Buzău Fest, gata de startul unei noi ediții

Anul acesta, in programul festivalului au fost introduse și o serie de elemente noi,de care buzoienii se vor bucure timp de trei zile, la finele acestei luni.

 

Consiliul Județean Buzău a anunțat astăzi programul complet al festivalului Buzău Fest, eveniment care anul acesta își va derula cea de-a treia ediție. Festivalul va avea loc în perioada 30 mai – 2 iunie, programul din acest an fiind mai variat decât cel al precedentelor ediții, locul principal de desfășurare rămânând tot stațiunea Sărata Monteoru.

Debutul va avea loc însă în municipiul Buzău, deschiderea festivalului fiind marcată de un spectacol adresat copiilor și de tradiționala paradă cu torțe care va avea loc pe străzile orașului. Dat fiind că perioada de organizare a festivalului include și data de 1 Iunie, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, spune că „anul acesta avem foarte multe activități dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Ne dorim ca cei mici să se bucure atât de spectacolul susținut de Gașca Zurli, dar și de celelalte surprize pregătite pentru ei pe 1 iunie la Sărata-Monteoru. Buzău Fest este și un eveniment dedicat lor, copiilor și nepoților noștri”.

Prin urmare, primul eveniment din cadrul festivalului va fi un spectacolul gratuit „Gașca Zurli Show”, care va avea loc joi, 30 mai, de la ora 17.00, la Sala Sporturilor Romeo Iamandi din Buzău. Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, doar pe bază de invitațiilor care vor fi distribuite în data de 17 mai, în intervalul orar 10.00 – 15.00, la sediul Consiliului Județean.

 

A doua zi, vineri, 31 mai, va avea loc parada cu torțe pe străzile din municipiu, care va începe la ora 21.00 și la care vor lua parte membrii gărzilor care vor reconstitui o serie de momente istorice pe parcursul festivalului, alături de militarii buzoieni, din cadrul Diviziei 2 Infanterie Getica. Anul acesta la paradă vor participa Garda Apulum Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Historia Renascita Pitești, Nimfele Dace Zalău, Garda Națională de la Alba Iulia și Asociația Culturală Tomis Constanța, iar traseul parcurs va începe de la catedrala episcopală, va continua pe bulevardul Unirii, apoi pe bulevardul Nicolae Bălcescu și se va încheia în Parcul Crâng.

Pe 1 iunie, festivalul se va muta la Sărata Monteoru, unde ziua va debuta cu Crosul Tineretului, la care vor participa peste 200 de copii, care vor primi diplome, cupe, medalii și dulciuri. Ziua va fi una plină de momente inedite, cu  spectacole de teatru și dans antic, ateliere antice de cusut, țesut, olărit sau pictură care se vor îmbina cu momente pregătite pentru copii. În premieră, Asociația Tomis din Constanța va pune în scenă luptele din trecătorile Bratocea și Buzău din anul 1916, precum și Bătălia de la Mărăști din 1917.

Nu vor lipsi nici luptele de gladiatori sau taberele și atelierele meșteșugărești cu care buzoienii sunt obișnuiți de la edițiile anterioare.

 

Și în acest an, două autobuze etajate vor efectua curse gratuite în ziua de 1 iunie pe traseul municipiul Buzău, cu plecare de la stadionul Crâng – Sărata-Monteoru, în intervalul orar 10.0019.00, din oră în oră. „Ne dorim ca acest festival să fie o perioadă în care să ne bucurăm de tot ce are frumos județul Buzău, dar și România. Vom avea alături de noi și meșterii populari, dar și producătorii locali și voluntari de la Liceul De Arte Margareta Sterian și nu numai. Buzău Fest este și un festival de promovare a turismului buzoian. Consiliul Județean Buzău va distribui materiale de prezentare a obiectivelor turistice, dar vom avea alături de noi și Asociația Ținutul Buzăului pentru a face cunoscut tuturor participanților ce înseamnă Geoparcul Ținutul Buzăului și ce planuri de dezvoltare avem”,  mai declarat președintele Consiliului Județean.

Programul complet a festivalului este următorul:

VINERI – 31 MAI – Municipiul Buzău

2100 – Paradă cu torțe Catedrala Episcopală Înălțarea Domnului – Bd. Unirii – Bd. Nicolae Bălcescu – Parcul Crâng. Trupe participante: Garda Apulum Alba Iulia, Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Historia Renascita Pitești, Nimfele Dace Zalău, Garda Națională de la Alba Iulia și Asociația Culturală Tomis Constanța și Divizia 2 Infanterie Getica.

SÂMBĂTĂ – 01 IUNIE – Sărata-Monteoru

1030 – Concurs Cros

1100 – 1700 – elevii Liceului de Arte Margareta Sterian (face painting, jocuri interactive, ateliere de creație etc)

1100Deschiderea taberelor și atelierelor meșteșugărești (Ateliere antice noi: atelier de cusut/țesut, atelier de olărit, atelier de pictură, officina scriptoria, atelier de muzică antică etc)

1200 – Ceremonia oficială de deschidere a festivalului

12.30 – 1350 – Nimfele Dace; „Nunta Linei” – spectacol de teatru și dans antic, Dans antic roman, Dansuri și ritualuri dacice, Atelier de dans antic pentru copii.

1400 – 1430 –  Lupte gladiatori Ludus Apulensis – Ursus Nigrinus/ terra Dacica Aeterna

1430 – 1510 – Garda Națională de la Alba-Iulia – soldați din Primul Război Mondial

1530 – 1650 – Luptele din trecătorile Bratocea și Buzău 1916 – Asociația Tomis Constanța

1700 – 1800 – Bătălia de la Mărăști 1917- Asociația Tomis Constanța

2000 – 2200 Concert Delia & Horia Brenciu

2230 – Foc de artificii

DUMINICĂ – 02 IUNIE – Sărata-Monteoru

1000 – 1500 – Tabere și ateliere meșteșugărești

– Program artistic Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.


Adaugati un comentariu


 

*