Buzău Fest, la trei săptămâni și trei zile distanță

8 mai 2018 | 0 comentarii |

Consiliul Județean Buzău promite că ediția 2018 va fi și mai specatculoasă decât cea din anul trecut, desfășurându-se sub simbolul Anului Centenar și oferind participanților distracție la maxim și posibilitatea să cunoască istoria, cultura, tradițiile sănătose și ofertele turistice ale acestor locuri.

 

Succesul ediției de debut, din 2017, a determint aleșii județeni să decidă ca Festivalul „Buzău Fest” să continue și să devină un eveniment de tradiție, prin care anual, cultura și turismul local să fie promovate.

Astfel, în ședința ordinară de la sfârșitul lunii aprilie a Consiliului Județean, s-a aprobat organizarea unei noi ediții a „Buzău Fest”, care va avea loc în perioada 31 mai-3 iunie, eveniment care va debuta cu o impresionantă paradă și defilare cu torțe aprinse în municipiul reședință de județ şi va continua în staţiunea Sărata Monteoru, unde se va și încheia, cu un spectaculos foc de artificii.

În perioada festivalului, două autobuze supraetajate vor face curse regulate între Buzău și Sărata Monteoru, pentru a-i transporta, gratuit, pe cei care vor să participe la evenimentele ce vor avea loc în stațiune.

Un element de noutate la cea de-a doua ediție a Buzău Fest este faptul că alături de Garda Appulum, care fi prezentă și anul acesta ca partener al Consiliului Județean Buzău pentru a „reproduce”, simbolic, luptele dintre daci și romani dar și tradițiile antice de pe aceste meleaguri, va fi prezentă și o gardă din Bulgaria, dar și  o „gardă” formată din militari ai Diviziei 2 Infanterie Getica ce va participa la parada ce se va desfășura pe străzile municipiului Buzău.

 

Petre Emanoil Neagu

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, programul la care buzoienii din tot județul și invitații ori turiștii vor putea participa la manifestarile de excepţie, din care nu vor lipsi defilările cu torţe, reproducerile după diferite lupte din istoria poporului român, atelierele de creaţie, concertele de muzică uşoară şi folclorică, iar pentru că prima zi a festivalului coincide cu Ziua Copilului (1 iunie), conducerea Consliliului Județean le-a pregătit prichindeilor o mulțime de surprize, jocuri și dulciuri, care vor fi dăruite copiilor prezenți la Buzău Fest.

Așa cum am promis, vrem să promovăm județul și sper ca ediția din acest an, care se defășoară sub auspiciile Centenarului Marii Uniri şi a împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea judeţului Buzău, să fie una de excepție. Va fi un altfel de festival, care să ne reprezinte ca județ, în cadrul căruia, pe lângă manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de când a fost înfăptuită România Mare, vor fi momente de divertisment și diferite evenimente prin care vrem să punem în valoare tradițiile noastre buzoiene. Vor fi prezenți meșteri populari, voma avea maeștri culinari care vor pune în valoare produsele tradiționale buzoiene.Vrem să punem în valoare și din punct de vedere turistic, Stațiunea Sărata Monteoru, dar și alte locuri unice din județ, cu istoria și tot ce avem mai bun și mai frumos în aceste ținuturi”, a precizat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

În prima zi a evenimentului, mai exact în seara de 31 mai, soldații vor defila cu torțe aprinse pe străzile Buzăului, începând de la ora 21.00, pe traseul Arhiepiscopie – Bulevardul Unirii – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Obeliscul din Crâng. O demonstrație de jocuri cu foc și lumini care va reprezenta o scenă din epoca romană, pe care o vor face soldații gărzii din Bulgaria, va contitui surpriza și noutatea acestei seri.

Vineri, 1 iunie, la ora 12.00 va avea loc deschiderea oficială a festivalului la Sărata Monteoru. Ziua va fi dedicată folclorului local și național, atelierelor meșteșugărești, dansurilor tradiționale și paradelor portului popular, dar și luptelor de gfladiatori. Seara va fi dedicată concertelor de muzică populară, iar capete de afiș vor fi Ion Paladi și Ochestra „Lăutarii” din Chișinău care va evolua sub bagheta maestrului Nicolae Borgros.

Sâmbătă are loc un cros al tinerilor și nu vor lipsi din peisaj atelierele meșteșugărești, vor fi reconstituite scene din războaiele dintre Decebal și Traian, un ritual sarmatic, Rugul lui Zamolxe și alte activități, iar seara va fi dedicată concertelor de muzică ușoară. Timp de două ore, Loredana și trupa ei promit că vor oferi buzoienilor și celorlalți participanți la eveniment, un spectacol de zile mari, iar festivalul se va încheia cu mult așteptatul foc de artificii..

200.000 de lei este suma pe care Consiliul Judeţean Buzău a alocat-o pentru organizarea ediţiei 2018 a Buzău Fest. La eveniment au fost invitate toate Gall-urile din județ, meșterii populari, producătorii tradiționali. Vor avea loc degustări de produse tradiționale și de vinuri din podgoriile Buzăului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*