s-a umplut de energie, de veselie și de bucurie imediat după apariția trupei Zurli pe scenă, iar copiii au cântat, au dansat, și-au părăsit locurile de pe scaune și s-au apropiat cât de mult au putut de scenă, pentru a fi cât mai aproape de idolii lor.

La mulți ani, dragi copii! Să creșteți mari, înțelepți și să fiți sănătoși, să iubiți prezentul, să repectați trecutul și să fiți capabili să făuriți un viitor mai bun, pentru că în voi stă nădejdea noastră de mâine!”, le-a spus președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Negu, în debutul evenimentului.

La finalul fiecărui spectacol, în sală a „nins” cu confeti, iar cei mici au primit din partea Consiliului Județean baloane care au vestit debutul celei de-a treia ediții a Buzău Fest.

 

Sâmbătă, copiii, dar și cei mari au avut parte de noi surprize plăcute din partea Consiliului Județean, organizatorul Buzău Fest. Paula Ivan, campioana olimpică de la Seul 1988, a dat startul Crosului Tineretului, îndemnându-i pe copii să facă sport.

Aproximativ 200 de copii s-au întrecut pe traseul stabilit, în atațiunea Sărata Monteoru, iar cei mai buni dintre ei au fost răsplătiți cu cupe, medalii și diplome. Câștigători au fost însă cu toții, pentru că au primit dulciuri, au făcut mișcare, au socializat, au petrecut clipe minunate în aer liber.

Felicitări, copii! Ați fost minunați!”, i-a felicitat Petre Emanoil Neagu, urându-le „La mulți ani!” de Ziua Copilului și invitându-i „împreună cu părinții, bunicii și cu prietenii la parada cu torțe din această seară, care va avea loc în cadrul #BuzăuFest în municipiul Buzău, și la Sărata-Monteoru, unde astăzi și mâine veți avea parte de multe surprize!”

La prânz, copiii și adulții au participat la deschiderea oficială a festivalului Buzău Fest, când au fost prezentate gărzile „antice” care au pus în scenă, pe terenul de sport al stațiunii, reconstituiri ale unor lupte istorice dintre daci și romani, despre care președintele Consiliului Județean a spus că își dorește să constituie „o lecție de istorie care să ne hrănească spiritul”. Nu au lipsit nici meșterii populari care i-au învățat pe copii să respecte tradițiile, nici standurile cu cârnați de pleșcoi, brânseturi de pentele, țuică de cislău, vin de pietroase și alte prodise tradiționale gustoase, care au atras ca un magnet, vizitatorii.

 

Anul acesta, evenimentele dedicate Zilei Copilului în România au fost dublate de vizita istorică a Papei Francisc. Suveranul Pontif a i-a îndemnat pe credincioșii care au venit să-l întâmpine la Iași, să se roage pentru cei mici. „Astăzi, pe aceste meleaguri, este Ziua Copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice. Aș vrea ca primul lucru pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei, să-i cerem Precuratei să-i protejeze cu mantia Sa. Iisus i-a pus în mijlocul apostolilor săi și noi vrem să-i așezăm în mijlocul nostru și să ne reafirmăm ca cei care l-au iubit pe Dumnezeu făgăduind dreptul la viitor”, a spus Papa Francisc.

La rândul său, Patriarhul României i-a îndemnat pe părinți să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să cultive credinţa, speranţa şi dragostea, libertatea de a face binele, nu răul, să aducă bucurie celor din jurul lor, să prețuiască spiritualitatea şi tradiţiile poporului român, oriunde s-ar afla”, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie) și a Duminicii Părinților și Copiilor (2 iunie). „Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Înviat, să lumineze şi să umple de pace şi bucurie sufletele părinţilor, ale copiilor, ale tinerilor şi ale tuturor celor ce îi ajută pe aceştia să fie o binecuvântare pentru poporul român! La mulți ani, părinți! La mulți ani, copii!”, a transmis Patriarhul Daniel.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a petrecut ziua de 1 iunie în mijlocul copiilor de la o şcoală Step-by-Step din București (motto-ul președintelui), unde a primit de la copii pisici de hârtie şi a vorbit cu cei mici despre ce înseamnă să fie preşedinte.

Astăzi am venit special, de 1 Iunie, şi atunci vă felicit de Ziua Copiilor! Îi felicit, sigur, în primul rând pe copii, dar îi felicit şi pe părinţi, mai ales părinţii care sunt astăzi aici, vă felicit fiindcă aţi avut curajul şi deschiderea să veniţi cu copiii la această şcoală, care are o abordare puţin diferită, dar cu rezultate care mie mi se par foarte bune, notabile şi merită să fie încercată această metodă şi în multe alte şcoli din România“, a declarat Iohannis.

Șeful statului le-a spus copiilor că „mie îmi plac copii, îmi plac pisicile şi îmi place şcoala“. Mulțumindu-le tuturor, copiilor care i-au fost „ghizi”, dascălilor și părințiilor, șeful statului s-a declarat plăcut impresionat de felul în care se lucrează în această școală și de felul în care reacţionează copiii care „sunt foarte deschişi, foarte comunicativi şi, după cum am putut să vedem, sunt şi mari artişti. Şi atunci, a doua felicitare este pentru toate aceste realizări expuse în aceste săli, dar şi alte lucruri pe care le-am văzut expuse în sălile de clasă”.

Administrația Prezidențială a oferit copiilor câte o insignă cu „tricolorul nostru drag” care „ne reprezintă pe toți, ceva ce ne este clar drag tuturor”.

 

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj, cu ocazia zilei de 1 Iunie, în care subliniază că România are copii valoroşi, talentaţi şi creativi, al căror potenţial poate fi pus în valoare prin efortul comun al întregii societăţi. „Ne dorim pentru ei ce este mai bun, iar reuşitele lor, la şcoală, în dezvoltarea personală sau în diferite competiţii la care participă reprezintă o garanţie că România păşeşte cu dreptul spre viitor. Un copil iubit de familie, sănătos, ocrotit de stat şi care are acces la educaţie, încurajat să fie inovativ şi responsabil, este un copil fericit şi cu perspective solide pentru viitor. Pregătirea pentru responsabilităţile care îi aşteaptă ca adulţi începe de acum. De aceea, susţinem orice iniţiativă care îi ajută să-şi descopere şi să-şi dezvolte de timpuriu aptitudinile”, se arată în mesajul prim-ministrului.

Reamintind de proiectul-pilot de educaţie antreprenorială digitalizată Kidibot Start-Up România, lansată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, și apreciind implicarea copiilor în redactarea „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană privind participarea lor la luarea deciziilor la nivel naţional şi european”, premierul le-a dorit copiilor „să crească sănătoşi, motivaţi să înveţe şi să-şi croiască un drum frumos în viaţă ”.

Și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis un mesaj: „E ziua voastră, dragi copii! Să aveți parte de o zi minunată, plină de iubire și multă sănătate. Să creșteti frumos și să nu uitați niciodată să fiți buni. Voi sunteți viitorul nostru”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*