Zilele Chișinăului la Buzău, eveniment inedit de promovare a culturii și tradițiilor românilor de pe cele două maluri ale Prutului

6 septembrie 2021 | 0 comentarii |

În perioada 16-18 septembrie, la Sărata Monteoru, buzoienii și nu numai ei se vor putea bucura de spectacole, expoziții, ateliere de creație și alte evenimente de excepție, iar cei care vor dori să se protejeze de noul coronavirus vor avea la dispoziție un punct de vaccinare special amenajat.

 

Tradițiile, istoria, cultura, arta, educația și sănătatea stau la baza trăiniciei unui neam”, a spus-o, de multe pri, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu care, de când se află la conducerea instituției a demonstrat prin nenumărate decizii că între buzoieni și frații români de peste Prut există legături trainice și rădăcini puternice, pe care cei aproape 50 de ani de comunism care ne-au marcat pe toți nu le-au putut distruge. Astăzi a reiterat acest sentiment și a anunțat că, în perioada 16-18 septembrie, județul Buzău organizează Festivalul „Zilele Chișinăului”, eveniment în premieră, convenit după înfrățirea județului Buzău cu orașul Chișinău și Sectorul Botanica.

La evenimentul care se va desfășura în stațiunea Sărata Monteoru vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților din Chișinău, artiști, meșteri populari, promotori ai tradițiilor și culturii de pe cele două maluri ale Prutului.

Festivalul „Zilele Chișinăului la Buzău” va debuta pe 16 septembrie, la Sărata Monteoru, cu momente de excepție puse în scenă de Garda Națională de la Alba Iulia. „Vor fi activități și la Galeriile de Artă din municipiul Buzău, unde va fi vernisată o expoziție a pictorilor din Basarabia, iar la Monteoru vor fi și ateliere de pictură, la care vor putea participa buzoienii care iubesc această artă. Seara va fi, în afară de activitățile Gărzii Naționale, un concert extraordinar susținut de formația de muzică populară Frații ADVAHOV și va avea loc și un foc de artificii. Nu am renunțat la tradiție, iar două autobuze supraetajatevor face curse regulate între Buzău și Sărata Monteoru, în această perioadă, pentru a-i transporta pe cei care doresc să participe la Festival”, a anunțat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Timp de trei zile, buzoienii se vor putea bucura de spectacole susținute de artiști de peste Prut renumiți în întreaga lume, de tabere militare și ateliere de creație, de târgul meșterilor populari care au reușit să păstreze și să promoveze tradițiile sănătoase ale poporului român de-a lungul veacurilor, iar pofticioșii vor putea degusta produse tradiționale buzoiene și moldovenești și renumitele vinuri produse în Buzău și în Republica Moldova.

A doua zi, la Sărata Monteoru vor fi din nou taberele militare cu Garda Națională de la Alba Iulia, iar la Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu din Buzău, la ora 12:00, va fi lansată cartea părintelui Mihail Milea – «Jurnalul meu cu Sfântul Sava de la Buzău», semnată cu pseudonimul Sava Bogasiu. Avem parteneri și elevii Liceului de Arte «Margareta Sterian», care vor fi tot timpul alături de noi în această perioadă. La ora 16:30 va fi o degustare de produse tradiționale buzoiene și degustare de produse viticole din Republica Moldova și din județul Buzău, în parcul de la Sărata Monteoru. Și în ziua de vineri va fi un concert al ansamblului «Plăieșii» și formația de muzică ușoară «Vali Boghean Band», a menționat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Petre Emanoil Neagu

A treia zi, evenimentul va continua la Monteoru cu taberele Gărzii Naționale de la Alba Iulia, târgul meșterilor populari, atelierele de pictură susținute de elevii Liceului „Margareta Sterian” și un moment folcloric susținut de Ansamblul „Plaiurile Mioriței”.

Un lucru inedit, spune Petre Emanoil Neagu, este faptul că „niște artiști, care zic eu, sunt de renume nu numai la nivel basarabean sau românesc, ci și la nivel internațional, vin fără să ofere spectacole la «Zilele Chișinăului la Buzău» fără să fie plătiți! Consiliul Județean nu are nici un fel de cheltuială privind onorariul artiștilor respectivi. A fost o înțelegere între mine și primarul municipiului Chișinău, la acest festival vrem să îmbinăm istoria cu tradiția și cultura și mai puțin să punem accent pe distracție și consum. Bineînțeles, ca și gazde bune, le oferim cazare și alte lucruri conexe”.

 

Președintele CJ Buzău a manționat că, dacă evoluția pandemiei va permite, în luna octombrie, o delegație de la Buzău va merge la Chișinău, unde se va realiza un scuar ce va primi numele „Nicolae Titulescu”. Petre Emanoil Neagu a menționat că la alte anifestări care au avut loc în Republica Moldova nu s-a putut merge în ultima perioadă, din cauza restricțiilor sanitare din această țară, dar evenimentele au fost marcate prin participare online.

Bugetul festivalului de la Buzău este de aproximativ 300.000 de lei, iar buzoienii vor putea ajunge la Sărata Monteoru și cu cele două autobuze etajate puse la dispoziție, gratuit, de Consiliul Județean, care vor efectua curse gratuite în perioada evenimentului.

La concerte vor putea asista doar persoanele vaccinate anti-COVID sau cele care prezintă un test negativ. De altfel, chiar lângă la intrarea în zona destinată concertelor va fi amenajat un punct medical special, în care buzoienii eligibili pentru vaccinare se pot vaccina și se vor putea testa la infecția cu SARS-CoV-2, în acest scop Consiliul Județean Buzău punând la dispoziție 1.000 de teste rapide.

 


Adaugati un comentariu


 

*